Hrvatski Fokus
Kultura

Pod oba sunca, roman Ognjena Spahića

O svjetioničaru koji se odbio se pridružiti crnogorskoj agresiji na Dubrovnik

 

Ognjen Spahić istaknuti je crnogorski književnik, autor nekoliko zapaženih knjiga, romana i priča, objavljivanih kod mnogih nakladnika s juga Europe, nagrađivan, hvaljen i čitan. Nedavno je Fraktura objavila njegov novi roman Pod oba sunca, prozu zanimljivu i izazovnu. U središtu je Bato Lončar, kapetan prve klase u mirovini, svjetioničar (odbio se pridružiti agresiji na Dubrovnik pa je premješten na posao svjetioničara), njegova žena Danica i dvoje mladih, Mitar i Nevena. Povezani su nepostojanjem djeteta, djece u vezi, u braku.

Svi likovi u romanu iznose svoju priču i samo svoje viđenje i doživljavanje vlastitog života ali i drugih oko njih, saliveni u jedinstvenu kompoziciju  zajedničkog života, u prostoru i oko svjetionika, gdje će se održati neizbježno finale, u komu Danica smrtno stradava od ruke muža, koji će  ruku dignuti i na samoga sebe, dok će drugi par možda zauzeti mjesto Lončarovih. U Spahićevom romanu pojavljuju se niz likova, od oficira, preljubnika, nesretnih i žena i muškaraca i svi se oni kreću sve širim stazama nezadovoljstava, odlučnih da u jednom trenutku prekinu svoju muku,kroz labirinte sumnji, nepovjerenja, ljubavi, alkohola, seksa, ravnodušnosti i na kraju tragičnosti.

Spahić portretira tridesetak proteklih godina na donedavno povezanim prostorama kroz ključne likove kvarteta najprije udaljenih a onda čudesno spojenih,progovarajući istodobno i o zbivanjima. I ovom knjigom Ognjen Spahić potvrđuje sjajnu reputaciju pripovjedača.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Izložba u povodu četvrte obljetnice smrti Olivera Dragojevića

hrvatski-fokus

Oči pune straha

HF

Miro Čugura samostalno izlaže u Sinju

hrvatski-fokus

“Usputni psić” Czeslawa Milosza

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više