Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

ŽOZ na krivu adresu uputio zahtjev

Ovo je Republika Hrvatska, a ne Nezavisna Država Hrvatska

 

Koordinacija Židovskih općina u RH (ŽOZ) uputila je obavijest za medije u kojoj stoji da je “održan sastanak predstavnika naroda žrtava NDH, antifašista (kojih to antifašista?) i većine klubova zastupnika u Saboru RH, vladajućih, tako i oporbenih stranaka” koji su uputili medijima da će uputiti u saborsku proceduru Zakon o zabrani i kaznenom kažnjavanju uporabe ustaških obilježja i znakovlja… Od saborskih zastupnika na sastanku su bili saborski zastupnici Milorad Pupovac, Furio Radin, Damir Habijan iz HDZ-a, Peđa Grbin iz SDP-a, Rada Borić iz Nove ljevice, Tulio Demetlika iz IDS-a, Krešo Beljak iz HSS-a, Marijana Puljak iz stranke Centar te Darko Klasić iz HSLS-a.

Koliko su oni doprinijeli oslobodilačkoj borbi u Domovinskom ratu? Nimalo nitko od njih !Prema tome po čemu imaju pravo odlučivati ?.E sada pročitajte tko traži ukidanje “ustaškog” pozdrava;

Milorad Pupovac velikosrpski predstavnik djela srpske nacionalne manjine koja je pristala uz JNA i Miloševića u agresiji na Hrvatsku! Predsjednik SDSS-a, stranke koju je osnovao četnik, ratni zločinac Goran Hadžić. I takav čovjek koji je postao predsjednik četničke stranke u okupiranom Vukovaru, prigovara za “ustaški” pozdrav Za dom spremni?

Četnici su nažalost realnost, jer je SDSS osnovao ratni zločinac Goran Hadžić u okupiranom Vukovaru; ““Na sjednici glavne skupštine Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) koja se u nedjelju održala u Vukovaru, u ambijentu kino dvorane u Borovo naselju u kojem je održana i osnivačka Skupština stranke 5. ožujka 1997. godine, članovi Skupštine izabrali su Milorada Pupovaca za novoga predsjednik SDSS-a. Dosadašnji predsjednik stranke dr. Vojislav Stanimirović, od danas predsjedava Glavnom skupštinom SDSS-a.Na prijedlog Gorana Hadžića i Vojislava Stanimirovića osnovana je nova jedinstvena srpska stranka pod nazivom Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS). Tom prilikom jednoglasno je usvojen Statut stranke i formiran je Glavni odbor koji broji 33 člana, dok Nadzorni odbor ima 3 a Statutarni 5 članova SDSS-a, dok predsjednika stranke treba izabrati na prvoj sjednici tog tijela“, objavile su okupacijske „Vukovarske novine“ u broju 90 od 15. 3. 1997. “Obraćajući se tada 5. marta 1997. godine na osnivačkoj skupštini nazočnima ratni zločinac Goran Hadžić naglasio je da se programom SDSS-a treba izboriti da za stranku glasaju i drugi narodi jer činjenica da živimo u Hrvatskoj, ali želimo da tzv. Oblast bude prihvaćena u Europi. Goran Hadžić je još tada izjavio da je “demokrata po ubeđenju” ali je zaželio da se oko SDSS-a okupe svi Srbi jer je trenutačno najvažnije srpsko jedinstvo” Ta je stranka koalicijski partner ovoj Vladi Andreja Plenkovića!

Furio Radin poznat je kao hrvatski saborski zastupnik talijanske manjine i predsjednik odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Smatra se jednim od najdugovječnijih saborskih zastupnika. Radin je u saboru aktivan od 1992. godine. 2011. učlanjuje se u IDS – Istarski demokratski sabor, autonomašku i iredentističku stranku. Kao predsjednik odbora za ljudska prava osobno odlučuje o kojim će se predmetima raspravljati, tako da pojedini predmeti nikada ne dođu na red. Zanimljivo je da se Radin uvijek izjašnjava kao ljevičar na poziciji antifašizma, a pozvao je neofašista Gianfranca Finija u Hrvatsku. Ne samo u Pulu, već i u Rijeku i Zagreb, „antifašistički“ Zagreb. Bio je to službeni posjet premijerki Kosor koji je bio veliko iznenađenje za Hrvate s obzirom da se radi o političaru koji je prije toga više puta iskazao teritorijalne pretenzije prema Istri, Rijeci i Dalmaciji i to točno na dan 21. rujna kada se navršilo 70 godina od Mussolinijeva posjeta Puli! I ne samo Fini, Radin stalno koketira sa talijanskim neoiredentistima i postfašistima, primjerice Giorgija Almirantea, najsposobnijeg i najlukavijeg predstavnika novog talijanskog postfašizma.

Dodajem da se Radin dosad susretao i vodio razgovore s neofašistima tipa Roberto Menia, Lucio Toth (bivši sudac i senator, neoiredentist velikog kalibra), Renzo de Vidovich (neofašistički senator i direktor lista Il Dalmata u Trstu) i drugima kojima su uvijek bila puna usta da su Istra, Rijeka i Dalmacija ukradene Italiji i poklonjene Jugoslaviji, dakle Hrvatskoj i Sloveniji! Nije bilo to dovoljno, pa se kolaboracionist i amico neofašista odlučio pozvati nikoga drugoga nego Gianfranca Finija! I to pred očima “antifašista” istarskog župana Ivana Jakovčića, Damira Kajina, gradonačelnika Pule Borisa Miletića, dane spominjem čelnike HDZ-a, SDP-a i drugih stranaka, predsjednika Saveza udruga antifašističkih boraca Istarske županije Tomislava Ravnića, koji je, ako ništa drugo, barem izjavio da Gianfranco Fini u Puli nije poželjan. No, to nije dovoljno jer se očekivalo da će Predsjedništvo SAB-a IŽ dati oštro priopćenju o Finijevoj posjeti Zajednici Talijana u Puli. Eto takav čovjek traži zabranu pokliča Za dom spremni?

Peđa Grbin SDP-ovac iz Istre koji je koalirao sa IDS- om, dok su SDP i IDS dijelili sinekure po Istri. A usput proslavio se pjevajući u sitnim noćnim satima ČAVOGLAVE u kojima je na samom početku usklik Za dom spremni!

Tulio Demetika član IDS-a, koji je šurovao s talijanskim neofašistima i koji godinama traže autonomiju, razbijajući integritet i suverenitet Republike Hrvatske, tražeći Republiku Istru.

Rada Borić, profesionalna članica raznih udruga, koje godinama kao pijavica sišu Proračun RH, poznate po crvenoj odori sluškinja, koje sam po izgledu nazvala crveni Ku Klux Klan!

A da, još i Krešo Beljak koji žali što partizani nisu pobili sve Hrvate nakon završetka Drugoga svjetskog rata!

Probrana ekipa licemjera, koja muze hrvatski Proračun i živi na račun Hrvata koji ga pune, a da nema HOS-ovaca i hrvatskih branitelja, sigurno ne bi sjedili tu gdje danas sjede!

Gospodo na krivu adresu ste uputili dopis! Sami ste napisali da su bili nazočni zastupnici Sabora Republike Hrvatske , a ne zastupnici Sabora NDH! Republika Hrvatska nije NDH, nije ni slijednica NDH, niti je Sabor Republike Hrvatske nadležan donositi Zakone za druge države, pogotovo nepostojeće! Pitam se kojim to dokumentima dokazujete da Republika Hrvatska, koja je nastala na slobodnim izborima (22. travnja 1990.) izraženom voljom hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske kao suverena i demokratska država u kojoj se jamče i osiguravaju ravnopravnost, slobode i prava čovjeka i državljanina, ima bilo kakve pravne i vremenske veze sa NDH?

NDH je država koja je postojala od 1941-1945. godine, koja je porazom sila Osovine krajem 2.svjetskog rata nestala, a na njenom zemljopisnom području nastala je u narodnooslobodilačkom ratu NOB i socijalističkoj revoluciji Socijalistička republika Hrvatska uključena u Socijalističku federativnu Republiku Jugoslaviju.

Sile Osovine, Osovina Rim-Berlin-Tokio ili samo Osovina je neformalni naziv koji se upotrebljava za savez država koje su bile suprotstavljene Saveznicima, odnosno pobjednicima u Drugome svjetskom ratu. Osnovu saveza su činile Veliki Njemački Reich, Kraljevina Italija i Japansko Carstvo, a počivao je na ugovoru o prijateljstvu koji je nacistička Njemačka na čelu s Adolfom Hitlerom sklopila s fašističkom Italijom 25. listopada 1936. Pobjeda NOB-a i revolucije u Jugoslaviji označila je novo razdoblje povijesti jugoslavenskih naroda i narodnosti, kojemu osnovni biljeg daje borba za izgradnju socijalističkog društvenog sustava. Znači da Socijalistička Republika Hrvatska nije slijednik NDH, ništa nije naslijedila od NDH, ni pravno, ni politički , ni društveni sustav, ni državni aparat, ni zakone, ništa!

Razdruživanjem od Jugoslavije na temelju obrambenog Domovinskog rata i Ustava RH nastala je samostalna i neovisna Republika Hrvatska!

U preambuli Ustava RH piše:

– u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963. – 1990.), na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost.

– u novom Ustavu Republike Hrvatske (1990.) i pobjedi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu (1991. – 1995.) kojima je hrvatski narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.

Dakle na osnovu čega bi Sabor RH raspravljao o žrtvama NDH? Republika Hrvatska nastala na temeljima Domovinskog rata 1991-1995 nikako ne može biti odgovorna za zločine od 1941.-1945. godine. Nije mi jasno kako vam tako nešto može uopće pasti napamet? Optužiti nekoga za zločine koje nije nikako mogao počiniti? To je jasno svakome tko zna brojiti godine i tko poznaje kalendar!

Nikakva ustaška obilježja se ne koriste u javnom prostoru. Prije pisanja ovakvog nebuloznog dopisa trebali ste provjeriti sve relevantne činjenice. Udruga bojovnika HOS-a sa grbom i vojničkim pozdravom ”Za dom spremni” registrirana i to u vrijeme Vlade Ivice Račana, rješenjem Ministarstva uprave od 3. travnja 2001. Grb sa prvim bijelim poljem nalazi se na krovu Crkve Svetog Marka! Hoćete li zakonom narediti rušenje Crkve? Hoćete li inkvizicijskim metodama na svim mjestima i u kompletnoj literaturi gdje je grb sa prvim bijelim poljem tražiti spaljivanje knjiga na lomači? Hoćete li tražiti da se ukloni hrvatski grb u Padovi, u Pečuhu, jer eto počinju sa prvim bijelim poljem?

Uredno je registriran Statut Udruge bojovnika HOS-a sa amblemom i zastavom! Bojovnici HOS-a bili su sastavni dio brigada HV-a širom Hrvatske: 113., 118., 126., 142., 204. i drugih. IX. bojna „Rafael Vitez Boban“ sudjelovala je u oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske (Operacija „Maslenica“, operacije „Zima ’94“ i „Ljeto ’95“), a kraj rata dočekala je na Južnom bojištu. Bojna je raspuštena 1996. godine.

Hrvatske obrambene snage (HOS) dale su veliki doprinos u Domovinskome ratu, sudjelovale su u obrani Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Jedinice HOS-a integrirane su u hrvatsku vojsku 1992. naredbom vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana, također su integrirane u HVO i Armiju BiH. HOS-ovci su bili na svim ratištima. Nemjerljiv je njihov doprinos u borbi za Vukovar, Bogdanovce, obrani Dubrovnika, Škabrnje, Gospića i u BiH

Komunističko-udbaško-kosova propaganda  HOS je proglasila novom ustaškom vojskom, nazivala (pa i danas) stranačkom vojskom koja veliča ustaštvo što nije točno. Činjenice o HOS-u govore sljedeće: da su postrojbe HOS-a surađivale ili bile pod zapovjedništvom Zbora narodne garde, kasnije Hrvatske vojske, integrirane u HV do ožujka 1992. Postrojbe HOS-a također su integrirane 1992. u Hrvatsko vijeće obrane (HVO), u postrojbe Teritorijalne obrane BiH i Armiju BiH pa je neutemeljeno govoriti o ustašama.

HOS je imao svoju zastavu i svoj grb na kojima je poklič „Za dom spremni“. Da, bili su spremni braniti svoj dom, svoju domovinu što su i dokazali jer su bili na najtežim ratištima (Vukovar-Sajmište, Bogdanovci, Slavonija, Banovina, Srđ, Škabrnja, Livno, Mostar, Čapljina, Bosanska Posavina i drugdje).

Poklič „Za dom spremni“, koji je sastavni dio grba i ratne zastave HOS-a, smeta komunistima, udbašima, kosovcima, četnicima i svima koji su bili i jesu protiv samostalne države Hrvatske. HOS-ovci su se tijekom Domovinskoga rata borili pod javnim oznakama (grb i zastava HOS-a) i nitko nema pravo to negirati i zabranjivati uporabu zastave i grba HOS-a. Pero Kovačević sudionik je Domovinskog rata od 1990. godine. Brigadir Hrvatske vojske, bio je načelnik uprave u Ministarstvu obrane RH, kasnije pomoćnik i zamjenik ministra hrvatskih branitelja. Pred Međunarodnim sudom u Den Haagu je djelovao kao ekspert za hrvatsko nacionalno zakonodavstvo u predmetu Gotovina, Čermak i Markač, te je surađivao u timu obrane generala Slobodana Praljka. o znakovlju HOS-a kaže: “Pozvan sam ponovno podsjetiti javnost što sam govorio o zakonskim uporištima o HOS-u i njegovom znakovlju na Okruglom stolu HOS-a 2016. godine u Zagrebu:

– Pokojna Vera Stanić i ja smo 1994. uspjeli uvjeriti predsjednika Tuđmana i ministra Šuška da se prizna status hrvatskog branitelja pripadnicima HOS-a;

– Predsjednik Tuđman je 1. listopada 1991. donio zapovijed (koju sam ja napisao!) da postrojbe HOS-a ulaze u sastav zapovjedništava zbornih područja OS RH;

– Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH;

– U Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i članova njihovih obitelji uvrstio sam pripadnike HOS-a (1996.godine);

– Grb Udruga HOS-a odobrile su službe u Gradu Zagreba i uz privolu tadašnjega Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade.

Prema tome, tvrdnje i insinuacije o fašizaciji hrvatskog društva su izraz neprihvaćanja samostalne i demokratske Republike Hrvatske. Govoriti danas o znakovlju HOS-a iz Domovinskoga rata sa stajališta Drugoga svjetskog rata nije niti povijesno utemeljeno ni prihvatljivo.

”Pozdrav ‘Za dom spremni’ u Domovinskome ratu, u srpsko-četničko-crnogorskoj agresiji postao antifašistički! Velikosrpska zločinačka agresija imala je sva obilježja fašizma, uključivši strategiju ubijanja civila i etničko čišćenje kao primarni cilj. Agresori su u Domovinskome ratu ubijali civile s crvenom petokrakom i kokardom na kapi. Povijest se ne mjeri po Drugom svjetskom ratu. Osobito ne za Hrvatsku, koja je stvorena i obranjena u Domovinskome ratu od velikosrpske fašističke agresije i to razdoblje bi se trebalo obilježavati bez ovakvih nebuloznih istupa Predsjednika države!

Logično se postavlja pitanje kako ima uopće obraza na taj način ponižavati hrvatske branitelje, a on sam nije sudjelovao u obrani Hrvatske, nego je utekao u Bruxelles !

U Domovinskom ratu obranjena je neovisna Hrvatska i za Hrvate i sve građane koji u njoj žive i vole je! Zato to razdoblje treba poštivati i objektivno vrednovati. Vrijeme je za lustraciju hrvatske povijesti, za sve pa i za pozdrav ‘Za dom spremni’. Očito je da bi mnogi rado zabranili ratni stijeg bojovnika HOS-a, službeno odobreni stijeg u Domovinskome ratu, što je dokaz i ovaj pokušaj!

Nedopustivo je veličanje ustaštva (od pojedinaca) kao što je nedopustivo veličanje četništva (od Republike Srbija i pojedinaca u Hrvatskoj) te negiranje komunističkih zločina (antife i drugi). Zločin je zločin pa je nedopustivo negiranje, prešućivanje i opravdavanje komunističko-četničkih zločina tijekom Drugoga svjetskog rata kao i tijekom Domovinskoga rata.

To je jasno definirano Rezolucijom EU Parlamenta od 19. rujna 2019. za koju Vlada Andreja Plenkovića, “velikog ” europejca ne želi ni čuti, što je sramotno za jednu demokratsku zemlju, članicu Europske unije, koja bi trebala poštivati sve vrijednosti koju EU Parlament izglasa.

Članak 3. podsjeća da su nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti; najoštrije osuđuje djela agresije, zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava koje su počinili nacistički, komunistički i drugi totalitarni režimi;

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2019-0021_HR.html

Vladajuće političke elite, nepravedne su prema hrvatskim braniteljima, a osobito onima koji su bili u postrojbama HOS-a. Državni vrh tek je 1996. službeno priznao HOS, a tek se 1. siječnja 2005. spominju kao sastavni dio Obrambenih snaga RH u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i njihovih obitelji.

Lili Benčik

Povezane objave

I talijanski fašisti su palili knjige po Istri

HF

Razbijen monopol HDZ-a i SDP-a

HF

Krivi su ‘Naš Hajduk’ i Torcida

HF

Jasenovac nije bio samo ustaški radni logor, nego i partizanski logor smrti. Gubilište!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više