Hrvatski Fokus
Kultura

Gušterov rep, petnaest priča Korane Serdarević

Priče govore o raznolikoj stvarnosti života, većinom složenih ženskih likova

 

Uvijek mi je drago reći poneku dobru, lijepu riječ o knjizi koja me privukla, o piscu o kojem počinjem razmišljati, o djelu koje preporučam i drugima, bez ustezanja ali i o nakladniku koji se hrabro nosi s nedaćama svakodnevice. Riječ je o sjajnoj prozi, petnaest priča, Gušterov rep, suvremene hrvatske spisateljice, Korane Serdarević, nagrađivane više puta, u nakladi Frakture. Priče govore o raznolikoj stvarnosti života, većinom složenih ženskih likova, koje su izrazito suočene s labirintima vlastitih emocija, strahovima, nepravdama, zamišljanjima, s nepromjenljivim kadrovima obiteljska života, o simbolici odbačenog gušterova repa, sjećanjima.

Fine, odmjerene, izrečene rečenice s mnogo empatije, nježne i profinjene, govore o likovima koji žive pored nas i o kojima najčešće ne znamo puno ili ništa, tek se pozdravljajući, o muškarcima i ženama koji nose svoja sjećanja poput neizbježnog uobičajenog životnog opterećenja. Kroz sve priče ove knjige provlači se sjeta, fini, jedva vidljivi ali vrlo prisutan  natkriljujući zastor tuge, ali isto tako i blagi humor. Gušterov rep spisateljice Korane Serdarević s užitkom sam pročitao, pomalo razočaran što knjiga nije deblja.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Slikam doma, u jednoj maloj sobici

HF

Manifest zlatnog križa nosi izložbu

HF

Nikad istodobno ne radim na više ciklusa

HF

Izložba Sandi Bulimbašić i Darije Alujević

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više