Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

POLJODJELSTVO – najboljih 25 svjetskih država proizvođača

Poljoprivredna industrija kombinira poljoprivrednu proizvodnju s teorijama marketinga

 

U ovom ćemo članku pogledati 25 najboljih svjetskih poljoprivrednih proizvođača. Kliknite da biste preskočili i skočili do top 10 zemalja proizvođača poljoprivrednih proizvoda na svijetu. Najboljih 25 poljoprivrednih zemalja u svijetu najbolje su se pokazale u svjetskoj poljoprivredi – vitalnom elementu za život u svijetu. Poljoprivreda je jedan od neophodnih sektora svjetske ekonomije, koji nije samo jedan od najvećih svjetskih dohotka, već i onaj koji zadovoljava svjetske potrebe za hranom. Budući da je jedna od osnovnih industrija koju rijetko pogađaju fluktuirajući zahtjevi, zemlja koja ima snažno uporište u poljoprivrednoj proizvodnji može omogućiti veći stabilni ekonomski razvoj zemlje. Stoga se može zaključiti da zemlja koja se za stvaranje prihoda oslanja na svoje poljoprivredne proizvode gradi osnovu za snažno gospodarstvo.

Poljoprivredna industrija kombinira poljoprivrednu proizvodnju s teorijama marketinga – tamo gdje kanali distribucije i izvoz dolaze u obzir. Iako je tijekom godina znanstveni napredak pomagao proizvodnji, troškovi koji se odnose na razvoj lanca vrijednosti povećali su se usredotočenjem na marketing.

Osim proizvodnje, postoje zemlje koje se usredotočuju na druga područja radi zarade od poljoprivredne industrije, a neke zemlje prelaze domaća tržišta da bi istražile veći izvoz i zadovoljile međunarodnu potrošačku bazu. Sve je to bilo moguće zahvaljujući novim tehnikama dinamike opskrbe. Da biste provjerili zemlje koje većinom proizvode izvoz i najveće su poljoprivredne izvoznice na svijetu, možete posjetiti naš prethodni članak 11 Zemlje s najvećim poljoprivrednim izvozom na svijetu. Kombajn, žetva, žetva, ječam, žito, traktor, polje, poljoprivreda, srce, zalazak sunca, kruh, raž, zrelo, prašina, raste, poljoprivreda, otkos, žuti, seljak, raste, uši…

Pregled Svjetske banke predviđa rast svjetske populacije od gotovo 9,7 milijardi do 2050. godine i utvrđuje da je poljoprivreda najsnažniji alat protiv ekstremnog siromaštva i pruža izvor hrane za predviđeni porast ljudi. Kaže se da je rast poljoprivrede 200% učinkovitiji u povećanju prosperiteta i dohotka od bilo kojeg drugog sektora. Iako je on činio 4 % svjetskog BDP-a, u nekim zemljama taj je postotak iznosio čak 25 % njihovog ukupnog BDP-a. Stoga je sasvim očito, koliko je taj sektor bio presudan za svjetski prosperitet, a još više u narednim godinama kao učinkovita borba za povratak ekonomske snage.Međutim, u posljednje vrijeme klimatske promjene u svijetu su najvažnije promjene u poljoprivrednom scenariju. Promjenama atmosferskih čimbenika poput porasta temperature i nestašice vode, poljoprivreda je jako pogođena. Budući da je industrija u velikoj mjeri ovisna o prirodnim uvjetima – poljoprivreda se suočava s promjenjivim prinosima širom svijeta s promjenjivim vremenskim uvjetima. Budućnost ovih zemalja leži u prilagodbi na promjene i razvijanju vlastitog odgovora na klimatske promjene. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda predlaže neke strategije klimatskih promjena koje mogu pomoći zemljama da ojačaju svoje napore na ublažavanju klimatskih promjena kako bi stabilizirale poljoprivredu. Sljedećih dana poljoprivredni učinak ovih zemalja može se uvelike razlikovati ovisno o njihovom fokusu i naporima na tim strategijama.Svoj smo članak usredotočili na vodeće zemlje poljoprivredne proizvođače koje proizvode najveće količine svih poljoprivrednih proizvoda. Osim usjeva koji zadovoljavaju potrebe za hranom, postoje i gotovinski usjevi koji su glavni dobavljači sirovina za druge industrije. To bi uključivalo zemlje proizvođače uljarica i sjemena pamuka. Također, poljoprivredna proizvodnja uključuje proizvodnju mlijeka i mesa. Stoga smo, kako bismo pružili holističniju i sveobuhvatniju sliku, uzeli podatke o svjetskoj poljoprivrednoj proizvodnji Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država i podatke o proizvodnim količinama Svih roba USDA kao glavne izvore. Naše ljestvice temeljili smo na skupu podataka za 2019. proizvodnju svih količina robe koja uključuje, voće, usjeve, grube žitarice, mliječne proizvode i količine ulja.Za sada, pogledajmo trenutno najboljih 25 poljoprivrednih zemalja svijeta!

25. Kazahstan Ukupna proizvodnja u 2019. – 0,12 milijuna metričkih tonaKoliko god se poljoprivredni sektor u zemlji mogao činiti malim, koji doprinosi samo 10% BDP-a, iznenađujuće je da gotovo 70% zemljišta čini poljoprivredno zemljište. Samo se pšenica proizvodi i izvozi u velikim količinama, a zemlja zauzima šesto mjesto u svjetskom izvozu pšenice.Najnaprednije poljoprivredne zemlje

24. Kirgistan Ukupna proizvodnja u 2019. – 0,15 milijuna metričkih tonaPoljoprivredni proizvodi čine 11% izvoza zemlje. Preko 60% stanovništva bavi se poljoprivredom u zemlji.

23. Južna Koreja

Ukupna proizvodnja u 2019. godini – 0,26 milijuna metričkih tonaJečam, kukuruz i soja neke su od važnih usjeva u Južnoj Koreji. Zemlja je također poznata po proizvodnji i tržištu ginsenga.

22. Azerbajdžan

Ukupna proizvodnja u 2019. – 0,37 milijuna metričkih tonaVodeće su usjeve u zemlji gotovine poput grožđa, pamuka, duhana, agruma i povrća. Poljoprivreda čini solidan dio gospodarstva.

21. Bjelorusija

Ukupna proizvodnja u 2019. – 0,37 milijuna metričkih tonaViše od 40% zemlje u zemlji je posvećeno poljoprivrednom zemljištu. Privatizacija poljoprivrednih gospodarstava u zemlji uvelike je pridonijela povećanju produktivnosti, a poljoprivredna industrija ne samo da uvelike doprinosi BDP-u, već je i vrijedan izvor deviza.

20. Moldavija

Ukupna proizvodnja u 2019. godini – 0,40 milijuna metričkih tona12 % BDP-a Moldavije proizlazi iz poljoprivrede. Voće i orašasti plodovi čine glavni dio izvoza u zemlji.

19. Kanada

Ukupna proizvodnja u 2019. godini – 0,48 milijuna metričkih tonaGlavne usjeve Kanade su voće, kukuruz i stoka. Goveda, govedina i teletina vrhunski su poljoprivredni proizvodi. Javorov sirup spada u izvoz.

18. Srbija

Ukupna proizvodnja u 2019. godini – 7,61 milijuna metričkih tonaProizvodeći rižu, šećernu trsku i kokos, Filipini su zemlja koja je uglavnom poljoprivredno orijentirana. Osim biljne proizvodnje, stočarstvo, šumarstvo i akvakultura također su glavna područja filipinske ekonomije.

17. Novi Zeland

Ukupna proizvodnja u 2019. godini – 0,62 milijuna metričkih tonaPoljoprivreda i šumarstvo dvije su glavne industrije na Novom Zelandu. Zemlja je najveći svjetski izvoznik što se tiče ovčjeg mesa i mlijeka.

16. Argentina

Ukupna proizvodnja u 2019. godini – 0,63 milijuna metričkih tonaArgentina zadovoljava većinu svjetskih zahtjeva za sojom, pšenicom i mesom. Također je jedan od glavnih izvoznika vune. Vino proizvedeno u Argentini konzumira se uglavnom u zemlji, ali se proizvodi u velikoj mjeri. Grožđe Malbec je vruće omiljeno.

15. Peru

Ukupna proizvodnja u 2019. godini – 0,65 milijuna MTPeru je jedan od vodećih svjetskih proizvođača kvinoje i u zemlji se proizvodi gotovo 3000 sorti krumpira. Grožđe je drugi glavni poljoprivredni proizvod.

14. Australija

Ukupna proizvodnja u 2019. godini – 0,70 milijuna MTQueensland i sjeverni teritorij izvrsni su za proizvodnju voća. Mljekara je još jedan od glavnih poljoprivrednih proizvoda.

13. Japan

Ukupna proizvodnja u 2019. godini – 0,83 milijuna MTUz rižu, soja i sorte voća čine glavne poljoprivredne proizvode Japana. Obradive površine su ograničene u zemlji, ali nemilosrdni napori zemlje na ovom području doveli su do poboljšanih površina pod usjevima.

12. Meksiko

Ukupna proizvodnja u 2019. godini – 1,14 milijuna MTPoljoprivreda čini jedan od važnih sektora zemlje. Meksiko proizvodi velike količine voća poput jabuka i grožđa, kao i značajne količine mesnih proizvoda.

11. Južnoafrička Republika

Ukupna proizvodnja u 2019. godini – 1,28 milijuna MTZemlja je peti najveći proizvođač žitarica što je čini 15. mjestom na našem popisu od 25 najboljih poljoprivrednih zemalja u svijetu. Južna Afrika je također poznata po kvalitetnom izvozu grožđa, voćnog vina i šećerne trske.

Soma Dutta, https://finance.yahoo.com/news/top-20-agricultural-producing-countries-151350776.html

Povezane objave

Probleme stvara nestručno baratanje, ali i vandali

hrvatski-fokus

Njemačka država puca po svim šavovima

hrvatski-fokus

Što je poskupjelo, a što pojeftinilo?

HF

Reforme niti su počele, niti će završiti s Mostom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više