Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Šareni klikeri

Prikazanje Gospodina u Karmelićanskoj crkvi u Somboru

 

Više puta sam pisao da Hrvati ne mogu razlikovati „bunjevačke Hrvate“, odnosno Bunjevce koji kažu da su u isto vrijeme i Hrvati (a koji ostale Bunjevce nazivaju „Bunjevci nehrvati“ pa bi po tome oni bili „Bunjevci dahrvati“), od tih „Bunjevaca nehrvata“. Ako ipak pokušate da ustanovite tko su „Bunjevci dahrvati“, a tko „Bunjevci nehrvati“ gledajući na RTV2 nedjeljom emisije „Spektar“ i „Izravno“, na bunjevačkom, odnosno hrvatskom jeziku te radnim danima takozvani Dnevnik na hrvatskom jeziku vidjet ćete kako Bunjevci, i oni „nehrvati“ i oni „dahrvati“, zajedničkim snagama zamotavaju Hrvate po tom pitanju, pa vam poslije toga ništa neće biti jasnije, naprotiv.

Počnimo od redakcije RTV2 na bunjevačkom jeziku, odnosno emisije „Spektar“, koju prave „Bunjevci nehrvati“, odnosno Bunjevci koji kažu da sa Hrvatima nemaju baš ništa zajedničkog po nacionalnoj osnovi. Evo „najfriškijeg“ „Spektra“ od 7. veljače 2021., odnosno njegovog impressuma: Prezimena Stantić, Parčetić i Gabrić smo toliko puta sretali među „Bunjevcima dahrvatima“ da prosto ne možemo vjerovati da su Nataša, Ružica i Slobodan „Bunjevci nehrvati“, ali sada vidimo da teraju šarene klikere u programu Bunjevačke nacionalne manjine, posebnog naroda koji s Hrvatima nema ništa po nacionalnoj osnovi! Pa kada još znamo da je Nataša kao divojka bila Nimčević ne znamo je li ona kao Nimčević bila „Bunjevka dahrvatica“, a sada to više nije, ili je odmah i kao Nimčević bila „Bunjevka nehrvatica“?! No, pustimo to, idemo sada pogledati reportažu na takozvanom Dnevniku na hrvatskom jeziku o Prikazanju Gospodina u Karmelićanskoj crkvi u Somboru, koju je napravila Zlata Vasiljević. Zlata je kao divojka bila Bunjevka, valjda „dahrvatica“, ali možda i „nehrvatica“, a tek sada je, kao glavna i odgovorna urednica „Hrvatske riječi“ i honorarna dopisnica Programna RTV na hrvatskom jeziku, valjda zasigurno „dahrtvatica“.

Ali onda dolazi nova zbunjevina: snimke za Zlatinu reportažu u crkvi u Somboru pravi Vladimir, montažer u bunjevačkoj redakciji, a montažu Bojana, snimateljica u bunjevačkoj redakciji! To bi sve još bilo sasvim lijepo da istu reportažu ne gledamo i u „Spektru“ na bunjevačkom jeziku! Pa i to još nekako, ali onda ne znamo tko su ljudi u crkvi: ista slika i na Dnevniku i na „Spektru“, pa je gospođa Ana u jednoj verziji valjda Hrvatica, eventualno „Bunjevka dahrvatica“, a u drugoj valjda „Bunjevka nehrvatica“.

A sasvim zbunjuje to što Šimu Matarića, kao takvog, nisu htjeli čuti „Bunjevci dahrvati“. Naime, u istoj reportaži ga u „Spektru“ ima, ali ga nema u takozvanom Dnevniku na hrvatskom jeziku. Jasno je da ga je montažer Vladimir iz bunjevačke redakcije snimio i da je Zlata iz „dahrvatske“ redakcije razgovarala s njim, a zašto ga je snimateljica Bojana iz bunjevačke redakcije „demontažirala“ ostat će za sve Hrvate na svijetu još samo jedna bunjevačka zagonetka, posebno što je i glavna urednica Programa RTV2 na hrvatskom jeziku, Jelena, Bunjevka!

Na kraju nas dotuče isti „Spektar“ reportažom o mladim novinarima u „Bunjevačkom media centru“ u Somboru u kojoj saznajemo da Ivona Balažević (valjda sa onog čuvenog salaša „bunjevaca dahrvata“ u Donjem Tavankutu) nije „dahrvatica“, već je čista Bunjevka, kao i Luka Bošnjak, iako smo mislili da su svi Bošnjaci u Vojvodini Hrvati, ili barem „Bunjevci dahrvati“.

Budući da ovi šareni klikeri „kroje kapu“ svim Hrvatima u Republici Srbiji na kraju birajte jedan od dva ponuđena znaka. Nemojte biti neodlučni u izboru! To bi značilo da su vas (z)Bunjevci sasvim zbunili!

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Praznik svih preostalih 39.107 Hrvata u Srbiji

hrvatski-fokus

Nikola Kirigin – poduzetnik, emigrant, politički djelatnik, novinar, idealist

hrvatski-fokus

Miroslav Branimir Cakić Tomlekin iz Hrtkovaca

hrvatski-fokus

Letunich Building

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više