Hrvatski Fokus
Kultura

Kompleksni svijet simbola, tajanstvenih znakova i oznaka

Zoran Šimunović izlaže u zagrebačkom Studiju Josip Račić

 

Desetog veljače ove godine u zagrebačkom Studiju Josip Račić, predstavlja se s novom samostalnom izložbom akademski slikar iz Osijeka, Zoran Šimunović, autor iznimnog opusa, vrlo osebujnog rukopisa. Izložbu čine ulja na velikim formatima, od 3 x 3 metra, pa do nešto manjih, 180 x 150 i 150 x 150 cm, uz vrlo zanimljiv naslova ciklusa (kojima pripadaju). Je li astronautima potrebna umjetnost i Odrastanje. Šimunovićev kompleksni svijet simbola, tajanstvenih znakova i oznaka, koji je prepleten unutarnjom povezanošću a posebno kada ih se gleda i doživljava, na ovoj sjajnoj izložbi dolazi do punog izražaja.

Slike koje naizgled govore same za sebe, razotkrivajući se pred radoznalim gledateljima, uvlače nas u vlastite labirinte, u osobna traženja izlaza, u kontinuirano i ustrajno istraživanje misterioznih međusobnih odnosa simbola, koji najprije odaju posve jednostavan i rekli bi logičan dojam, kako su oni tu posve slučajno i odjednom su iskočili iz zaborava i evo ih, ispred nas,egzistiraju i kao da se nikada nisu ni micali iz naših osobnosti i doživljaja.

Šimunović njeguje, prakticira vrlo snažan, slojevit kolor. Njegove su slike prekrivene s dva raznorodna a tako pripadajuća jedna drugom, dva sloja, simbolike i raznovrsnih dominirajućih boja. Šimunovićeve slike valja dešifrirati u trenutku suočenja s njima, potražiti analogije u vlastitom sjećanju i složiti mozaik. Šimunovićev opus već sada zauzima važno mjesto u suvremenoj hrvatskoj likovnoj produkciji, njegove  slike sve više traže inozemni galeristi.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Romanino portretiranje Grada

HF

Prvi svjetionik – čudo arhitekture

HF

Da se može vratit vrime

HF

Književni povjesničar Milorad Medini

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više