Hrvatski Fokus
Društvo

Mediji i seks

Televizija

 

Mediji dominiraju našim životima i informacijama koje dobivamo. Od oglašavanja, novina, televizije i interneta, većina nas u prosječnom danu ima problema s nekim od oblika medija. Seks u medijima uvijek je bio kontroverzna tema. Knjige su zabranjene, novinski članci i kino cenzurirani, televizijski programi žalili se i tako dalje. Koliko smo medijski izloženi seksu, ovisi o tome gdje živimo, kako društvo doživljava prikazivanje seksa u bilo kojem trenutku vremena / povijesti i vladinoj kontroli.

Ako netko želi poslati poruku, upotrijebit će neki oblik medija, a koliko je poruka učinkovita ovisit će o tome koliko imaju kontrolu nad medijskim kućama. Ta bi kontrola mogla biti financijska, gdje osoba ili organizacija može priuštiti naknade koje nakladnik naplaćuje, ili može biti politička, kad osoba ili organizacija može koristiti medije putem kontakata i veza. Kulturni utjecaji mogu odrediti način na koji se mediji proizvode kako bi privukli najširu moguću publiku. Mediji se također mogu koristiti za slanje poruke masama iznova i iznova dok ona ne postane ‘normalna’ i prihvaćena od najšireg mogućeg kruga ljudi, što će zauzvrat postati društveno prihvatljivo, barem do neke mjere. Medijske tvrtke i one koje se pojavljuju u medijskim produkcijama imaju značajan utjecaj na modu, glazbu, ideje, stavove, obrazovanje, jezik i mnoge druge aspekte svijeta oko nas – na sve to utjecalo je i promijenilo se korištenjem medija.

Na prikazivanje spola u medijima utječu tadašnji društveni stavovi i kontrole koje uspostavljaju vlade radi cenzure onoga što stanovništvo može i ne može vidjeti. Ne moraju svi prikazi seksa biti eksplicitni. U mnogim oblicima medija nagovještaji se mogu koristiti jednako učinkovito kao i eksplicitni opis ili slike.

Televizija

Televizija donosi zvuk i slike izravno u dom i podvrgnuta je strogoj kontroli gotovo svake vlade na svijetu. Bez obzira živite li u liberalnom ili u strogo cenzuriranom društvu, televizija vam donosi vijesti i zabavu u nekom obliku.

U SAD-u su televizijski sadržaji koje su pružali zemaljski emiteri podlijegali kodeksu ponašanja koji su dogovorili članovi ‘Nacionalnog udruženja emitera’ (NAB). Kodeks ponašanja uspostavljen je 1951. godine, a zabranjivao je “nepristojnost, opscenost, prljavštinu i vulgarnost” i potpunu zabranu emitiranja “anatomskih detalja” na milijun i više televizijskih uređaja u SAD-u 1950. Do kraja 1950-ih tamo bilo približno pedeset milijuna televizija u SAD-u. Službene propise provela je “Federalna komisija za komunikacije” (FCC), koja ima pravo cenzurirati materijal i zabraniti “opsceni i nepristojni” materijal.

Prema tadašnjim pravilima FCC-a, materijal je definiran kao nepristojan ako bi „prosječna osoba, primjenjujući suvremene standarde zajednice, utvrdila da se materijal odnosi na neodređeni interes; da materijal opisuje ili prikazuje seksualno ponašanje na očito uvredljiv način; ili ako se uzme u cjelini, materijalu nedostaje ozbiljna književna, umjetnička, politička ili znanstvena vrijednost “, a nepristojni materijal definiran je kao„ očito uvredljiv, mjeren suvremenim standardima zajednice za medij koji emitira i opisuje seksualne ili izlučujuće aktivnosti i organe. “

Primjer učinka NAB-ovog kodeksa ponašanja i FCC-ovih propisa na televiziji pedesetih godina prošlog stoljeća bio je taj da televizijske kuće nisu mogle prikazati bračni par u jednom krevetu, već su morali biti prikazani u bračnim krevetima.

Kako je svijet napredovao u ‘zamahujuće šezdesete’, televizijske emisije i dalje su bile vrlo regulirane, a prikazivanje pupka smatralo se neprihvatljivim i provokativnim. U seriji ‘Sanjam o duhu’, liku Barbare Eden bilo je dozvoljeno da pokaže svoju sredinu, ali ne toliko da joj je pupak bio otkriven. Kasnije 1960-ih došlo je do popuštanja propisa kada su bikiniji bili dopušteni.

Prvi međurasni poljubac na televiziji u SAD-u često se pripisuje epizodi filma “Zvjezdane staze: Platonovi pastorci” koja je emitirana 1968. godine, kada je kapetan Kirk poljubio poručnika Uhuru. Međutim, ovaj poljubac nije prvi koji se pojavio na američkoj televiziji. 1966. David McCallum poljubio je azijsko-američku glumicu Victoriju Young u epizodi filma “Čovjek iz UNCLE-a: Glas njezina gospodara”.

U Velikoj Britaniji, prvi međurasni poljubac viđen je na ITV sapunu ‘Hitni odjel 10’ 1964. godine između likova Dr Farmer i DR Mahler.

Unatoč zabrinutosti regulatora i producenata da bi prikazivanje različitih rasa ljubljenja na televiziji izazvalo bijes, bilo je vrlo malo negativnog odgovora javnosti. Nichelle Nichols koja je u seriji glumila poručnika Uhuru prisjetila se reakcije gledatelja na poljubac „Primili smo jednu od najvećih serija navijačke pošte ikad, sve to vrlo pozitivno, a mnogi su mi se obraćali djevojke pitajući se kakav je osjećaj bio poljubiti kapetana Kirk, i mnogi njemu od tipova koji se pitaju isto o meni. Međutim, gotovo nitko nije smatrao poljubac uvredljivim. “

Izdavači i producenti u SAD-u počeli su postajati malo odvažniji u prikazivanju seksa i seksualnosti i prikazivanju više ljudskog tijela na televiziji 1970-ih. Besramnost je bila prihvatljiva u programima poput “Charliejevih anđela” koji su odražavali modu tog vremena, a golotinja se uvlačila nakon “prekretnice”. Estradne emisije, komedije (kao što je ‘The Benny Hill Show’) i drame vidjele su granice onoga što su mogle, a što ne mogle pokazati, recimo i pomaknuti. Regulatori i industrijske organizacije počeli su postajati fleksibilniji u onome što se moglo prikazati na malom ekranu.

Iako su osnovni oblici kabelske televizije bili dostupni u SAD-u i Velikoj Britaniji, 1980-ih i 1990-ih zabilježilo se širenje satelitske i kabelske televizije koja je dosegla milijune gledatelja. Prikaz seksa na TV-u postao je borba za gledatelje i vrijedan prihod od oglašavanja koji je dolazio s njima. Činilo se kao da je seks, u nekom ili drugom obliku, prikazan, o njemu se govori ili je dio neke priče mnogih popularnih programa. Seks je bio u vijestima, a počeli su se stvarati dokumentarni filmovi o temama koje su se prije smatrale “tabuima”, poput “Fetiši” i “Seks i kupovina” u Velikoj Britaniji. Odjeća TV slavnih i likova počela je postajati provokativnija – čak i u dječjim programima – a njihove seksualne vragolije postale su vijest, promičući ideju o slavnim osobama sa seksom. Proizvedeni su crtani filmovi koji su prvenstveno bili usmjereni na tržište za odrasle (poput ‘The Simpsons’, ‘King of the Hill’ i ‘South Park’), a sadržavali su seksualni sadržaj i probleme. Seksualni jezik također je počeo pronalaziti svoj put u TV programima, često kroz programe tipa “magazin” (kao što su “The Word”, “The Girlie Show” i “Something for the Weekend”) namijenjene mladima današnjice.

Drama nije izbjegla upad seksa, nevjere, homoseksualnosti i svih vrsta seksualnih aktivnosti koje su samo ranije viđene u kinu ili u umjetnijim programima. Uobičajene dramske serije poput “Queer as Folk”, “This Life” i “Buddha of Suburbia” prikazale su “normalne” ljude u složenim seksualnim vezama.

Oni koji su imali kablovsku ili satelitsku televiziju mogli su se pretplatiti na specijalne kanale za odrasle, poput “Kanal za odrasle” i “Televizija X”, koji su prikazivali sadržajne sadržaje za odrasle. Oni koji su si mogli priuštiti specijalne prijamnike mogli su se prilagoditi tvrdim jezicima za odrasle od satelitskih davatelja usluga u Europi i drugim dijelovima svijeta.

Tijekom dnevnih i večernjih televizijskih emisija sapunice bi prikazivale seksualne odnose i napetosti u svakodnevnim situacijama, neke od njih posebno namijenjene mlađoj publici (poput ‘Beverly Hills 90210’, ‘Melrose Place’ i ‘Dawson’s Creek’ ). Za stariju publiku postojale su sapunice koje su prikazivale fantazijski život bogatih (‘Dallas’, ‘Knots Landing’, ‘Falcon Crest’ i drugi) čiji su se likovi voljeli prepustiti složenim seksualnim situacijama.

Prelazak u 2000-te i televizija značajan su dio života mnogih ljudi, uključujući djecu koja će često imati vlastiti televizor u svojoj sobi. Udruženje učitelja i predavača iz Velike Britanije (ATL) izrazilo je 2009. godine zabrinutost zbog toga što će “djeci možda biti teško razdvojiti fikciju i stvarnost i brzo naučiti ponašanja”, misleći na djecu koja seksualno ponašanje uče s televizije. Zamjenica glavnog tajnika ATL-a, Gwen Evans, u intervjuu za BBC rekla je: “S obzirom na to da većina djece o seksu uči izvan učionice, od presudne je važnosti da se trgovci popularnom dječjom kulturom suočavaju sa svojim odgovornostima s jednakim stupnjem njegu “, a Ralph Surman, učitelj, rekao je„ Dugoročni je učinak da se ponašanja oponašaju i ne smatraju neprihvatljivim, već dijelom svakodnevne rutine života.Bojim se za budućnost odgovornog, brižnog društva. “

Tijekom 2000-ih provedena su opsežna istraživanja o učincima kako se seks i odnosi prikazuju na televiziji i učincima koji to imaju na djecu. Konsenzus je da gledanje televizije značajno utječe na dječji pogled na svijet i oblikuje njihove stavove do kraja života – posebno na socijalnu interakciju i percepciju spola i odnosa.

Poredak istine, https://drrichardday.wordpress.com/2014/01/09/media-and-sex/

Povezane objave

Poezija Dylana Thomasa

hrvatski-fokus

Zaštitimo svoju djecu i unučad!

HF

Konji i volovi na Čabolji

HF

AFORIZMI – Političari na ispovijedi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više