Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– Što se tiče dijaloga pravoslavaca i katolika, tu je patrijarh Porfirije u nečemu blizak ili sličan s papom Franjom. Opredijeljen je za dijalog između kršćana, da se rješavaju sporna bolna pitanja u odnosima između dvaju naroda.

Milorad Pupovac, glavni koalicijski partner Plenkovićeva HDZ-a na N1 TV

– Za deset godina ćemo pitanje morala svesti u druge kontekste, ali neka prođe 10-15 godina pa će onda sve biti jasno.

Andro Vlahušić, bivši dubrovački gradonačelnik i nakon presude u slučaju Šipan i nakon istraga protiv njega u slučaju Revelin, najavljuje kandidaturu za mjesto čelnog čovjeka Grada, 24 sata

– Ne postoji drugi način osim eliminiranja stoke iako je ljudima reći da više ne mogu imati krave politički nepopularan pristup stvarima.

Bill Gates, lažni filantrop, Technology Review

– Protivim se načinu uvođenja izvanrednog stanja preko plota, baciš cucku kost i on zagrize. Grupa neizabranih ljudi odlučuje o našim slobodama. To je nekim ustavnim sucima jasno. Pišu izdvojena mišljenja, to je hrabro.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik o nelegitimnom Stožeru protiv „korone“, Nova TV

– Populističke stranke i desne radikalne ideje dosegle svoj vrhunac. Da je pad Trumpa simbolički označio i početka njihova slabljenja. Građani su se mogli uvjeriti da su oni spremni koristiti demokratske procedure da bi osvojili vlast, ali nisu baš spremni predati vlast nakon gubitka izbora.

Ivan Grdešić, SDP-ov diplomat i političar, Novi list

– Način na koji je Plenković reagirao je način druga sekretara, a ne način premijera suvremene građanske države. Možemo i drugačiju usporedbu napraviti, način Plenkovića je način na koji se to radi u orijentalnim despocijama, gdje se osoba monarha štiti zakonom i državnim pendrekom. U svakom slučaju, premijer ima nekih problema s karakterom države koju bi vodio. On je ovdje sluga, a ne vladar, to nikako da shvati, kao ni oni oko njega.

Goran Vojković, novinar Indexa

– Potrebna nam je reforma stoljeća – možda čak i revolucija. Sveobuhvatna modernizacija potrebna nam je na pet područja: administracija, digitalizacija, suradnja savezne države i pokrajina, obrazovni sustav i zaštita od katastrofa.

Ralph Brinkhaus, predsjednik Zastupničkog kluba CDU-a i CSU-a u Bundestagu, Welt am Sonntag

TVRDNJE

– Kad sam čuo da je Porfirije izvučen iz šešira, šubare ili čega već, rekao sam da je to dobro.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, Nova TV

– Pandemija je definitivno lažna, a političari će hrvatskom narodu, prije ili kasnije, morati položiti račune, pružiti dokaze za svoje tvrdnje i odgovoriti na pitanje na kojoj znanosti ih zasnivaju.

Dr. Nada Jurinčić, splitska pedijatrica u Bujici na Z1 TV

– Nije postojala nikakva valjana osnova za donošenje „Odluke o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2“, odnosno da Odluka donesena bez ikakve podloge i kao takva zapravo uopće ne postoji jer iza nje apsolutno ništa ne stoji što je ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio svojim potpisom i pečatom Zavoda.

Tihomir Ponoš, hrvatski povjesničar, Logično

– Koliko su korumpirani glavni mediji? Zamislite da vas pijani graničar na prijelazu između Toga i Burkine Faso potresa u ponoć dok prolazite. New York Times puno je korumpiraniji od toga. Mediji su iskrivljeniji nego što je to Jimmy Hoffa ikad bio. Neiskreniji su od vašeg prosječnog građevinskog inspektora za primanje mita u Queensu i izdajnički su od mafije. Zbog njih policajci u Tijuani izgledaju pouzdano. Dobit ćete pošteniji tretman DMV-a iz grada nego što bi ga dobio CNN. Pitajte Nicka Sandmanna. 

Tucker Swanson McNear Carlson, američki konzervativni televizijski voditelj i politički komentator, Fox News

– Pozdrav ‘Za dom spremni’ nije prizivanje NDH. U vrijeme Domovinskog rata on je bio autentičnim izrazom raspoloženja branitelja i naroda suočenih s rušilačkom agresijom, kao što je danas tek sjećanje na branitelje i na žrtve koje su pale pod tim pozdravom. Taj ZDS nije tako proširen i malo tko ga koristi, osim dijela braniteljske populacije i to baš u određenim prigodama. Nije, dakle, u široj uporabi niti predstavlja bilo kome bilo kakvu prijetnju, kao ni opasnost za društvenu harmoniju.
Josip Jović, bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije, HKV

– Očito je da mnogi još nisu svjesni ugroze za vlastite slobode i prava. Mnogi još ne shvaćaju koliko je situacija ozbiljna jer psihopati ne mare za ljudske živote. Njima ljudski život ne znači ništa. Kad uspiju ovladati psihologijom krda, kad vide da im sve glatko ide, apetiti će samo rasti.

Zoran Vukman, hrvatski filozof i teolog na facebooku

 – Robert F.  Kennedy je zabranjen zbog opetovanog dijeljenja osporenih tvrdnji o koronavirusu ili cjepivima.

Priopćenje Facebooka, koji je vlasnik Instagrama nakon što su pristup zabranili sinu slavnoga američkoga političara 

– Cjepiva su izazvala epidemiju autizma.

Robert F Kennedy Jr., američki znanstvenik na facebooku nakon što su ga zabranili na Instagramu

– Kadroviranje s poslušnicima jamči zastoj u kvaliteti institucija za sljedećih barem trećinu stoljeća koliko će takvi i slični uhljebi sisati porezne obveznike. Uz takve intelektualno podkapacitirane i moralno upitne akademske građane nije moguće ni raščistiti neke teme iz prošlosti na primjeren i civilizacijski način. Rezultate toga vidimo. Još se prepiremo oko povijesti i stalno nam se nameće lažna slika stvarnosti, naravno po mjeri ‘pobjednika’.

Stipe Kutleša, hrvatski filozof i fizičar, HKV

– Nema detektirane benificije od striktnih, rigoroznih mjera s obzirom na ove osrednje, slabije. Zatvaranje restorana, maske na otvorenom, ne isplati se.

Akademik Miroslav Radman, hrvatski biolog, N1 TV

– Ja u građansku BiH kakvu želi SDA ne vjerujem. To je unitarizam. To je država koja će se raspasti, to je država koja nema budućnost. Građanski koncept u BiH se ne može osmišljati kao u nekim drugim državama EU-a.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH o lažiranim izborima u Mostaru od strane Muslimana-Bošnjaka u Sarajevu, Klix, Sarajevo

– Nek idu kvragu sa zaštitom holivudskih diva. To je pitanje novca i položaja.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, Nova TV

GOVOR MRŽNJE

– Socijaldemokracija je u krizi, praktički u cijeloj Europi jačaju ili populisti ili vlast drži desni centar, s nizom negativnih tendencija kad je u pitanju migrantska politika i slično.

Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista

– Pojavljuju se HOS-ovci koji nisu bili HOS-ovci, to je ogrtanje šinjela Domovinskog rata da bi se promoviralo ustaštvo u Hrvatskoj i tome treba reći ne.

Milorad Pupovac, glavni koalicijski partner Plenkovićeva HDZ-a na N1 TV

JUGONOSTALGIJA

– Pridonio je otopljavanju odnosa SPC-a i Katoličke crkve u Hrvatskoj kao i približavanju dvaju političkih blokova u Srbiji i u Hrvatskoj. Omogućio je da dođe do zatopljivanja odnosa Hrvata i Srba kao dva bratska naroda.

Ivan Markešić, sociolog religije iz Rame o Prvoslavu Periću, N1 TV

– Mnoge su generacije rasle, zaljubljivale se, tugovale i veselile se s, po mišljenju mnogih, najboljim kantautorima s prostora od Đevđelije pa do Triglava. Ode Đole, ode emocija kakvu je mogao dati samo on. Rijetki su oni koji nemaju neko svoje sjećanje vezano uz njega, neki stih, neku pjesmu koju će pamtiti do kraja života.

Slavica Mrkić Modrić, novinarka Novoga lista

– Miroslav je ipak ostao samo mali od kužine u usporedbi s Balaševićem, mada dijele ponešto zajedničkog, barem kad je posrijedi glazbeni i pjesnički sentiment, ne i onaj državni, politički-

Aleksandar Dragaš, rock kritičar i novinar, Jutarnji list

– Adio, majstore! Otišao je Đorđe Balašević, veliki štovatelj Jugoplastike.

Objava KK Split u povodu smrti srbijanskog pjevača

– Ta vijest me užasno pogodila. Nemam riječi jednostavno. Postoje neke smrti koje su apsurdne i nemoguće i ne možeš se pomiriti s njima. Osjećam se isto kao kada je Arsen umro.

Rade Šerbedžija, glumac propale Jugoslavije povodom smrti srpskog kantautora Đorđa Balaševića za Nova.rs

– U Facebook grupi Đotovi građani predlažu da se sutra dogovore okupljanje i paljenje svijeća, svako u svom gradu – Split, Zagrebu, Osijeku…, kako bi odali počast Đorđšu Balaševiću i oprostili se od njega. Neki članovi grupe predlažu da se u Splitu okupe na Peristilu ili na Rivi.

Slobodna Dalmacija, urednički članak, https://slobodnadalmacija.hr/split/na-drustvenim-mrezama-predlazu-se-okupljanja-po-gradovima-radi-oprostaja-od-doleta-sutra-u-16-sati-na-peristilu-1078870

– Balašević je bio uz moju generaciju kad nam je bio najpotrebniji. Naučio nas je da ne mrzimo, da budemo hrabri, da se smijemo i kad je teško, da plačemo kad nam je potrebno, da se ponosimo našom ravnicom i našim Dunavom. Bio je glas razuma u vremenu koje je razum napustilo u potpunosti. Naučio nas je da devedesetima kažemo da konačno više odjebu od nas.

Bojan Glavašević, Novosti M. Pupavca

– U  iznimno teškoj Bitci na Sutjesci, u kojoj je poginulo i jako puno Dalmatinaca, partizanska Treća udarna divizija našla se u teškoj situaciji štiteći Središnju bolnicu. Njen zapovjednik, legendarni komandant Sava Kovačević, u kritičnom trenutku odlučio se za proboj. Brigada više nije imala rezervi, on sam je uzeo puškomitraljez u ruke, pozvao Prateću četu i kurire, izbio u prvi streljački stroj i krenuo na Nijemce pucajući iz mitraljeza – pao je pokošen njemačkim rafalima i ostao zapamćen u legendi i pjesmi.

Goran Vojković, novinar Indexa

DEMAGOGIJA

– Važno je da imamo vjere i pouzdanja u odluke Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za lijekove i stručnjaka koji su ocijenili da su sva tri cjepiva koja su trenutno u cirkulaciji u Hrvatskoj (Pfizer, Moderna i AstraZeneca) jednako učinkovita za ono što je bitno. Bitno se cijepiti da se ne umre od covida-19″.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade 11. II. 2021.

– Očekujemo da će mitropolit Porfirije kao čovjek koji prakticira ekumenizam, da će to nastaviti kao patrijarh srpski, ne samo prema katolicima, nego i prema muslimanima i trećoj religiji, židovskoj-

Milorad Pupovac, glavni koalicijski partner Plenkovićeva HDZ-a na N1 TV

GLOBALIZACIJSKI FAŠIZAM

– Zahtijevam sveobuhvatnu reformu njemačke države, jer se državne strukture u potpunosti ne uklapaju u digitalni svijet 21. stoljeća.

Ralph Brinkhaus, predsjednik Zastupničkog kluba CDU-a i CSU-a u Bundestagu, Welt am Sonntag

HOMOSEKSUALIZAM

– Seksualni nemoral je jezik odnosa, prihvaćanja, radosti u životu i postojanja jedno za drugog. To se također odnosi i na homoseksualne aktivnosti.

Helmut Dieser, aachenski biskup u Njemačkoj, KNA.de

KOMENTARI

– Kako je “pravda” relativna stvar – izdajnička hrvatska (hdz, sdp) vlast prepustila srbiji suđenje za zločin u Lovasu. Srbi dosudili chetnicima 23 godine zatvora za ubojstvo 32 civila u Lovasu. To znači za svakog ubijenog dosudili su 8 mjeseci zatvorske kazne!!!

Mark Greenberg, https://disqus.com/by/disqus_qfPIQB6VvB/

– Sramna presuda (Zavdalavu). Presuda koja poručuje da se ne smiješ braniti čak niti onda kad ti mafija truje život i ugrožava ga. Mafija je na cijeni. Puno je onih iz pravosuđa na bijelom.

Dr. Nada Jurinčić, https://disqus.com/by/nadajurini/

– Vlada Andreja Plenkovića je Končarevoj privatnoj tvrtki Brodotrogir Cruise d.o.o., rutinski, bez dubinske provjere i rasprave ministara, prošlog ljeta odobrila 62,4 milijuna eura (gotovo pola milijarde kuna) jamstva za gradnju dva broda, polarna cruisera?! Vlada Andreja Plenkovića ne samo što štiti krupni polit kriminal od bilo kakvih pravnih sankcija već ona čak i dijeli kriminalcima proračunska sredstva šakom i kapom.

Nino Mogorović, https://www.facebook.com/nino.mogorovic

– “Jasenovac”: Popis stanovništva u Jugoslaviji 1931.: Hrvata: 6.085.482 – Srba: 6.785.499
Popis stanovništva u Jugoslaviji 1948.: Hrvata: 5.199.770 (884.712 manje, od toga pola milijuna pobijeno 1945.-1947. od komunista i od četnika koju su prešli u partizane); Srba: 7.783.046 (skoro milijun više) I OVO JE KRAJ LAŽI I UCJENE ZVANE “Jasenovac”.

Dragan Jagodić, https://www.geopolitika.news/analize/dr-sc-darko-bekic-eu-goslavija-mini-schengen-maxi-srbija-ili-nesto-trece/

LAŽ

– U Glini su se ljudi hrvatske i srpske nacionalnosti borili za ovu državu.

Milorad Pupovac, glavni koalicijski partner Plenkovićeva HDZ-a na N1 TV

– Đorđe Balašević je čovjek koji je od prvih dana buđenja nacionalizma krajem 80-ih stao na barikadu razuma.

Urednički članak u Pupavčevim velikosrpskim Novostima

– Nad američkim predsjednikom Donaldom Trumpom ne provodi se cenzura, niti su mu zatvoreni kanali komuniciranja.

Sanja Despot, aktivistica cenzorskoga Faktografa

PODSJEĆANJE

– U beogradskim medijima i dalje se forsira teza o “genocidnosti Hrvata” i o milijunima mučki ubijenih Srba, kako u Drugom, tako i Domovinskom ratu, što se slobodno može smatrati pozivom na osvetu. Ondje redovito javno nastupaju organizatori pobune i osuđeni ratni zločinci. Čak je tenisač Đoković, taj “naš Nole” stavio na svoja ponosna prsa sliku Draže Mihailovića. Hrvatske se vlasti optužuju da dijele pomoć samo Hrvatima, u stilu stare navike da se drugomu podmeće ono što sam radiš. Naivni Hrvati su prvu najavu Vučićeve pomoći prihvatili kao dobronamjeran akt pomirenja. Sada se vidi kako je to još jedna politička igra u duhu stare politike.

Josip Jović, kolumnist Dnevna.hr

PRAVO PITANJE

– Temeljem čega se tvrdi da je nova zarazna bolest nazvana COVID-19 smrtonosna, kada opća stopa smrtnosti ostaje ista?

Dr. Nada Jurinčić, splitska pedijatrica u Bujici na Z1 TV

RELATIVIZACIJA SRPSKE AGRESIJE

– Reći ću ti, Vlado, što je tvoj prvi problem. U prošlome ratu naši su ratovali protiv četnika. A tvoji su ratovali protiv Srba. 

Željko Porobija, beogradski đak i adventistički pop u pismu sisačkom biskupu Vladi Košiću, Index

– Moramo razgovarati o doprinosu mladih kulturi sjećanja, naročito o događajima koji su obilježili 90-e, a o kojima se malo govori, od antiratnih prosvjeda i kampanje do Erdutskog sporazuma koji je doveo do mirne reintegracije.

Branka Vierda, feministica iz protuhrvatske “Inicijative mladih za ljudska prava” na protuhrvatskom skupu u Zagrebu 22. I. 2021. “Uloga i doprinos mladih u procesu izgradnje mira i pomirenja”, Novosti M. Pupovca

‘UGROŽENI’ SRBI

– Prije Ceauşescua u Rumunjskoj je vladao fatalni Georghiu Georgi-Dej, koji je desetkovao Srbe, poslavši ih u internaciju u Baragansku pustinju, a njihova dobra opljačkao i podijelio Rumunjima iz pasivnih krajeva koji su došli u srpske kuće.

Lukijan (pravim imenom Vojislav Pantelić), srpski episkop budimski i administrator temišvarski, Politika, Beograd

VELIKOBOŠNJAŠTVO

– Hrvatski državni vrh je itekako bio sponzor i nalogodavac agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Armin Hodžić, hrvatski novinar muslimanske vjeroispovijesti, Stav, Sarajevo

VELIKOSRPSTVO

– Srbi su već 20 godina najugroženija zajednica na tlu Europe. Bili su žrtve rata, a sada su žrtve u miru. Život na Kosovu i Metohiji je kao život u zatvoru na otvorenom, enklave su poput Asteriksovog sela, ali bez magičnog napitka koji bi im omogućio slobodu kretanja i upotrebe materinjeg jezika. Nad njihovim glavama stalno visi Damoklov mač, a s time je teško živjeti, čak i kada su dani mirni.

Arnaud Gouillon, francuski ekstremni političar, kojega je A. Vučić kupio da laže u korist Srbije po svijetu, Politika

– Povijesno je nesporno državotvorno postojanje Srba, pravoslavne i katoličke vjere, njihovih država i autonomija u jadranskom primorju u periodu dužem od milenija.

Slobodan Janković, geopolitičar s beogradskoga Instituta za međunarodnu politiku i ekonomiju, Večernje novosti

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više