Hrvatski Fokus
Kolumne

​Vapaji iz zatvora

Radio za karlovački centar Udbe…

 

Posljednjih dana hrvatsku javnost ravno iz „ćuze“ uveseljavaju dvojica udbaša. Jedan od njih, dobropoznati Zdravko Mustač (81), umjesto da skrušeno okajava vlastite grijehe, iz glinske kaznionice je „Urbi et Orbi“ uputio žalopojku s razno-raznim optužbama. Među krivcima za osobnu hudu sudbinu apostrofirao je, mogao bih se pohvaliti, i moju malenkost.

Hrvatski mediji nedavno su opširno izvijestili i o slučaju malopoznatijeg Stjepana Pavletića, javnog nadimka „Bijeli konj“, koji je završio u Remetincu zbog dilanja droge i prostitucije (vidi privitak: „Vremešni diler (79) ponovo uhićen, susjedi tvrde: ‘Taj stan je leglo droge i prostitucije“, Jutarnji list – 18. veljače 2021. / https://www.jutarnji.hr/…/vremesni-diler-79-ponovo…/.

Taj “vremešni kriminalac”, Pavletić, zapravo je i okorjeli udbaš, akter čak i udbinih „specijalnih akcija“ u inozemstvu. Početkom 70-ih godina prošloga stoljeća počeo je raditi za karlovački centar Udbe kao „suradnik po liniji neprijateljske emigracije“. Dobio je tajni pseudonim „Labud“, a na vezi su ga držali operativci karlovačke Udbe Ljuban Prusac, Ivan Lang, Milan Grba i Petar Starčević.

Pavletić se posebno aktivirao nakon bijega iz Jugoslavije Franje Mikulića, gradonačelnika Jastrebarskog i člana CK SKH, koji se, u dogovoru s Brunom Bušićem, učlanio u krovnu emigrantsku organizaciju Hrvatsko narodno vijeće (HNV) i ubrzo bio izabran za njenog predsjednika.

Nakon što se po nalogu karlovačke Udbe uspio približiti Mikuliću i steći njegovo povjerenje, Pavletić ga je 3. kolovoza 1979. pozvao na „izlet“ u francuski grad Metz. Tijekom vožnje autocestom, uz pomoć dviju sudionica, Pavletić je pokušao omamiti Mikulića te ga oteti i odvesti u Jugoslaviju. Međutim, Mikulić se uspio othrvati i iskočiti iz automobila. Prilikom pada iz automobila udario je glavom o ivičnjak i onesvijestio se. Jedan Francuz ga je primijetio kako leži uz cestu i obavijestio policiju.

Udba je nakon toga „zamrznula“ suradnju s Pavletićem te je on sljedećih godina koristio lažni identitet – Marin Radić. Na koncu se vratio u Jugoslaviju gdje je nakon njenog raspada više puta uhićivan i suđen zbog preprodaje droge i prostitucije. Nepuna dva sata nakon što sam postavio objavu MUKE PO UDBAŠIMA – VAPAJI IZ “ĆUZE” na facebook stranicu, u kojoj je jedan od protagonista okorjeli kriminalac i udbaš Stjepan Pavletić, s nadimcima i pseudonimima “Beli konj” i “Labud”, “Jutarnji list” je kao top-vijest na svojoj web-stranici obznanio da je dotični u međuvremenu preminuo: https://www.jutarnji.hr/…/umro-beli-konj-vremesnom…

Umro Beli Konj: Vremešnom dileru (79) naglo je pozlilo dan nakon što je prepraćen u Remetinec

Bože Vukušić, facebook

Povezane objave

Rezultat izbora u Italiji ohrabruje

HF

Sramna izjava “predsednika Hrvatske”

HF

Nikola Braut(ov)ić – latinski pjesnik i biskup sarsinski

hrvatski-fokus

Međunarodno priznanje Hrvatske i nove laži Mate Granića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više