Hrvatski Fokus
Znanost

Signal u nekoliko dana postao najpopularnija aplikacija na svijetu

Signal slovi za najsigurniju aplikaciju za dopisivanje što se tiče enkripcije i očuvanja privatnosti korisnika

 

Prema broju novih korisnika i onih koji je traže na App Storeu, aplikacija za sigurnu i kriptiranu komunikaciju Signal ovih je dana zasjela na prvo mjesto ljestvica popularnosti. WhatsApp je svojih oko dvije milijarde korisnika u svijetu ovih dana počeo obavještavati o tome da će se uskoro prisnije povezati s Facebookom. Promjene se reflektiraju prije svega u promjenama politika privatnosti, odnosno u činjenici da će Facebook od WhatsAppa nakon 8. veljače moći preuzeti mnogo više podataka o korisnicima nego je to mogao do sada. Iako ova promjena zbog strogog GDPR-a neće biti uvedena u svojoj potpunosti na području Europske unije, brojni su korisnici i u Europi i diljem svijeta rekli – sada je dosta.

Među njima je i stari “neprijatelj” Facebooka Elon Musk, koji je nedavno tvitao “Koristite Signal”, a mnogi su ga, očito, i poslušali. Upravo mobilna aplikacija Signal pokazala se kao najveći dobitnik ove WhatsAppove odluke, pa ju je broj pretraživanja i preuzimanja lansirao na prvo mjesto popularnosti na App Storeu.

U prvom danu nakon Muskove poruke, koji je bio i prvi dan kada je WhatsApp počeo slati obavijesti o novim pravilima korištenja (7. siječnja), Signal je zabilježio preko 63 tisuće novih preuzimanja (u usporedbi s oko 45 tisuća prethodnog dana). Sljedećeg dana Signal je instaliralo dodatnih 90-ak tisuća korisnika u cijelom svijetu, i na iOS-u i na Androidu, a tijekom proteklog vikenda aplikacija nije silazila s prvog mjesta na App Storeu. Ukupno je u proteklih tjedan dana Signal preuzelo novih 7,5 milijuna korisnika, odnosno oko 4.200% više nego u tjednu prije toga.

Zanimljivo, i u Hrvatskoj je ona danas najpopularnija aplikacija koju korisnici traže na Appleovoj trgovini aplikacija za iOS – uspjela je preteći i, nažalost ovih dana vrlo popularne aplikacije, LastQuake i EarthQuake za praćenje stanja s potresima. Na Google Playu Signal se također nalazi na prvom mjestu među besplatnim aplikacijama, a slijedi ga aplikacija iste namjene, Telegram. Signal slovi za najsigurniju aplikaciju za dopisivanje što se tiče enkripcije i očuvanja privatnosti korisnika. Više o samoj aplikaciji, kao i linkove za preuzimanje, možete pronaći na ovom mjestu.

Sandro Vrbanus, https://www.bug.hr/mobilne-aplikacije/signal-u-nekoliko-dana-postao-najpopularnija-aplikacija-na-svijetu-18211

Povezane objave

Znanost o klimi metastazirala je u golemu novinarsku pseudoznanost

hrvatski-fokus

Glifosat uzrokuje promjene na maternici

HF

Izloženost elektromagnetskom polju dovodi do promjena u oksidativnoj ravnoteži

hrvatski-fokus

Znanstvena suradnja između mladih istraživača u Hrvatskoj i Austriji

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više