Hrvatski Fokus
Povijest

Oliwer Cromwell engleskim parlamentarcima

»Za ime Božje, van!«

 

Čas je da prekinem vaše zasjedanje na ovome mjestu koje obeščastiste prezirom prema svim vrlinama i oskvrnuste odajući se svim porocima; strančarsko ste društvo i protivnici svake dobre vlasti; krdo ste proračunatih hulja i poput Ezava prodali biste vlastitu zemlju za par zrna žita, i poput Jude izdali biste vlastitoga Boga za nekoliko srebrnjaka. Sačuvaste li makar jednu jedinu vrlinu? Postoji li i jedan jedini porok kome se ne odaste? U moga je konja više vjere negoli u vas; vaš je Bog zlato. Koji od vas za mito ne prodade dušu? Ima li među vama čovjeka kojemu bi bilo i trunku stalo do dobra Coommomvealtha?
Vi prljave kurve, ne oskvrnuste li ovo sveto mjesto, ne pretvoriste li hram Božji u špilju razbojničku svojim nećudorednim stavo­vima i opakim navadama? Postaste nepodnošljivo mrski cijelome narodu; narod vas posla da ispravite zločine, a vi sami najveći ste zločinci. Zato me vaša zemlja zove da očistim ove Augijeve štale i prekinem vaše pokvarene poslove u ovome Domu; a to ću, tako mi Boga i snage koju mi pruža, sada i učiniti; i zato vam naređujem, ako vam je život mio, da ste smjesta otišli odavde; odlazite, van! Smjesta! Gonite se, služinčadi potkupljiva! Uzmite onu svjetlucavu tričariju i zaključajte za sobom vrata. Za ime Božje, van!

Izvor: Glasoviti govori, Naklada Zadro, 1999.

Povezane objave

GOMOLAVA – Naselje visoke kulture (3)

HF

Armenci u Bizantu

HF

Dani Gospe Loretske 2016.

HF

Gospa od obrane – nebeska zaštitnica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više