Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Striktno provesti antikorupcijsku ofenzivu i primjenu zakona

Jedan od najvažnijih čimbenika za uspjeh jednoga društva i njegove države uspostava je vladavine prava

 

Mi se stvarno pitamo koji je to recept za uspjeh jednoga društva i njegove države? I onda kada na tu temu pogledamo nekoliko mjeseci unazad dobijemo more prijedloga u javnim medijima, to građane zbunjuje. U principu kada se napravi jedna manja analiza dođe se do jednostavnog zaključka – zemlje u kojima se poštuje vladavina prava imaju najveće povjerenje u institucije, najviši standard građana, konkurentnu ekonomiju i dr.

Najbolji primjer za pozitivne promjene kod država koje su imale nisku stopu vladavine prava je Rumunjska. Rumunjska je odlučno i energično krenula u bitku za povjerenje građana u njegove institucije. Nije se bacila na edukacije ili nešto slično tomu, nego je uspostavila državne institucije gdje je zakon isti za sve. Energično je provela antikorupcijsku ofenzivu i primijenila je striktno zakon. Dakle uvela je vladavinu prava. Nakon toga je Rumunjska preko noći ne procvjetala nego doživjela snažan društveni i ekonomski uspjeh.

Ako tako gledamo, jednostavno je zaključiti da je jedan od najvažnijih faktora za uspjeh jednoga društva i njegove države uspostava vladavine prava. Isto tako osim vladavine prava važan faktor za napredak jednoga društva su zaposlenici i njihovo nagrađivanje. Dakle zaposlenici u državnom sektoru ali i zaposlenici u privatnom sektoru. Uspješna država će dati određene poticaje kako bi privatni i državni sektor mogli biti konkurentni da zadrže zaposlenike u vlastitoj državi. Iz ovog proizlazi da su isto tako jedan od najvažnijih faktora za uspjeh jednoga društva i njegove države kadrovi odnosno zaposlenici. Čitavo more raznih prijedloga znanstvenika, raznih analitičara i ostali će se jednostavno presložiti ako se zadovolje ovi kljucni faktori.

Ivica Todorić, https://www.facebook.com/ivica.todoric.official

Povezani članci

Jokić nezakonito imenovan voditeljem ERS-a

HF

Igor Peternel protiv pupavčomanije

HF

Napiši pismo Miljenku i Dobrili i osvoji nagradu

HF

Preprekovo proljeće

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...