Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Mile Pupovac i Mile Paspalj u četničkom gnijezdu

Potres, koji je pogodio Banovinu, pogodovao je medijskoj i političkoj rehabilitaciji četništva

 

Jedna od krajnjih posljedica potresa koji je razorio Banovinu, medijska je i politička rehabilitacija četništva u Hrvatskoj. Od rujna 1991. do travnja 1992. pripadnici Teritorijalne obrane Glina, u napadima na mjesta u kojima su živjeli Hrvati usmrtili su 185 osoba, većinom civila, među kojima je bio veći broj žena, a ubijali su i djecu. To su notorne povijesne činjenice koje imate u svim sudskim dokumentima o zločinima na Banovini. Mile Paspalj zvani Baća iz Majskih Poljana, bio je pripadnik Teritorijalne Glina i sudjelovao u tim napadima, a posebno prljavu ulogu odigrao je u masakru civila u Glinskom Novom Selu. Maskirnu jaknu, ponosno je nosio i nakon rata.

Pripadnici Teritorijalne obrane Glina, iživljavali su se i nad zatočenicima Glinskog logora. Više puta pritvaran i suđen, Paspalj je danas ne samo slobodan čovjek, nego i živi simbol, tragična žrtva potresa nad kojim suze lije cijela Hrvatska. Dogradonačelnica Gline, Branka Bakšić Mitić, “heroina Hrvatske”, kućna je prijateljica Mile Paspalja. Milorad Pupovac mu je osobno osigurao stambeni kontejner i onda se još s njime slikao za medije koji se financiraju iz državnog proračuna (http://fenix-magazin.de/milorad-pupovac-i-spc-se-pobrinuli-da-osumnjicenik-za-ratni-zlocin-mile-paspalj-dobije-kontejner-1/). Mogao je to učiniti s bilo kojim stradalnikom srpske nacionalnosti, ali on je izabrao baš ozloglašenog Milu Paspalja za javnu predstavu i time poručio cijeloj Hrvatskoj – hrvatstvo je ekstremizam, četništvo je novi mainstream. Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće, bez blagoslova Andreja Plenkovića koji Pupovcu ne smije ni prigovoriti, jer mu od njegove potpore zavisi opstanak Vlade. Uz sveprisutnu korupciju i novu epidemiju uhljeba, to je cijena ove vlasti o kojoj nitko ne govori. Jer znate, bio je potres. Da, zbog potresa su kuće propale u zemlju, ali ljudi su ti koji su zakopali istinu. (h.f.)

Povezane objave

Plenković je u Brezovici podijelio krivicu i izjednačio NOB s Domovinskim ratom

hrvatski-fokus

U kojem grmu leži Pernar?

HF

Masonstvo i Nezavisna Država Hrvatska

HF

Bal vampira na Medvednici

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više