Hrvatski Fokus
Znanost

Fracking i zdravlje djece

Nazočnost štetnih kemikalija benzena i butilcikloheksana u uzorcima pitke vode i zraka 91 puta je veća od najviše prosječne razine kod Amerikanaca

 

Prošlo je već 12 godina otkada je hidrauličko frakturiranje ili „frakiranje“ (eng. fracking) u znatnoj mjeri preoblikovao američku energetiku i krajobraze – osobito u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji (eng. Pennsylvania). Usprkos svim brojnim negativnim rezultatima provedenih znanstvenih studija koje su objavljivane kao „udarne vijesti“ na svim naslovnicama uz medijski visoki publicitet o stvarnom negativnom i štetnom učinku industrije hidrauličkog frakturiranja – sve je ostalo samo „mrtvo slovo na papiru“ i za obične ljude u ruralnim područjima koji žive u blizini industrijskih postrojenja za hidrauličko frakturiranje ništa se nije promijenilo u smislu ZAŠTITE njihovog zdravlja, a osobito zdravlja djece.

Američka nestranačka i nepristrana organizacija, dobitnik nagrada i priznanja, Environmental Health News, EHN, provela je dvogodišnje istraživanje na terenu mjereći izloženost ljudi štetnim kemikalijama koje se dokazano nalaze u pitkoj vodi, zraku i u organizmu ljudi. Tijekom ljeta 2019. stručnjaci EHN-a sakupili su uzorke zraka, vode i urina (mokraće) u PET domaćinstava u Pensilvaniji čiji članovi su nepušači. U ovoj maloj pilot-studiji sudjelovala su i djeca. Od pet domaćinstava u provedenoj pilot-studiji sudjelovali su: tri domaćinstva iz područja ‘Washington County’ koji žive u krugu od 2 milje (oko 3,22 km) udaljeni od BROJNIH bušotina hidrauličkog frakturiranja, cjevovoda i kompresorskih postrojenja; dva domaćinstva su bila iz područja ‘Westmoreland County’ i udaljeni otprilike oko 5 milja (8 km) od najbliže aktivne bušotine hidrauličkog frakturiranja.

U razdoblju od devet tjedana sakupljeno je ukupno 59 uzoraka mokraće, 39 uzoraka zraka i 13 uzoraka vode. Stručnu analizu uzoraka proveli su znanstvenici Sveučilišta Missouri (University of Missouri) primijenjujući najnoviju i najbolju dostupnu tehnologiju za otkrivanje 40 različitih kemikalija koje se najčešće nalaze u okolini postrojenja za hidrauličko frakturiranje i koje su već otkrivene u ranije provedenim studijama.

Ovo je bila mala pilot-studija kojom se željelo otkriti i dokazati postojanje štetnih kemikalija u blizini industrijskih postrojenja za hidrauličko frakturiranje te se stoga ne mogu izvesti znanstveni zaključci na temelju dobivenih rezultata provedene studije – istaknuli su stručnjaci EHN-a. Isto tako oni se nadaju da će rezultati ove male pilot-studije pomoći ljudima u ruralnim područjima Pensilvanije koji su izloženi štetnim učincima kemikalija na njihovo zdravlje, a osobito zdravlje djece.

Analiza sakupljenih uzoraka mokraće, vode i zraka otkrila je PRISUTNOST ŠTETNIH KEMIKALIJA kao što su: benzen i butilcikloheksan u uzorcima pitke vode i zraka, te razgradni produkti kemikalija poput etilbenzena, stirena i toluena u tijelima djece koja žive u blizini postrojenja za hidrauličko frakturiranje – razina ovih kemikalija 91 puta je veća (!) od najviše prosječne razine kod Amerikanaca i znatno je veća od prosječne razine kod odraslih pušača cigareta.

Kemikalije koje su otkrivene u uzorcima zraka, vode i ljudske mokraće povezuju se sa širokim rasponom štetnih učinaka na ljudsko zdravlje – od nadražaja kože, oči i dišnog sustava pa do oštećenja organa i povećanog rizika za razvoj karcinoma, a neke imaju i mutagena svojstva (npr. stiren i toluen) te uzrokuju anomalije ili malformacije kod novorođenčadi.

Ljudi, osobito obitelji s djecom uvjereni su da njihovi zdravstveni problemi jesu posljedica izloženosti kemikalijama iz industrijskih postrojenja hidrauličkog frakturiranja i pitaju se što im je činiti? Jedna obitelj koja se preselila u drugo područje zbog štetnosti hidrauličkog frakturiranja ubrzo se našla okružena istim takvim postrojenjima. A ono što je najgore od svega – ova postrojenja nalaze se i u blizini škola! Nekada miran, jednostavan i gotovo idiličan način života u ruralnim područjima zapadne i jugozapadne Pensilvanije sada je bitno promijenjen pa se stanovništvo pita: da li PROTESTIRATI i širu javnost upozoriti na problem i štetne zdravstvene posljedice hidrauličkog frakturiranja ili industriji DOBRO NAPLATITI ‘leasing’ njihovih prava na minerale?  No, što će im značiti financijska dobrobit i zarada ukoliko oni i njihova djeca budu bolesni zbog čega će samo obitelji imati velike financijske troškove vezane uz liječenje?

A dugotrajna bolest i liječenje mogu uzrokovati bankrot obitelji jer u SAD-u zdravstvena zaštita jako je skupa. U SAD-u je ‘uzavrela’ nacionalna rasprava o klimatskim promjenama i američkoj energetskoj budućnosti. Istovremeno, u Pensilvaniji provedene su studije koje su jasno dokazale da je državno zakonodavstvo koje snažno podupire legislatrivu „ZA fracking“ PRIMILO GOLEME SVOTE NOVACA od industrije. A s druge strane, ispitivanje javnog mnijenja dokazuje da se velika većina stanovništva Pensilvanije PROTIVI industriji hidrauličkog frakturiranja. U međuvremenu, financijski analitičari upozoravaju i strahuju zbog goleme zaduženosti industrije hidrauličkog frakturiranja kao i njezine nesigurne budućnosti  – osobito nakon pandemije COVID-19.

I dok financijski analitičari, političari i goleme korporacije vode burne i ‘žučne’ rasprave o energetskoj budućnosti SAD-a i industrije hidrauličkog frakturiranja, obitelji koje žive u jugozapadnoj Pensilvaniji u blizini industrijskih postrojenja hidrauličkog frakturiranja u neprestanom su strahu za vlastito zdravlje, a osobito za zdravlje svoje djece zbog kancerogenih kemikalija; mlade obitelji koje žele dijete u strahu su zbog mogućih štetnih učinaka kemikalija na razvoj ploda i mogućih defekata, anomalija ili malformacija kod novorođenčeta. 

Uostalom, izvješće američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi slijedeće: „U SAD-u svake 4 i pol minute rodi se dijete s defektom – što znači da se godišnje u SAD-u rodi oko 120.000 djece s nekim defektom (CDC: „What are birth defects?“ www.cdc.gov).

EHN-ova mala pilot-studija otkrila je i dokazala da su obitelji zapadne i jugozapadne Pensilvanije koje žive u blizini industrijskih postrojenja hidrauličkog frakturiranja svakodnevno izložene učinku štetnih i toksičnih kemikalija od koji su neke i kancerogene, a zakonodavstvo ne čini ništa za zaštitu mentalnog, fizičkog i socijalnog zdravlja ruralnih zajednica frackingom ugroženih područja u Pennsilvaniji.    

Za kraj preporučujem svima koji žele saznati više o ovom ozbiljnom problemu s kojim bi se mogla suočiti i Hrvatska, točnije njezino stanovništvo, neka pročitaju četiri teksta o navedenom istraživanju i pogledaju videozapis razgovora s reporterkom Kristinom Marusic.

Izvor:

EHN Staff: „Fractured: The body burden of living near fracking,“ Environmental Health News, 1. 3. 2021.; www.ehn.org

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med. 

Povezane objave

Sve više i sve kvalitetnije

HF

Protivno zakonu ‘Smithfield Foods’ u Poljskoj

HF

Iznimni prsten Marina Soljačića

HF

Plansko širenje virusa

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više