Hrvatski Fokus
Kultura

Moderna galerija – izložba Nikole Koydla

Sažeti ljetopis slikarova djela uz 85 izloženih i reproduciranih djela nastalih u rasponu od 1965. do 2020.

 

Moderna galerija – nacionalni muzej moderne umjetnosti priređuje izložbu posvećenu Nikoli Koydlu, suvremenom hrvatskom slikaru i grafičaru koji je u srpnju prošle godine preminuo u 82. godini. Autorica izložbe, povjesničarka umjetnosti Biserka Rauter Plančić, u likovnom postavu objedinila je osamdesetak djela – crteža, mezzotinta, ulja i objekata iz gotovo pet desetljeća dugog i bogatog umjetnikovog stvaralačkog opusa o kojem u katalogu izložbe piše: “Opus je to stvoren na sinergiji „klasične“ apstrakcije i novih tvoriva slikarskoga djela primarno karakteriziranog sliko-gradbenim oblikovnim procesima kojima je autor gradio svoj tezaurus likovnog govora i izgradio samosvojni poetski izraz čije se uporište u koloritu i oblicima hrvatskoga krajobraza ne može zanijekati. Stvarni predjeli primorske i kontinentalne Hrvatske procesom pretvorbe u Koydlovoj kreativnoj retorti postali su slike samo slikaru znanih krajolika, ispunjene kolorističkim suzvučjem i znakovljem dijelova prirode koji su na kreativni angažman privukli autorova čula; i vid, i miris, i zvuk. Njegove kompozicije – do sredine 70-ih poglavito slikarske, a poslije i prostorne te kiparske, često asocijativnih naslova – zapravo su svojevrsni morfemi prostora koje je priroda stvorila i upravo to je ono što uposebljava Koydlovo stvaralaštvo na hrvatskoj likovnoj sceni. Boja je bila materija a slikarstvo medij kojima je slikar propitivao svoje osjećaje, kojima ih je izražavao i kojima je ostvario svoj umjetnički izraz. Oblici pak slikani na platnenoj podlozi, izvedeni u 3D formi kao objekt ili oprostorena slika, podgrađe su i nosioci kolorističkih kodova naslovne teme svakog Koydlova rada i sintetizirajući element cijele kompozicije”.

Uz umjetnikove radove iz fundusa Moderne galerije, u postavu će najvećim dijelom biti prezentirana djela iz umjetnikove ostavštine i iz drugih privatnih zbirki. Publika će izložbu imati priliku razgledati od 23. veljače do 11. travnja, a pratit će je bogato ilustriran dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s predgovorom Biserke Rauter Plančić. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, službeno otvorenje izložbe ne će se održati.

Anđelka Felja

Povezani članci

U Slatini međunarodni dan keramičara

HF

Miro Čugura izlaže u Sinju

HF

Vukovare, sačuvaj mi ruku

HF

Matična luka usred žitnih polja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...