Hrvatski Fokus
Kultura

Jučerašnje i današnje prognoze

Znatiželja

 

Nitko ne zna što ga čeka krene li na kraća ili putovanja daleka.

Vremena se mnogo nema za sitnice mnoge pa se na put samo na brzinu sprema.

Čovjek ne zna, i ne može znati, kakvo će ga vrijeme dočekati i hoće l’ se sretno, kad se kući vrati, opet već na novo putovanje dati.

Znatiželja, a i nemir pusti, ne napušta njega nikad, čak ni prije putovanja, pa kadikad molitvu izusti. Zato, prije svega, čovjek saznat treba hoće l’ putovati ispod vedra neba il’ će kiše, a možda i tuče, na tom putu biti.

Prognoze od jučer, istina je živa, za danas ne važe, pa čovjeku uvijek bolje biva kad prognoze današnje i za njega važe. Sve što jučer bješe, spoznaje nas tješe, ponovit se znade makar i sa trunkom vjere nam i nade. Ali ponekada prevari i nada pa se putem kisne bez odjeće propisne, a možda i strada.

Istina je, da još nitko ne zna, dok se vlakom voza, hoće li primjenjiva pa i obvezna biti današnja prognoza. Zato učiti treba i gledanjem neba prognozirati:hoće li nas kiša ili sila viša putem iznervirati.

Malkica Dugeč, Stuttgart, 1. 12. 2020.

Povezani članci

Mizanscena Lane Stojićević

HF

Osjetio sam silni ponos

HF

Pilot projekt ‘Praznine 2020.’

HF

Dubinski utjelotvoruje milenijsku memoriju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...