Hrvatski Fokus
Znanost

Remdesivir antivirusno sredstvo koje je razvio američki Gilead

Mutacije virusa Covid-19 sve su brojnije i zabrinjavaju znanstvenu zajednicu

 

Britanska, južnoafrička, brazilska, pa čak i marsejska verzija prema mediteranskom IHU-u… Čini se da su mutacije virusa Covid-19 sve brojnije i zabrinjavaju znanstvenu zajednicu zbog njihovog potencijalnog otpora imunitetu ili čak cjepiva. Svjetska zdravstvena organizacija, a Visoko vijeće za javno zdravstvo u Francuskoj pozivaju stanovništvo da koristite maske standardu FFP2 da se učinkovitije od novih više zaraznih varijante zaštititi. U svom posljednjem videu, profesor Raoult pokreće teoriju o podrijetlu engleske verzije koja napada Europu optužujući jednu od svojih omiljenih meta: Remdesivir, antivirusno sredstvo koje je razvio američki Gilead.

Pacijenti liječeni Remdesivirom koji uzrokuju mutacije? Prema stručnjaku za infektivne bolesti iz Marseillea, Remdesivir je mutageni agens i njegova uporaba na određenim imunosupresivnim pacijentima mogla bi biti izvor mutacije virusa: “Sve dok imate povezana specifična antitijela i nešto što ubrzava mutaciju. virusu, igrali ste čarobnjakovog šegrta i stvorili ste virus koji je otporan na antitijela i moći će se širiti. Sumnjamo da se to dogodilo s engleskim mutantom”, kaže Didier Raoult, bez davanja statističkih podataka koji potvrđuju njegovu tvrdnju. Opet uspoređuje Gileadov lijek sa liječenjem hidroksiklorokinom: “Uvijek imamo veći rizik s liječenjem kojeg ne poznajemo nego s lijekom koji smo dali milijardama ljudi”, inzistira. Didier Raoult stoga nastavlja braniti hidroksiklorokin unatoč najnovijoj kontroverzi koja je prošlog vikenda uzburkala mrežu.

Hidroksiklorokin: Didier Raoult odbacuje kontroverzu u stranu

Početkom siječnja, infekcija IHU Méditerranée objavila je na mreži novo znanstveno pismo koje je, čini se, proturječilo njezinoj prvoj studiji objavljenoj u ožujku 2020. „Nevjerojatno! Profesor Raoult, koji i sam piše da njihovo prvo nerandomizirano kliničko ispitivanje pokazuje da hidroksiklorokin nema djelotvornost na smrtnost niti na smanjenje transfera na intenzivnu njegu”, piše doktorand iz epidemiologije sa Sveučilišta u Parizu-Saclay Thibault Fiolet, na Twitteru. Vrlo brzo, ova je poruka široko prenesena, paleći platno na mogući zaokret od strane Didiera Raoulta o učinkovitosti svog liječenja. U tom procesu, tim IHU-a leti u pomoć profesoru koji osuđuje “lažne vijesti”.

U svom posljednjem videu, ironično naslovljenog, Riri, Fifi i Loulou bave se znanošću, Didier Raoult želi razjasniti stvar i objašnjava da „uistinu nema smrti ni u skupini klorokina, a ni u drugoj budući da u ovom istraživanju nismo proučavali smrtnost. Cilj ovog rada bio je proučiti trajanje virusnog prijevoza”. Da bi zatvorio kontroverzu, on predstavlja brojke smrtnosti IHU-u od početka krize u Covid-u. Od 11.234 osobe liječene ambulantno, ustanova je zabilježila samo 12 smrtnih slučajeva, a samo 0,2 % njih prebačeno je na intenzivnu njegu. “Dakle, nismo spremni odustati, nismo spremni promijeniti se”, kaže on.

Richard Michel, 20. siječnja 2021. https://gomet.net/le-remdesivir-variant-britannique-raoult/
https://www.google.com/search?q=Le+Remdesivir+%C3%A0+l%E2%80%99origine+du+variant+anglais+%3F+Les+suspicions+de+Didier+Raoult&rlz=1C1EJFC_enHR889HR890&oq=Le+Remdesivir+%C3%A0+l%E2%80%99origine+du+variant+anglais+%3F+Les+suspicions+de+Didier+Raoult&aqs=chrome..69i57.404j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Povezane objave

Za reformiranje treba znanje

HF

Američka savezna država New York legalizira kompostiranje mrtvih ljudi!

hrvatski-fokus

Pandemije, glad i rat

hrvatski-fokus

Znanje pretvoriti u hvatljivo tijelo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više