Hrvatski Fokus
Intervjui

U Legradu je idealan volumen za slike većih formata

Okružen sam psima, mačkama, patkama, guskama, Drava je blizu…

 

Doista, nakon dugih godina imali smo prigodu vidjeti ciklus novih radova istaknutog hrvatskog likovnog umjetnika, s iznimnim međunarodnim ugledom, akademskog slikara Tonija Franovića u zagrebačkoj Gliptoteci. Nakon višegodišnjeg puta, rada i izlaganja u mnogim svjetskim muzejima i galerijama, Franović se povukao u stanovitu osamu imanja u Legradu i prihvatio predavanje na Sveučilištu Sjever u Koprivnici.

  • Dugo Vas nije bilo.

– Prije pet, šest godina odlučio sam se odmaknuti od medija, od javnosti. Nisam imao nikakvih formalno slikarskih razloga za tu, da tako kažem, za svojevrsnu izolaciju.

  • Što se dogodilo novo u pristupu radu kao rezultat proteklog razdoblja? Napomenuli ste da su radovi opušteniji, da nema krutosti.

– Da, svakako, to se osjeća, vidljivo je na svakoj slici.

  • Boja je i dalje jaka, žestoka.

– Čovjek se ne može totalno promijeniti.

  • Sada isključivo koristite veliki format platna.

– Dok sam slikao imao sam u mislima upravo takav, veliki prostor, kao što je ovaj od Gliptoteke. Ponekad mi se činilo, slikajući u atelijeru, da su pojedini formati doista veliki i preveliki, no ovdje sam mogao ići na još veće formate, veće od dva, tri metra. Vi nemate često takvu šansu za izlaganje velikih formata, većina prostora je limitirana a ovo je idealni volumen za ovakve sliku, za prezentaciju jednog ciklusa.

  • Što radite sada u legradskom atelijeru?

– Pripremam stara platna. Puno radim i puno slikam. Doista tamo mi je lijepo i živjeti i slikati. Okružen sam psima, mačkama, patkama, guskama, Drava je blizu. Vrlo komotno živim u Legradu.

  • Predajete na Sveučilištu Sjever.

– To je velika satisfakcija za svakoga.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Hrvatsko pravosuđe je leglo kriminala!

HF

Vodimo rat unutar islama protiv sociopata

HF

Nisam izdao Hrvatsku, nego Tuđman Sloveniju

HF

S imigracijom i radikalnim islamom srednji vijek se vraća u Europu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više