Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Dalić uzima Podravku, Borg uzima Dalić, koga će uzeti DORH?

Odmaraju se u vikendici kod Zadra…

 

Ako pratite politička događanja u državi Hrvatskoj u zadnje vrijeme se događaju osim pandemije i obnove Zagreba i okolice i obnove Banovine od Siska, Petrinje do Gline intenzivna politička promenada svih vrsta od najviših političkih elita do Crvenoga križa i crkvenih velikodostojnika. Inženjera je tu malo i malo su na HRT-u, kao i seizmografa, geologa i statičara (mi kažemo konstruktori, jer statika je samo jedan predmet na građevini). Arhitekti se time ne bave, pogotovo ne Radimir Čačić koji o tomu ne zna ništa, kao što ne zna ništa o autocestama, jer to je radio IGH, Jure Radić i stotinjak prometaša, ministrica Marina Matulović-Dropulić, direktor IHG dr. Pero Đukan, projektiranje, nadzor i što sve uz to ide. U gradnji autoceste Zagreb-Split, bili smo na europskom nivou i veliki dio smo sami napravili na najvišem tehničkom nivou osim financijskom jer su nam banke i strane tvrtke bili neskloni i krediti s visokim kamatama koje su nas doveli u problem s otplatama, ali to nema veze sa Radimirom koji je od sebe napravio graditeljsku zvijezdu, što je nekorektno prema nama koji smo to gradili. Osobno sam radio 1971. godine autocestu Zagreb-Karlovac 42 km po 2 milijuna dolara po km. Sada je 10 milijuna dolara po km i više što je preskupo. Pametni Poljaci su pričekali povoljne kredite iz fondova EU-a i napravili svoje autoceste puno povoljnije nego Hrvatska, čak smo morali, možda nismo, davati koncesije Francuzima i Austrijancima u Istri i do Austrije i sada nam deru kožu, posebno radi loših ugovora, ali se otvorila vrata stranim bankama koji su počeli korupcijski ples po Istri i Jadranu i po političarima bečki valceri. Tada dolazi i privatizacijska pljačka u kojoj sudjeluju istaknuti političari, generali, tajkuni, direktori, fondovi… Stotine sitnih tajkuna, banke i nekoliko kolega do guvernera i Hrvatska je ogoljena do europskoga dna. Jednako su tu igrali i HDZ i SDP, poslije HNS , HSLS i sada počinje polako ići kraju država Hrvatska i  sada se uzima šlag ili vrhnje. Prvo oni koji su legli na turizam agro, bivši ministri, direktori i političari, župani postaju bogataši, gradonačelnici velikih gradova milijunaši, suci, odvjetnici i pravnici, nekretnine.

Istovremeno većina naroda živi siromašno, a većina umirovljenika skoro pa bijeda. To je postalo evidentno kod projekta Slavonija, Baranja, koja se polako iseljava i zemlja ostaje na raspolaganje slavonskim tajkunima koji već povukli milijune iz EU fondova, ali piletina, meso, kruh i kifle jednako stižu iz Poljske, Austrije i Njemačke i Italije, plin iz Rusije Vujanovcu i Vrdoljaku, energiju kupujemo od Francuske, HEP se zabavio sa OIE-a po Dalmaciji i otocima, a znaju da je to 3 do 5 % potrebne energije, ali šefovi su po običaji Dalmatinci koji se do danas jedini nisu pobrinuli niti za hrvatski gospodarski pojas. Ne znamo gdje je potonula plinska platforma kod nas ili kod Talijana, to bi trebao znati ako nitko onda Niko Dalić koji za to prima golemu plaću. Jednako kao i Glavaš glavni čovjek u INA-i, mislio sam do sada da je Mađar direktor i upravlja sa rafinerijama i mađarskim i hrvatskim i bolje rade mađarske jer hrvatske čekaju već deset godina rekonstrukciju i obradu teških otpada. S tim otpadom INA je zagadila u središtu Zagreba Savica Šanci šljunčare i opasnost za crpilište Petruševec. Prethodni direktor INA-e potvrdio nam je namjeru sanacije gudrona oko 10 tisuća tona i za to smo napravili program i istražne radove, RGN fakultet i CROSCO su obavili bušenja s prof. Šumanovcem koji sad rješava problem sa kavernama na Banovini, ako INA zašuti Zagreb i Bandić trebali su odmah aktivirati ministricu Tramušćak i EU fondove.

Kada smo kod obnove Zagreba nejasan je stav Zagreba i uprave, što čekaju ili ne znaju, tamo je puno kumova i mnogi nisu upotrebljivi projektantski i praktično, treba angažirati ljude s referencijama, a ne činovnike kao Željko Uhlir, državni tajnik, koji je odmah svoju kuću učvrstio, prvu za početak i probu. To je već počeo sa priprema Vanđelić rijedak inženjer među političarima, i danas ga dere iz čista mira neki novinar Nino Đula koji o gradnji i planiranju, projektiranja ne zna ništa ali kritizira kao da je sada došao sa gradilišta. Zaista su novinari postali sila, inženjeri manji od makovoga zrna, a to jednostavno znači propast projekta i propast države kada se struka zanemaruje.

Počeli smo sa Dalić pa ćemo samo nekoliko opaski. Ne branim Ivicu, puno se naradio i puno toga stvorio, njegove tvornice, vinogradi, trgovina proizvodi su bili vrhunski. Sve je sad na rasprodaji od Jamnice do poljoprivrednih zemljišta koja se čuvaju za Izrael, zapravo za neke židove desetak tisuća ha i za Šandora Čanija iz OTO banke i on hoće desetak tisuća ha, pa neki Srbin koji je pokupovao sve zemlje u Srbiji sad hoće i naše, Mijatović, Mihaljević ili tako nekako, dat će ministrica Vučković zeleno svijetlo radi dobrih odnosa s Vučićem. Ma mi smo Hrvati čudo jedno od dobrote ali susjedi nas ne razumiju, ne mogu nam uzimati teritorij samo tako, uđu sa tenkovima i misle da ćemo se mi predati samo tako, istina još nam ne vraćaju Slovenci Geru, tamo je išao pokojni Letica, ali janezi nedadoše, možda se Janša popravio – zamjenjivao bolesnoga Plenkovića – pa vrati Geru, i Srbi Adu i Bosanci dosta toga i dio mora, a o Crnogorcima sam posebno pozitivan kako su se pristojno ispričali, da ne će nikada više klati i krasti sve od TV do stoke, čak i tovare, traktore TV i pršute, odveli Dubrovčane u logore

Na kraju glede Martine Dalić i Podravke i odluke Plenkovićeve, Podravci će se naljutiti i to će trajati kratko. BORG je brzo za akciju spreman i dat će savjete za 500 milijuna kuna, Martini ništa samo plaća 50 njoj 50 Niki snaći će se, sad više žive leđero u vikendici kod Zadra i Podravku će brzo rasturiti kao Agrokor, jer što to sve nama treba, ili što će nama INA kada Mađari bolje s njome rade i kada se tu uključi Kovačević i Tomislav ministar, Čermak odmah svoje proda Slovencima pumpe i što će nam INA, nama samo treba malo mora, malo skijanja i da taj nam se virus skine i vakcine, mi sretni, nemamo ništa, niti državu Hrvatsku kada nam je država EUROPA, moneta euro, predsjednik Andrej Plenković kojem sam poklonio dvije knjige o Bosni i o Banovini od mene dosta, spasio sam Zagrebu pitku vodu i riješio otpad .

Stjepan Nikolić

Povezane objave

Dosta je jasenovačkih podvala!

HF

Najlošija Vlada otkad je Republike Hrvatske

HF

Država u državi

HF

Vlast na strani mega-koljača Hrvata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više