Hrvatski Fokus
Feljtoni

Maske na licu su nedjelotvorne, štetne i beskorisne (6)

Maske su opasne

 

Dva dječaka iz dva kineska grada umrla su od iznenadnog zastoja srca u roku od tjedan dana. Prvi se dječak (15) srušio nakon trčanja na satu tjelesnog odgoja dok je nosio masku na licu 24. travnja. Drugi dječak (14) navodno je umro tijekom trkačkog ispita dok je nosio masku na licu.

Zašto bi zdravi dječaci pali mrtvi dok trče na satu tjelesnog noseći masku na licu?! Da bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo razmotriti kako deoksigenacija izazvana maskom i povećane potrebe srčanog mišića za kisikom tijekom vježbanja mogu ubrzati srčani udar kod inače zdravih tinejdžera:

Tvrdnja br. 1.: Srčani mišić treba kisik da bi preživio. Što srce teže radi, to mu je potrebno više kisika. Američko udruženje za srce kaže ovo o srčanim napadima: “Vašem srčanom mišiću treba kisik da bi preživio. Do srčanog udara dolazi kada se protok krvi koji dovodi kisik u srčani mišić ozbiljno smanji ili potpuno prekine.”

Tvrdnja br. 2.: Maske blokiraju unos zraka i smanjuju arterijski kisik.

Studije maskiranih osoba pokazale su da nošenje maski smanjuje arterijski kisik. Primjerice, učinci kirurških maski koje kirurzi nose u operacijskoj sali (okruženje u kojem su učinci maski na blokiranje kisika svedeni na minimum zbog velike protočnosti zraka, povećane razine kisika i hladne temperature operacijskog okruženja) tijekom velike operacije pokazali su značajno smanjenje arterijskog kisika. Ovdje je poruka da se medicinske maske ne smiju nositi tijekom intenzivnog vježbanja. Kao što je gore opisano i prikazano u istraživanju kirurga koji nose kirurške maske, medicinske maske blokiraju unos kisika. Lišavanje srca od kisika tijekom vježbanja, posebno intenzivnog vježbanja, moglo bi potaknuti akutni srčani udar.

Ima li pitanja? Čekajte… ima još…

  • Rekreativcu otkazala pluća nakon što je trčao 2,5 milje dok je nosio masku za lice. Lijevo plućno krilo gospodina Zhanga izbušeno je zbog visokog pritiska uzrokovanog trčanjem. 26-godišnjak je ostao bez daha dok je trčao s maskom na licu. Liječnici su rekli da je njegovo probušeno plućno krilo nastalo zbog trčanja s pokrivalom za lice. Sada je u stabilnom stanju nakon što je podvrgnut operaciji, rekli su iz bolnice.
  • Hipoksija (op.p. stanje smanjene količine kisika u stanicama i tkivu)  povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.
  • Snižavanje arterijskog kisika potiskuje imunološki sustav, povećavajući tako osjetljivost nositelja maski na zarazne bolesti.

Medicinske maske podižu razinu ugljičnog dioksida u krvi

Iako tijelo ima robusne mehanizme za ublažavanje prolaznih i manjih povišenja CO2 iz zraka koji udišemo, ti mehanizmi lako mogu biti nadvladani kroničnim izlaganjem značajnim povišenjima CO2, kao što se događa kod duljeg nošenja medicinske maske.

  • Znanost jasno pokazuje da maske uzrokuju ponovno disanje ugljičnog dioksida i hiperkapniju.
  • Fletcher, S. J., M. Clark i P. J. Stanley. 2006. „Ponovno disanje ugljičnog dioksida s blisko postavljenim maskama za respirator za lice.“ Anestezija 61 (9): 910. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2044.2006.04767.x
  • Izdahnuti zrak bogat je ugljičnim dioksidom, otpadnim produktom staničnog disanja.
  • Dio ugljičnog dioksida koji je prethodno izdahnut ponovno se udiše u svakom respiratornom ciklusu.

Maske zarobljavaju respiratorne izdahe bogate CO2 na sučelju maske i usta, prisiljavajući ponovno udisanje izdaha bogatog CO2, podižući razinu ugljičnog dioksida u krvi (CO2).

  • Objektivni dokazi koji pokazuju kako maske povećavaju razinu ugljičnog dioksida u krvi i negativno utječu na zdravlje i funkciju.
  • Transkranijalni ultrazvučni doppler (TCUD) neinvazivno je sredstvo za procjenu protoka krvi u cerebralnoj vaskulaciji. Povećanje parcijalnog tlaka ugljičnog dioksida (PCO2) uzrokovano medicinskim maskama može se procijeniti TCUD-om.
  • Povišenje PCO2 uzrokuje vazodilataciju arteriolarnih kanala što dovodi do smanjenja perifernog vaskularnog otpora. Smanjenje perifernog vaskularnog otpora odgovorno je za promjene u vremenu cerebrovaskularne cirkulacije, CBF i brzini protoka (V) u cerebralnim arterijama.
  • Medicinske maske prisiljavaju nositelja da ponovno udahne zrak koji je mješavina zraka iz lokalnog okruženja i produkata respiratornog otpada iz prethodnih izdisaja nositelja maske.
  • Respiratorni izdisaji sadrže znatno veću razinu ugljičnog dioksida (CO2), jednog od otpadnih produkata disanja.
  • Plućni sustav dizajniran je za prikupljanje kisika i uklanjanje CO2 iz tijela. Maske zadržavaju izdisaje bogate CO2 na sučelju maska-usta.
  • Promjene u arterijskom PCO2 značajno utječu na kranijalni protok krvi (CBF).

Studije transkranijalnog ultrazvučnog doplera (TCUD) na maskiranim i nemaskiranim osobama pokazuju promjene u protoku krvi u mozgu kao rezultat povišenja arterijskog CO2 koje se događa u roku od nekoliko sekundi nakon nošenja maske.

Ovaj video prikazuje upotrebu TCUD-a i varijabilnosti otkucaja srca tijekom mjerenja štetnih učinaka nošenja maske na zdravom devetogodišnjem djetetu: https://bit.ly/2GGQWiZ

SARS-CoV-2 je naoružan “mjestom cijepanja furina” koje ga čini patogenijim

  • Mjesto cijepanja furina čini virus sposobnijim za invaziju na ljudske stanice.
  • Mjesto cijepanja furina čini virus još sposobnijim za invaziju stanica kad razina arterijskog kisika opadne.

Nošenje maske može povećati težinu COVIDA-19.

Medicinske maske zarobljavaju izdahnute virusne (i druge) patogene u međuprostoru između usta i maske, čime povećavaju virusno/zarazno opterećenje i povećavaju ozbiljnost bolesti.

  • Maske izdvajaju izdahnute virusne čestice u međuprostoru između usta i maske. Zarobljene virusne čestice sprječene su od uklanjanja iz dišnih putova. Nositelj maske tada je prisiljen ponovno udahnuti virusne čestice, povećavajući tako zarazne virusne čestice u dišnim putevima i plućima.
  • Na taj način kirurške maske uzrokuju unos virusa, povećavaju virusno opterećenje i povećavaju težinu bolesti.
  • Neurokirurg Dr. Russell Blaylock izražava dodatnu zabrinutost: “Nošenjem maske izdahnuti virusi neće moći pobjeći i koncentrirat će se u nosne prolaze, ući će u pluća, njušne živce i putovati u mozak.[R]
  • Maske zarobljavaju izdahnute virusne čestice u međuprostoru između usta i maske. Zarobljenim virusnim česticama nije dopušteno uklanjanje iz dišnih puteva. Nositelj maske stoga je prisiljen ponovno udisati virusne čestice, te tako povećati broj zaraznih virusnih čestica u dišnim putevima i plućima. Na taj način medicinske maske uzrokuju njihov dodatni unos, povećavaju virusno opterećenje i povećavaju ozbiljnost bolesti.
  • Asimptomatski ili blaži slučajevi COVIDA-19 postaju ozbiljniji kada onaj tko je zaražen nosi masku, unos kisika se smanjuje, virusno opterećenje se poveća od ponovnog udisanja čestica i bolest svlada urođeni imunološki sustav.
  • Glavna svrha urođenog imunološkog odgovora je odmah spriječiti širenje i kretanje stranih patogena u tijelu.
  • Urođeni imunološki sustav igra presudnu ulogu u uništavanju virusa, sprječavanju infekcije ili smanjenju virusnog opterećenja kako bi smanjio ozbiljnost infekcije.
  • Učinkovitost urođenog imuniteta uvelike ovisi o virusnom opterećenju. Ako maske pojačaju ponovno udisanje virusnih čestica, istovremeno stvaraju vlažno stanište gdje SARS-CoV-2 ostaje aktivno zarazan, maska ​​povećava virusno opterećenje i može svladati urođeni imunološki sustav.
  • Ovo zarobljavanje, ponovno udisanje i sve veće opterećenje patogenom u plućima postaje dramatično opasnije kada medicinska maska ​​postane zagađena oportunističkim virusima, bakterijama i gljivicama koje mogu rasti u toplom, vlažnom okruženju maske.
  • “Nošenjem maske izdahnuti virusi ne će moći pobjeći i koncentrirat će se u nosne prolaze, ući će u njušne živce i putovati u mozak.” – Dr. Russell Blaylock

SARS CoV-2 postaje opasniji kada razina kisika u krvi padne

  • Desaturacija arterijskog kisika kritično je pitanje za COVID-19. Sposobnost virusa da zarazi stanice znatno je pojačana desaturacijom kisika, što se pokazalo čak i u idealnom okruženju operacijske sobe u kojem kirurzi djeluju: sustavima visokog protoka i izmjene zraka, hladne temperature i veće razine kisika u prostoriji onda kada nosite kiruršku masku.
  • Jedna od značajki koje čine SARS CoV-2 jedinstveno zaraznim je “furin”, slijed u virusu koji aktivira pojačani napad na ACE2 receptor i staničnu invaziju u okruženjima s niskim udjelom kisika.

Mjesto cijepanja furina SARS CoV-2 povećava staničnu invaziju, posebno tijekom hipoksije (niska razina kisika u krvi)

  • Mjesto cijepanja furina pronađeno u SARS-CoV-2 vjerojatni je rezultat bioinženjerski “dodane funkcije” (što znači povećanje virulencije patogena) provedenog na Institutu za virusologiju Wuhan. Navodi se da su ovo neetično, opasno i ilegalno istraživanje u većini zemalja financirali Dr. Anthony Fauci (sa 7,4 milijuna dolara poreznih obveznika) i Bill Gates.
  • Mjesta cijepanja furina nalaze se u nekim od najpatogenijih oblika gripe na koje mogu djelovati furin i druge stanične proteaze. Sveprisutna ekspresija staničnih proteaza kroz tipove stanica povećava mogućnost da se virus uspješno infiltrira u domaćina.
  • Furin je membranom vezana proteaza koja se eksprimira u više tkiva u čitavom ljudskom tijelu. Furin se u značajnim koncentracijama pojavljuje u plućima. Dakle, virusi u respiratornom traktu mogu koristiti ovaj enzim za pretvaranje i aktiviranje vlastitih površinskih glikoproteina. To čini njihovu ulogu u preradi virusnih proteina vrijednom pažnje.
  • Neki od najpatogenijih oblika gripe i HIV-a imaju slična mjesta cijepanja furina. Nije prisutan u drugim beta koronavirusima šišmiša. (Inače, Fauci je svoju karijeru izgradio istražujući cjepivo za HIV kojega nije uspio stvoriti). Mjesto cijepanja furina NIJE prisutno u SARS CoV-1 ili MERS-u, niti u bilo kojem drugom poznatom “koronavirusu šišmiša”.
  • Dopustite da ponovim, SARS-CoV (zvani SARS-CoV-1), koji je usko povezan s najnovijim sojem SARS-CoV-2, nema mjesto cijepanja furina.

Dakle, pitanje koje bismo svi trebali postaviti jest kako je genetski slijed koji kodira ovu ozbiljnu dodanu funkciju koja povećava potencijal da se virus uspješno infiltrira u domaćina našao put u SARS-CoV-2? To je pitanje od bilijun dolara; zahtijeva stvaran i iskren odgovor.

Platnene maske mogu povećati rizik od zaraze COVIDOM-19 i drugim respiratornim infekcijama

MacIntyre CR, Seale H, Dung TC, et al., A cluster randomised trial of cloth masks compared with medical masks in healthcare workers, BMJ Open 2015; 5: e006577, US National Library of Medicine, National Institutes of Health, doi: 10.1136/bmjopen-2014-006577, April 22, 2015. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4420971/pdf/bmjopen-2014-006577.pdf

  • „Ova je prva studija (slučajno kontrolirano ispitivanje) platnenih maski, a rezultati upozoravaju protiv upotrebe platnenih maski“.
  • „Ovo je važno otkriće za informiranje o zaštiti na radu. Zadržavanje vlage, ponovna upotreba platnenih maski i loša filtracija mogu rezultirati povećanim rizikom od zaraze. “

Nošenje maske može dati lažan osjećaj sigurnosti

  • Ljudi mogu utjecati na smanjenje zaraze u skladu i s drugim mjerama za kontrolu zaraze, uključujući fizičko udaljavanje i pranje ruku.

Maske ugrožavaju komunikaciju i smanjuju fizičko udaljavanje

  • Kvaliteta i glasnoća govora između dvoje ljudi koji nose maske znatno su oslabljeni i oni se mogu nesvjesno približiti radi poboljšanja komunikacije.
  • To povećava vjerojatnost da se izlože zaraznim virusnim česticama u respiratornim mlazovima aerosoliziranih jezgri kapljica koje izlaze s vrha, s dna i sa strane maski.

Nestručno i neprimjereno rukovanje maskom

  • Javnost je nestručna i neadekvatno educirana o pravilnom odabiru maski (većina ih pogrešno nosi platnene maske), njihovom pravilnom nošenju te rukovanju u smislu sterilnosti, kao i o činjenicama u vezi s ponovnim korištenjem iste maske za jednokratnu uporabu.
  • Ljudi ne smiju dodirivati ​​svoje maske, moraju često mijenjati maske za jednokratnu uporabu ili ih redovito prati, pravilno ih odlagati i usvajati druge mjere korištenja, u protivnom mogu povećati svoje rizike i rizike drugih.

Svi možemo promatrati nebrojene načine na koje ih ljudi u zajednicama pogrješno nose, pogrješno s njima rukuju te povećavaju vlastiti i zajednički rizik od zaraze zaraznim bolestima, uključujući COVID-19.

Maska s kojom se ne rukuje savršeno je opasna

Da biste u potpunosti uvidjeli opasnost od nepravilnog nošenja i rukovanja maskama za lice, sve što trebate jest promatrati kako ih javnost koristi. Krenite u trgovački centar ili lokalnu školu i promatrajte kako ljudi izvlače maske iz džepa ili torbice, spuštaju ih na pod, kašlju i kišu u njih, premještaju ih ispod nosa, na glavu ili ispod brade. Viđam to svaki dan. Također vidim njihove zaprljane i umrljane kirurške maske i znam da ti ljudi koji ponovno koriste masku koja se nikada ne smije ponovno koristiti u opasnosti.

Ne treba vam kliničko ispitivanje da biste utvrdili da čak i kada nositelji maski uspiju pravilno staviti svježu, sterilnu masku, drže je više od nekoliko minuta, vrlo brzo je onečišćuju kao i svoj okoliš, povećavajući rizik od zaraze jer ih nošenje maske prisiljava na dodirivanje i lica i maske.

  • Svjetska zdravstvena organizacija koja je više puta promijenila svoj stav o nošenju maski u sveopćoj populaciji, ustrajna je u tvrdnji da ako se maske ne nose pažljivo, pravilno i ako se ne održavaju higijenski, štetnije je od same njihove neučinkovitosti.
  • Drugim riječima, maske koje se ne nose savršeno su opasne.

Linda Lacina, WHO updates guidance on masks for health workers and the public – here’s what you need to know, World Economic Forum (June 5, 2020). https://www.weforum.org/agenda/2020/06/who-updates-guidance-on-masks-heres-what-to-know-now/

(Nastavak slijedi)

Vigor Colnar, https://dokumentarac.hr/covid-19/dr-meehan-velika-znanstvena-analiza-utemeljena-na-dokazima-objasnjava-zasto-su-maske-neucinkovite-nepotrebne-i-stetne-2/

Povezane objave

JASENOVAC – Vulinova izjava o ‘vikaru’? (4)

HF

Čvrsta veza Hrvata i Čeha je i Ljudevit Modec (1)

hrvatski-fokus

Starci u zlatnom kafezu (8)

hrvatski-fokus

Hrvatski jezik i politika (1)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više