Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– Mediji su pred zakonom odgovorni za sadržaj koji objavljuju, platforme nisu.

Sanja Despot, aktivistica cenzorskoga Faktografa

– O tomu hoće li se cijepiti kraljica Elizabeta II. ne će biti javnih izjava.

Glasnogovornica Buckinghamske palače, Narod

 – Broj dosadašnjih incidenata nije alarmantan i u skladu s očekivanjima.Odgovor Pfizera Norveškoj nakon smrti 23 starije osobe poslije primanja njihova cjepiva, Bloomberg

– Ako procijepljenost bude dovoljno visoka, ovaj alat nam ne više ni ne će trebati. Međutim, ako se dovoljno ne procijepimo, onda je sve izglednije da će nam ovakva rješenja trebati, a to onda znači da ćemo morati razmišljati o cijelom novom sustavu kako bismo to proveli.

Prof. dr. Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelja Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Index

– Desetke puta sam razgovarao sa gospodinom Komšićem. Posljednji put možda prije nekih šest ili sedam godina. Dragan Čović sa gospodinom Komšićem može razgovarati o svemu, ali Dragan Čović kao predsjednik HDZ-a i HNS-a ne može razgovarati sa Komšićem kao drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH o lažiranim izborima u Mostaru od strane Muslimana-Bošnjaka u Sarajevu i Ž. Komšiću, Klix, Sarajevo

– Tvrtka iz moje grupacije obnovu je radila prvorazredno.

Radimir Čačić, čelnik orjunaškoga HNS-a koji je sudjelovao u brojnim lošim građevinskim poslovima, 24 sata

– Ne zaboravimo da Hrvatska u rukama ima snažnog aduta, pogodbu s oružjem. Zbog toga je premijer Janša prisiljen rukovati s njima u rukavicama. Pitanje granice ne će se bitno razlikovati ako se Slovenija složi da se ponovno međusobno dogovori. Kao i mnogo puta prije, i ovaj put ćemo žedni preći preko vode. Grijesi iz prošlosti prije ili kasnije morat će se okupiti. I horuk u moderno doba, Slovenija.

Karlo Mahnič, Gorenje pri Divači, komentator u ljubljanskom Delu nariče za gubitkom sudovanja protiv Hrvatske oko sorte terana,  https://www.delo.si/mnenja/pisma-bralcev/saga-o-kraskem-teranu/

– Banovina je jedan od pokušaja pohrvaćivanja onoga što se na potpuno pogrešan način vezalo uz Srbe. Na Banovini je većinsko stanovništvo bilo srpsko i morao se naći hrvatskiji termin od onoga koji je koristilo tamošnje stanovništvo. Politički lingvistički eksperti dali su termin Banovina da bi kraj zvučao više hrvatski, dali termin Banovina.
Hrvoje Klasić, povjesničar iz Siska, N1 TV

– Prvo se morate zapitati što je to Europska unija? To je u osnovi unija koju vodi Njemačka, a pomaže joj Francuska. To je ono što je Evropska unija. A sada, kada se Britanija povuče, ova će funkcija postajati sve vidljivija i dominantnija.

Tariq Ali, pakistanski filozof, povjesničar, književnik, urednik i jugonostalgičar, Dnevni avaz

TVRDNJE

– Nama je prvi dan otuđeno 2.000 glasova različitim igrama. Krađa ne podrazumijeva samo ovo da je netko dodavao preferencije, već znači da je mnogo listića nestalo, da su listići popunjavani na haubama automobila i slično.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH o lažiranim izborima u Mostaru od strane Muslimana-Bošnjaka u Sarajevu, Klix, Sarajevo

– Na svim biračkim mjestima na kojima je po naredbi Centralne izborne komisije (CIK) naređeno ponovno prebrojavanje glasova pokazalo se da postoje nepravilnosti. Za nas, to je indikator da su se slične nepravilnosti događale i na drugim biračkim mjestima. Sukladno tomu odlučili smo podnijeti žalbu na posljednju odluku CIK-a Apelacijskm vijeću Suda BiH i tražimo ponovno, konačno, prebrojavanje svih glasova, na svim biračkim mjestima, i na taj način zaštitimo volju mostarskih birača.

Predrag Kojović, predsjednik srpske Naše stranke o lažiranim izborima u Mostaru od strane Bošnjaka, Dnevni avaz

– Mreže poput CNN-a, ABC-a, CBS-a i NBC-a mislim ne će biti relevantne još dugo. Svi će gledatelji biti mrtvi za deset godina.

Matt Boyle, urednik Breitbart Newsa, Bloomberg

– Potres je teško predvidiv, ne možemo se protiv njega boriti kao protiv Turaka, komunista ili Srba. On je podmukao neprijatelj koji sve napada, ne gleda tko je tko niti dolazi najavljen. Nikad ne znamo kada će udariti i što će srušiti, koga protjerati iz njegova doma, kome će se doslovno oduzeti tlo pod nogama.

Vlado Košić, biskup sisački

– Tu se kokošarilo, to je potkradanje. Kuće su građene po lošim projektima, kralo se na materijalima. To je po meni otišlo u zastaru. Ne znam što bi DORH mogao tu raditi. Koga ćete optužiti nakon 20 godina, to je naša sramota.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik za posjeta Banovini, Tportal

– Izostanak priziva savjesti povezan je s totalitarnim državama. Sumnjam da će itko u Hrvatskoj tako skoro, osim čestih medijskih napisa, pokušati izazvati to pravo i ograničiti liječnicima koju specijalizaciju trebaju odabrati, ovisno o tomu kako vide i kako prihvaćaju znanstvenu poziciju o početku ljudskog života.

Željka Markić, predsjednica životne udruge U ime obitelji, Deutsche Welle

– Više je mogućnosti lažno pozitivnih reakcija u slučaju covida. Nesavršenom tehnikom kvalifikacije, može se pojačati sekvencija mamca koji se dodaje u uzorak.

Dr. Krešimir Pavelić, molekularni biolog u TV Bujici

 – Za one s najtežom krhkošću, čak i relativno blage nuspojave cjepiva mogu imati ozbiljne posljedice. Za one koji ionako imaju vrlo kratak životni vijek, korist od cjepiva može biti neznatna ili nebitna.

Norveški institut za javno zdravstvo nakon što su odmah poslije cijepljenja umrle 23 osobe, Bloomberg

– Što god mislili o Trumpovu predsjedanju i njegovoj posrednoj vezi s napadima na Američki kongres, o čemu će konačni pravorijek dati za to nadležne institucije, Facebookova i Twitterova cenzura, točnije trajno brisanje njegovog profila povodom nedavnih događaja, nešto je nad čime se svi trebamo duboko zamisliti.

Marija Selak Raspudić, nezavisna saborska zastupnica na facebooku

GOVOR MRŽNJE

Žene su općenito suočene s ginekološkim nasiljem. Vjerska edukacija u Hrvatskoj pretpostavljena je seksualnoj edukaciji.

Sanja Kovačević iz Platforme za reproduktivnu pravdu zagovara pobačaj, Deutsche Welle

– Košić je uvijek sramota, a sada je posebna sramota.

Hrvoje Klasić, povjesničar iz Siska, N1 TV

– Možda mi je veliki Lordan Zafranović čijoj hrabrosti, snazi, ljudskoj širini bez ikakvog nacional-šovinističkog predznaka se divim – otvorio oči i pomogao da gledajući njegove antologijske scene sa maljem u filmu ‘Operacija u 26 slika’ dokučim ponore zla, genocidnosti i mržnje Hrvata prema Srbima?

Radoš Bajić, srpski glumac i scenarist u odgovoru Borisu Dežuloviću da je Beograd prljav grad, Politika

JUGONOSTALGIJA

– Majske Poljane su selo s najljepšim imenom.

Miljenko Jergović, suradnik Večernjega lista

– Košić o povijesti govori revizionistički, bira trenutak od kada gleda povijest, a Banija je prostor na kojem stoljećima žive Srbi i Hrvati – puno više Srba, ali i Hrvati.

Hrvoje Klasić, povjesničar iz Siska, N1 TV

– Ovo je za mene vrlo tužno pitanje. Kao što znate, bio sam oštro protiv raspada Jugoslavije. Bio sam oštro protiv srpske i hrvatske elite koja je to uradila. I mislim da je Bosna bila najveća žrtva ovog rata. Znam da su ubijani Srbi i Hrvati, ali mislim da je žrtva bila Bosna i Hercegovina.

Tariq Ali, pakistanski filozof, povjesničar, književnik, urednik i jugonostalgičar, Dnevni avaz

HOMOSEKSUALIZAM

– U Argentini smo s tom debatom doživjeli pobjedu demokracije, jer je čitav projekt bio izvanstranački. Za i protiv glasali su senatorice i senatori svih političkih opredjeljenja. Mnogi su pritom ignorirali stranačku stegu – prvi put u povijesti Argentine. I to je dostignuće žena.

Veronica Marchiaro, argentinska homoseksualna aktivistica za Deutsche Welle nakon što je Argentina dozvolila pobačaj

KOMENTARI

– Za proizvodnju samo cjepiva protiv rubeole korišteno je 76 abortiranih fetusa. Poslušajte kratki video prof. Plotkina, koji je cjepivo protiv rubeole stvorio, u kojem navodi da se u sastavu cjepiva nalaze i fragmentirane DNK čovjeka i diploidne stanice linija koje potiču od fetusa. I još jedno zanimljivo pitanje je postavljeno u vezi INSERTNE MUTAGENEZE tj. procesa promjene DNK domaćina ubacivanjem fragmenata strane DNK.

Ana D. Lukić, https://www.bitno.net/academicus/podcast/video-rok-civljak-bilo-bi-nehumano-ne-koristiti-sva-dostupna-sredstava-u-borbi-protiv-pandemije/

– Ovo kao da je pisao glavni koordinator plandemije Klaus Schwab, predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma, koji u svojim knjigama opisuje “veliki reset” do kojeg mora doći kao posljedica korone a koji u konačnici vodi u novi totalitarizam sličan onome opisanom u Orwellovoj knjizi 1984. Tko ima vremena neka pročita par njegovih knjiga i sve će biti jasno. Čovjek ništa ne krije.

Marin Brezac, https://www.bitno.net/academicus/znanost/vatikansko-povjerenstvo-za-covid-19-predstavilo-20-kljucnih-koraka-za-globalno-ozdravljenje-i-obnovu-nakon-pandemije/

– Vatikanski stožer!

Danijel Ceraj, https://www.bitno.net/academicus/znanost/vatikansko-povjerenstvo-za-covid-19-predstavilo-20-kljucnih-koraka-za-globalno-ozdravljenje-i-obnovu-nakon-pandemije/

LAŽ

 – U Francuskoj je jedan slabašan pacijent umro u domu za njegu dva sata nakon cijepljenja, ali vlasti su rekle kako s obzirom na prethodnu povijest bolesti pacijenta nema naznaka da je smrt povezana s cjepivom.

Lars Erik Taraldsen i Naomi Kresge, novinari Bloomberga

– Prvi amandman ne odnosi se na organizacije privatnog sektora, već se privatne kompanije vode svojim vlastitim pravilima.

Christopher Krebs, prvi direktor CISA-e, agencije za kibernetičku sigurnost pri Ministarstvu domovinske sigurnosti, AP

– Od 1.700.000 žrtava na području Jugoslavije – drugi povjesničari tvrde da je ta brojka jedan milijun – u ratu je stradalo 305.000 boraca, a svi ostali bili su civili. Više stotina jasenovačkih žrtava je ekshumirano i sahranjeno na Partizanskom groblju u Šapcu. Isti redoslijed dogodio se i s tijelima jasenovačkih žrtava koje je Sava donijela do Beograda. Bili su sahranjivani čak i kod Nebojšine kule, da bi tek mnogo kasnije njihovi posmrtni ostaci bili premješteni na Groblje strijeljanih rodoljuba.

Sanja Todosijević Petrović, s beogradskog Instituta za noviju historiju Srbije na virtualnom seminaru o Spomen području Jasenovac

– Metode 21. stoljeća mogu pomoći u virtualnoj rekonstrukciji logora koji su ustaše prije bijega uništile, a potom je spomen-područje teško stradalo u ratu devedesetih. Od visokorezolutnog skeniranje tla do digitalne rekonstrukcije – sve to može pomoći da sebi predstavimo razmjere logorskog sustava. Ovo je dio projekta Europskog konfliktnog naslijeđa u kojem sudjeluju sedam sveučilišta.

Andriana Benčić Kužnar, kustosica Javne ustanove Spomen područja Jasenovac na na virtualnom seminaru o Spomen području Jasenovac, https://www.dw.com/hr/jasenovac-budu%C4%87nost-sje%C4%87anja-na-zlo%C4%8Din/a-55945512

LIBERALIZAM

– Žene se žale i na uznemiravanje plakatima i propagandnim materijalima koje susreću u bolnicama.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zagovara pobačaj, Deutsche Welle

– Povijest zapadne misli odvaja tijelo kao nešto drugorazredno od uma koji vlada. Čitav taj koncept odvojenosti od tijela, a samim time i od okoline, utječe na kreiranje osjećaja neprijateljstva između pojedinca i svijeta, svojevrsni osvajački mentalitet koji obilježava našu civilizaciju.

Josipa Bubaš, performerica i članica AICA-e, ULUPUH-a, UPUH-a i HZSU-a, Nacional

OPRAVDAVANJE MUSLIMANSKIH ZLOČINA

– Naravno, muslimanski svijet ne ostaje ravnodušan. Već sam kazao kako se, nažalost, kao reakcija, progone kršćanske zajednice na Bliskom istoku, ali i na samome Zapadu osvetnički djeluju terorističke organizacije, ili pojedinci.

Esad Duraković, bošnjački publicist, književni kritičar, prevoditelj, orijentalist i arabist, Depo.ba

ORWELLIZAM

– Zabrana Trumpovih profila nije cenzura.

Naslov članka Sanje Despot na portalu Faktografa

– Mislim da će pritisak na mnogo načina doći iz oba smjera. Od davatelja usluga koji će reći: ‘Pogledajte, pokažite nam da ste cijepljeni’. Ali, također, učinit ćemo da tehnologija bude što lakša za korištenje i jednostavnija.

Nadhim Zahawi, novoimenovani britanski ministar za cjepiva, Logično

– U Hrvatskoj više od 40 posto ljudi ne bi željelo primiti ovo cjepivo, moramo s njima razgovarati u dobroj mjeri i objasniti im benefite cjepiva. Moramo djelovati s dobrim namjerama na dio populacije koji je još uvijek nesiguran. Bit u borbi protiv pandemije je da procijepimo velik dio populacije”, rekao je.

Igor Štagljar, hrvatski molekularni biolog sa Sveučilišta u Torontu, N1 TV

RELATIVIZACIJA SRPSKE AGRESIJE

– Mnogo je bolje da se pobrinu za one koji me pozdravljaju s pozdravom ‘Za dom spremni’ i koji mi pjevaju ‘Ubij, ubij Srbina. Ubij ga’ usred Gline. I to baš usred Gline.

Milorad Pupovac, koalicijski partner A. Plenkovića za posjeta Glini na Banovini, Novi list

UNITARNA BiH

– To je vrlo teško pitanje. Prvo, hoćemo li imati multietničku državu ili ne? To je bitno pitanje. Još se nismo oporavili od svih ovih zvjerstava i užasa počinjenih u ovoj regiji. Ali, mislim da stvaranje uskih etničkih podjela kao osnova novih zemalja nikada nije dobra ideja. Što je populacija više izmiješana, to bolje. Ali, da bi to učinili u Bosni i Srbi i Hrvati, to moraju razumjeti. Mislim, imate ovu apsurdnu Republiku Srpsku.

Tariq Ali, pakistanski filozof, povjesničar, književnik, urednik i jugonostalgičar ovako odgovara na pitanje novinara Helene Javor-Ibrahimbegović i Fahira Karalića o “suživotu” u BiH, Dnevni avaz

– Nikada u povijesti nisu u Bosni i Hercegovini postojali entiteti, zasnovani na nacionalnoj pripadnosti stanovništva. Oni su stvoreni tek Daytonskim sporazumom koji je pozitivan zbog toga što je prekinuo rat. No, on je i negativan, jer je – da bi omogućio prekid rata – pravio ustupke nacionalističkoj politici koja je do njega i dovela, i u kojoj su sakrivene klice mogućih novih sukoba.

Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik u Mostaru 7. III. 2014., Nacional, Thebosniatimes.ba

VELIKOSRPSTVO

– U vrijeme Broza za naš narod u Skadru ili u Egejskoj Makedoniji nismo znali.

Lukijan (pravim imenom Vojislav Pantelić), srpski episkop budimski i administrator temišvarski, Politika, Beograd

– Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu imam sedmero studenata, kojima ću od sljedećeg semestra predavati na srpskom jeziku. Ako me neće razumjeti, postoje rječnici i Google translator, i sigurno će se snaći.

Ognjen Sviličić, splitski redatelj u Jutarnjem listu

– Situacija u Hrvatskoj za tamošnje Srbe je veoma kompleksna i opterećena ne samo prošlošću, nego i teškom sadašnjošću.

Arnaud Gouillon, francuski ekstremni političar, kojega je A. Vučić kupio da laže u korist Srbije po svijetu, Politika

ZAMJENA TEZA

– Dok SPC pomaže na terenu, Košić kaže da su Srbi problem.

Hrvoje Klasić, povjesničar iz Siska, N1 TV

– Slobodu govora u Americi štiti čuveni Prvi amandman, ali se on generalno primjenjuje na zaštitu pojedinca od vlasti (a Trump je još uvijek najviša vlast).

Sanja Despot, aktivistica cenzorskoga Faktografa

– Može li itko normalan kod Srba i da pomisli da je postojao smišljeni plan za masovno uništavanje i istrjebljenje Bošnjaka kao etničke grupe i naroda na prostoru BiH?

Milanko Kaličanin, srbijanski pravnik, Politika

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

Izjave tjedna

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više