Hrvatski Fokus
Feljtoni

Maske na licu su nedjelotvorne, štetne i beskorisne (5)

Studije koje se odnose na “socijalno distanciranje”

 

U dodatnom odjeljku, meta-studija WHO procijenila je studije o koristi od mjera „socijalnog distanciranja“. Međutim, nekoliko neovisnih stručnjaka pokazalo je da je i ovaj odjeljak ozbiljno manjkav, jer su autori ponovno pogrešno protumačili nekoliko studija i napravili nekoliko statističkih pogrešaka. Kao i kod studija o maskama za lice, sve su ove pogreške rezultirale lažnim tvrdnjama ili pretjerivanjem u vezi s koristi od mjera “socijalnog distanciranja”. Za više informacija o ovom odjeljku pogledajte PubPeer (poveznica) i CEBM pregled.

Zaključak

Kao što je prikazano u ovoj analizi, meta-studija o učinkovitosti zaštitnih maski i socijalnom distanciranju koju je naručio WHO, objavljena u časopisu The Lancet, ozbiljno je pogrešna i treba je povući. Zdravstvene vlasti možda će htjeti preispitati svoje smjernice politike u vezi s mjerama za COVID-19.

Korištenje maski u zajednici i COVID-19: dokazi iz prirodnog eksperimenta državnih mandata u SAD-u

https://www.healthaffairs.org/doi/10.1377/hlthaff.2020.00818

Ograničenja studija koja se obično koriste kao podrška maskama

  • Sve su to dokazi na niskoj razini, retrospektivne opservacijske studije. U vrijeme moje analize i pisanja ovog članka, niti jedna studija koja je imala za cilj podržati nošenje maski u zajednici nije koristila metodologiju randomiziranih kliničkih ispitivanja na visokoj razini.
  • Ne mogu razlikovati povezanost od uzročno-posljedične veze.
  • Ne mjere upotrebu maski i drugih pokrivala za lice u zajednici niti bilo koju drugu obaveznu pandemijsku mjeru
  • Procjene predstavljaju učinke ovih mandata na namjeru liječenja, a ne učinak od nošenja zaštitne maske na licu u javnosti na vlastiti rizik od COVIDA-19.
  • Ne ocjenjuju vrste nošenih maski.
  • Ne procjenjuju štetne učinke nošenja maski.
  • Nisu kontrolirali druge intervencije na razini cijele zajednice i bolnice, koje su mogle doprinijeti ili zbuniti njihova zapažanja, uključujući:
  • Objave o pandemiji (10. ožujka),
  • Nova bolnička pravila za ograničavanje posjetitelja (12. ožujka) i postupci odabira (14. ožujka),
  • Zatvaranje škola
  • Ograničenja poslovnih putovanja i rada na licu mjesta bolnicama (16. ožujka),
  • Smanjenja lokalnog javnog prijevoza (17. ožujka),
  • Izdavanje državnih naredbi za boravak kod kuće (24. Ožujka) i
  • Automatizacija probira i testiranja (30. ožujka).

Maske su nepotrebne

Strah i politika podrivaju znanost i razum

Javni zdravstveni službenici i mediji upozoravaju nas da koronavirus ne ubija samo stare ili imunokompromitirane ljude već i mlade ljude. Iako to je istina, ipak se događa izuzetno rijetko.

Pandemija prijevare i straha opasnija je od pandemije COVIDA-19

Podaci o stopi smrtnosti iz CDC-a: Scenariji planiranja pandemije COVIDA-19

Tablica 1. Vrijednosti parametara koje se razlikuju među pet scenarija planiranja pandemije COVID-19.

Parametri:

  • Scenarij 5: Trenutna najbolja procjena, R0 = 2,5, 40% asimptomatski
  • Za definiciju R0 pogledajte HealthKnowlege-UK (2020): R0 je “prosječni broj sekundarnih infekcija proizvedenih tipičnim slučajem infekcije u populaciji u kojoj su svi osjetljivi.” Kaže se da je prosječni R0 za gripu 1,28 (1,19–1,37); vidi opsežni pregled Biggerstaffa i sur. (2014).
  • Prema najnovijoj najboljoj procjeni CDC-a, 40% infekcija COVIDA-19 asimptomatsko je.
  • Vrijednosti parametara temelje se na podacima koje je CDC primio do 8. kolovoza 2020.
  • Te se procjene temelje na dobnim procjenama omjera smrtnosti od infekcija iz Hauser, A., Counotte, M.J., Margossian, C.C., Konstantinoudis, G., Low, N., Althaus, C.L. i Riou, J., 2020

3.b. Maskiranje djece u školama je nepotrebno – tako kaže znanost

Studije prijenosa u školama i vrtićima pokazuju da je prijenos COVIDA-19 među nemaskiranom djecom izuzetno nizak.

Njemačka studija utvrdila je nisku stopu zaraze COVIDOM-19 u školama. Testovi učenika i nastavnika u Saskoj sugeriraju da djeca mogu djelovati kao kočnica zaraze.

Studija sveučilišne bolnice u Dresdenu analizirala je uzorke krvi od gotovo 1.500 djece i 500 učitelja iz 13 škola u Saskoj u Njemačkoj, sugerirajući da škole možda ne će igrati veliku ulogu u širenju virusa kao što su se neki pribojavali.

Od gotovo 2.000 uzoraka, samo je 12 imalo antitijela”, rekao je Reinhard Berner, profesor pedijatrije u bolnici. Drugim riječima, u otvorenim školama Saske i onima gdje se maske ne nose 0,6% školske djece pokazalo je antitijela na SARS-CoV-2.“

Svi su slučajevi bili asimptomatski. Nije bilo smrtnih slučajeva.

“Djeca mogu čak djelovati i kao kočnica infekcije“, rekao je Berner na konferenciji za novinare, rekavši da “infekcije u školama nisu dovele do izbijanja, dok je širenje virusa u kućanstvima također bilo manje dinamično nego što se prije mislilo.”

“Za druge države s niskom stopom zaraze, studija sugerira da bi se škole mogle ponovno otvoriti bez straha da će uzrokovati raširenu epidemiju virusa”, rekao je Berner.

Švedska i Finska: 0,05 % djece zaražene COVIDOM-19

Švedska je tijekom pandemije držala škole otvorenima, a učenike i učitelje bez maski, no njihova odluka da se pridržavaju te znanosti i postupaju kao i do sada nije dovela do veće stope zaraze među njihovom djecom u odnosu na susjednu Finsku, gdje su se škole privremeno zatvorile.

Na temelju podataka broja slučaja COVIDA-19 prikupljenih iz svake od te dvije zemlje tijekom vremenskog razdoblja od 24. veljače do 14. lipnja 2020. godine, postotak djece u dobi od 1 do 19 godina zaražene COVIDOM-19 bio je jednak:

  • Švedska: 1.124 slučaja 0,05 %
  • Finska: 584 slučaja 0,05 %

Odvojene studije švedskog Instituta Karolinska (KI), neovisnog instituta za medicinska istraživanja te Europske mreže pravobranitelja za djecu i Unicef pokazale su da su švedska djeca tijekom pandemije imala bolji uspjeh od djece u drugim zemljama, kako u pogledu obrazovanja, tako i mentalnog zdravlja.

Stopa prijenosa COVIDA-19 je 0,3% među djecom u školama i vrtićima u Novom Južnom Walesu, Australija

The Lancet Child & Adolescent Health: Učinkovito testiranje i traženje kontakata neophodno je za sigurno otvaranje škola tijekom pandemije COVIDA-19, pokazuju dvije studije. Lancet; 3. kolovoza 2020.

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-08/tl-pss080320.php

Podaci iz stvarnog svijeta iz škola u kojima maske nisu bile potrebne pokazali su izuzetno nisku stopu prijenosa SARS-CoV-2. Analiza podataka o broju slučajeva COVIDA-19 iz 3.103 škole i približno 4.600 jaslica u Novom Južnom Walesu pokazuje da škole i jaslice ne predstavljaju visoki rizik za prijenos COVIDA-19.

Analiza podskupina otkrila je da je samo 27-ero djece ili učitelja išlo u školu dok su bila zarazna, a dodatnih 18 ljudi kasnije se zarazilo. Od ukupno 1.448 kontakata utvrđeno je da je stopa sekundarnog prijenosa 1,2%.

Analiza podskupina 7 škola i jaslica koje su bile podvrgnute dodatnim istraživanjima, uključujući ispitivanje antitijela, ispitivanje simptoma i dodatno RT-PCR testiranje na virus, pokazala je da su stope prijenosa među djecom i osobljem bile izuzetno niske:

  • stopa djeteta prema djetetu iznosila je 0,3 %,
  • stopa djece prema osoblju iznosila je 1,0 %
  • stopa osoblja prema djeci bila je 1,5 %
  • stopa među zaposlenicima iznosila je 4,4 %.

Istraživači su primijetili da ovo otkriće sugerira da je kod djece manja vjerojatnost prijenosa virusa u odnosu na odrasle.

Iako je koronavirus očito zabrinjavajući i vrlo stvarna prijetnja nekim ljudima (starijima i imunokompromitiranima), ti podaci također pokazuju da je rizik za ostatak populacije izvanredno nizak.

  1. Maske su štetne: 17 načina na koje maske mogu uzrokovati ozljede i ugroziti zdravlje

Kao liječnik i bivši urednik medicinskog časopisa, pažljivo sam čitao znanstvenu literaturu o upotrebi maski za ublažavanje virusnog prijenosa. Vjerujem da stručnjaci za javno zdravstvo griješe kada preporučuju maske u zajednici. Evo nekoliko razloga zbog kojih medicinske maske mogu biti štetne za one koji ih nose, a nošenje maski u zajednici vrlo je loša zamisao:

„Nošenje maski dulje vrijeme povećavalo je učestalost glavobolje i negativno utjecalo na radni učinak.“

Medicinske maske nepovoljno utječu na respiratornu fiziologiju i funkciju

  • Maske sprečavaju protok zraka kroz pluća.
  • Osobama s astmom, kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (KOPB) i mnogim drugim s kroničnim plućnim bolestima nošenje maske je nepodnošljivo jer uskraćuju dah.
  • Medicinske maske smanjuju kisik u krvi i podižu ugljični dioksid tako da se brzina disanja i dubina udisaja povećavaju.
  • Smanjenje kisika i povećanje ugljičnog dioksida u krvotoku potiče kompenzacijski odgovor u respiratornim centrima mozga. Ove promjene u krvnim plinovima rezultiraju povećanjem učestalosti i dubine udisaja.
  • Kako maske povećavaju učestalost i dubinu disanja (udisaja), povećavaju vjerojatnost da će svako disanje sadržavati veću količinu zaraznih virusnih čestica. To može pogoršati prijenos COVIDA-19 iz zajednice jer zaražene osobe u maskama izdišu respiratorne mlazove napunjene većom razinom zaraznih virusnih čestica. Ove zarazni mlazovi lako se kreću po stranama, dnu i vrhu maski.
  • To također može povećati ozbiljnost COVIDA-19 jer povećani volumen udaha doprema virusne čestice dublje u pluća.
  • Ti se učinci pojačavaju ako su maske onečišćene virusima, bakterijama ili gljivicama koje se nalaze ili brzo rastu u toplom i vlažnom okruženju kakvo medicinske maske brzo postaju.

4.2. Medicinske maske snižavaju razinu kisika u krvi

Nošenje maske dulje od nekoliko minuta uzrokuje značajno smanjenje razine kisika u krvi osobe koja je nosi.

Ovo istraživanje na 53 kirurga procijenilo je učinak kirurških maski na zasićenje hemoglobina kisikom kod kirurga koji rade kirurške zahvate.

Studija je otkrila da su kirurzi doživjeli značajno smanjenje zasićenja arterijskih pulsacija kisikom (SpO2) i blagi porast brzine pulsa nakon jednog sata. Smanjenje je bilo izraženije kod kirurga starijih od 35 godina.

S obzirom na to da mali pad SpO2 odražava veliko smanjenje parcijalnog tlaka kisika u arterijskoj krvi (PaO2), nalazi ovog istraživanja sugeriraju da kirurške maske nošene dulje od jednog sata mogu sniziti arterijski kisik dovoljno da izazove fiziološki štetne efekti.

Evo ovdje su dva slučaja tragičnih posljedica prisiljavanja djece na nošenje maske: Dva kineska dječaka padaju mrtva dok nose maske tijekom nastave tjelesnog odgoja.

(Nastavak slijedi)

Vigor Colnar, https://dokumentarac.hr/covid-19/dr-meehan-velika-znanstvena-analiza-utemeljena-na-dokazima-objasnjava-zasto-su-maske-neucinkovite-nepotrebne-i-stetne-2/

Povezane objave

LAŽ NA LAŽ – Povijesne činjenice o ustaškom logoru Jasenovcu (2)

HF

Stonska jugotragedija (1)

HF

MOJ KRIŽNI PUT – I užas je počeo odmah (2)

HF

Aleksandrijska knjižnica (3)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više