Hrvatski Fokus
Kultura

Najbolja humoristična priča na južnočakavskom dijalektu ‘Višćica’ Nikše Krpetića

Gradska knjižnica Kaštela predstavlja zbornik humorističnih priča na čakavštini Pinka smija

 

Gradska knjižnica Kaštela je u studenom 2020. godine po prvi put raspisala Natječaj za najbolju humorističnu priču napisanu na čakavštini. Natječaj je bio otvoren od 15. 10. do 15. 11. 2020. godine, a u istome su mogli sudjelovati državljani Republike Hrvatske – djeca i odrasli. Humoristične priče morale su biti napisane na jednome od čakavskih mjesnih govora, s tim da je priča mogla biti duljine od 2 do 4 kartice teksta. Svaki autor je mogao poslati jednu neobjavljenu humorističnu priču uz navođenje mjesnog govora na kojem je priča napisana.

Po isteku roka Natječaja, članovi su Povjerenstva, u sastavu: Mario Blagaić, lektor i prof. hrvatskog jezika i književnosti, Miroslav Luketin Sarajčev, čakavski pjesnik, Mladen Vuković, novinar, publicist, književnik i urednik emisije Kad se smijah tad i bijah i Ivica Žegarac – Žuti, čakavski „meštar o’ maškar i meštar o’ glendi i batudi“ pročitali radove i ocijenili ih prema kriterijima: čakavština, humorističnost priče, originalnost teksta i opći dojam.

Najboljom humorističnom pričom na južnočakavskom dijalektu proglašena je priča Višćica autora Nikše Krpetića iz Splita, najboljom humorističnom pričom na sjevernočakavskom dijalektu proglašena je priča Kako se penzionerka luštra za poć spat autorice Nadije Rubeša iz Mošćeničke Drage, dok je najboljom humorističnom pričom u kategoriji „dječja humoristična priča na čakavštini“ proglašena priča Misto di ćeš parkirat koju je napisao Karlo Mijaković, učenik Osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog (mentorica: Mirela Carev).

Uz tri nagrađene priče, Povjerenstvo je odabralo i ostale priče koje će biti objavljene u zborniku, a neke od njih će biti predstavljene i u emisiji Kad se smijah tad i bijah na Radio Splitu. Iako su neke od priča koje su autori poslali na ovaj natječaj već objavljene, ipak smo ih odlučili objaviti u zborniku u cjelini pod zajedničkim naslovom Jema tega još. U istoj cjelini odlučili smo objaviti i neke od humorističnih priča na čakavštini koje su izvedene na Večerima kaštelanski’ glendi i batudi ili su pristigle na Literarno-likovno-filmski natječaj Kaštelanske štorije, a do sada nisu nigdje objavljene i tiskane.

Gradska knjižnica Kaštela je Natječaj za najbolju humorističnu priču napisanu na čakavštini raspisala s ciljem očuvanja čakavštine kao nematerijalne kulturne baštine i hrvatskoga kulturnoga identiteta te s ciljem poticanja književnog stvaralaštva na čakavštini.

Ipak, možda je najbitnije za napomenuti kako je najvažniji cilj ovog natječaja bio iz zaborava izvući šaljive zgode iz prošlosti i pritom se nasmijati, a što već sedam godina radimo i u sklopu Večeri kaštelanski’ glendi i batudi koja svake godine u Gospojsku štradu u Kaštel Sućurcu privuče zavidan broj posjetitelja željnih smijeha i humorističnih istinitih događaja iz dalje i bliže prošlosti i iz života „naši’ stari’“.

Smijeh nam je svima potreban i smijeh je najbolji lijek za sve probleme i nedaće. Smijeh nam je uvijek potreban, a pogotovo sada kad se suočavamo s epidemijom koja nas je, htjeli mi to ili ne htjeli priznati, itekako uspjela izbaciti iz normalnog života kakvog smo do sada živjeli. Smijeh nas spaja i oslobađa i upravo smo iz tog razloga odlučili raspisati ovaj natječaj i tiskati zbornik šaljivih priča na čakavštini Pinka smija.

Autorica likovnog rada koji resi naslovnicu zbornika Pinka smija je gđa Jadranka Maleš, a zbornik je tiskan na 175 stranica “čistega smija”.

Velika nam je želja ovaj natječaj učiniti tradicionalnim te ovom prilikom upućujemo čestitke autorima nagrađenih priča, kao i svim autorima čije su priče odabrane za tiskanje u zborniku, a upućujemo i veliko HVALA svim autorima koji su poslali svoje priče na natječaj, dok sve one koji to još nisu učinili pozivamo da se prisjete šaljivih zgoda iz života svojih baka i djedova, majki i očeva, i smiješnih situacija iz svog života, te da ih, napisane na čakavštini, pošalju na adresu elektronske pošte glendeibatude@gmail.com jer će natječaj biti raspisan i u 2021. godini.

Zbog trenutne situacije predstavljanje autora i priča koje su uvrštene u zbornik Pinka smija moramo odgoditi, a primjerak zbornika ćemo autorima poslati poštom na kućnu adresu.

Predstavljanje zbornika i predstavljanje autora nagrađenih priča uz čitanje nagrađenih priča i ulomaka iz ostalih priča tiskanih u zborniku organizirat ćemo online na YouTube kanalu i na mrežnoj stranici Gradske knjižnice Kaštela www.gkk.hr, a poveznicu na kojoj ćete moći pogledati virtualno predstavljanje ćemo uskoro objaviti.

I znate kako bi naši stari rekli: „Nemojte nan ča zamirit…“

Zdravi i veseli bili!

Nagrađene priče

Nikša Krpetić: Višćica

Nadija Rubeša: Kako se penzionerka luštra za poć spat

Karlo Mijaković: Misto di ćeš parkirat

Priče odabrane za zbornik

Ivana Bašić: Čimavica

Željko Bilankov: Kako san posta prvašić

Željka Blažević: Ona sa ‘žepon

Neven Bućan: Moja baba Boža, mali miš u kamenici uja i Vlajina o tuk

Ivica Čotić: Lupeži u selu

Edo Dešković: Bišteka

Jure Divić: Ostani doma

Nađan Dumanić: Buža na šjolu i maštil ladne vode

Marija Grgić: Ćakule na kolinu

Magdalena Linić: Nevajati nono Rafe

Daliborka Markov: Kantar

Ranko Mladina: Gudalo

Jagoda Prebeg: Pokojna

Marica Remetin: Štrina Anka

Josip Rubeša: Patlidžani ki nisu oteli

Meri Spain: U slast

Franko Stipković: Fićo

Edo Šegvić: TV faca

Sanja Šerić: Vozački iz treće

Ante Tešija: Digod je boje mučat

Nela Vrkljan: Muč, muč

Aljoša Vuković: Dolački susret treće vrste

Dječje priče na čakavštini

Lucija Bedrina: Dide i ja (mentorica: Mirela Carev)

Boško Gruica: Pegula (mentorica: Mirela Carev)

Nikola Strižić: Lokva vode (mentorica: Mirela Carev)

Marin Štimac: Male beštije (mentorica: Dubravka Rovičanac)

Jema tega još…

Marija Biljak: Dvi-tri imotske

Dragan Delić: Uzbuna; Razgovor

Jure Divić: Brutalna baba; Najlipša ljubavna priča

Renata Dobrić: Sućuraški funcut i bobići; Pandišpanj za furešte; Politički zločin stolića

Stanko Karaman: Trbuhozborac Pempek; Smoje, je l’ ti ja ča smrdin?

Leo Kovač: Genetska renta; Kra’jev gardist; Prvi posjet Alki; Pašnjak; Škvadar povrj posteje

Anka Mornar Deman: Štorije o kaštelanskin težacima; Štorije o donjekaštelanskin galebima

Mladen Vuković: Perišina perušina

Ivica Žegarac – Žuti: Sezame, otvori se! (GKK)

Povezane objave

Prije 96 godina rođena je Vesna Parun

HF

Novi ciklus Miljenka Bengeza

hrvatski-fokus

Refleksija unutarnjeg svijeta Ranka Ajdinovića

hrvatski-fokus

Što je sloboda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više