Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Pismo uredništvu Leksikona hrvatskog iseljeništva i manjina

U 18 godina postojanja portala hrvati.ch Zvonimir Mitar nije nikad bio urednik niti je ikad napisao neki prilog za taj portal

 

nije aktivan) morao sam reagirati na neke istine koje su navedene u Leksikonu hrvatskog iseljeništva (Institut Ivo Pilar i Hrvatska matica iseljenika, Zagreb 2020.). Iako je od izlaska spomenutog Leksikona prošlo određeno vrijeme, sukladno brojnim upitima koje dobivam te potaknut nekim neistinama koje se šire elektroničikim putem, odlučio sam poslati pismo uredništvu Leksikona. Pismo u cijelosti donosim i ovdje, uz ispriku što vas zamaram ovakvim stvarima, ali za mene kao bivšeg urednika je to jako važno.

Originalan tekst iz Leksikona hrvatskog iseljeništva i manjina: Hrvatski portal u Švicarskoj, (www.hrvati.ch) internetski portal hrv. iseljeništva u Švicarskoj, jedan od vodećih hrv. portala u dijaspori. Utemeljen je 2000. Do 2016. njegov urednik bio je Z. Mitar. Cilj je portala pomoći širenju interneta među hrv. iseljeništvom, radom na portalu pomoći zbližavanju i boljem koordiniranju pripadnika hrv. iseljeništva te objavljivati informacije o Hrvatskoj i Hrvatima na području Švicarske. Lit.: https://www.hrvati.ch/ (pristupljeno 20. III. 2017).

»Poštovano uredništvo
Nedavno je svjetlo dana ugledalo i tiskano izdanje Leksikona hrvatskog iseljeništva i manjina. Nažalost, moram reći da nisam baš oduševljen vidjevši neke natuknice. Pišući o portalu hrvati.ch (portal Hrvata u Švicarskoj) navodite da je njegov urednik bio Zvonimir Mitar. To naravno ne odgovara istini. Portal hrvati.ch pokrenuo sam ja te sam bio i glavni urednik svo vrijeme dok je portal bio aktivan. U 18 godina postojanja portala hrvati.ch Zvonimir Mitar nije nikad bio urednik niti je ikad napisao neki prilog za taj portal.

Ne znam da li je ta pogrešna objava u vašem Leksikonu namjerna ili nenamjerna, ali zahtijevam da je, sukladno vašim mogućnostima, što prije ispravite. Razumijem da je sada tehnički nemoguće ispraviti tiskano izdanje, ali zahtijevam da se to učini u elektroničkom izdanju, arhivu i u eventualnim budućim izdanjima. Ovakvim propustom obezvrijedili ste 18 godina mukotrpnog rada koji je uložen u rad portala, ne samo mog, već i brojnih predanih suradnika, a na koncu i moje obitelji.
S nadom da riještiti ovaj propust, šaljem bratske pozdrave iz Švicarske!«

Ivan Ivić, urednik hrvati.ch

Povezane objave

Što se je prešutjelo reći u časopisu “MATICA” br. 12. iz 2009.?

hrvatski-fokus

Pamtim

hrvatski-fokus

Zoltan

hrvatski-fokus

Hrvati u Vojvodini 30 godina poslije – suradnjom do očuvanja identiteta

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više