Hrvatski Fokus
Hrvatska

Korona na turističkom jugu

Mantra je: ne cijepite se zbog sebe nego zbog drugih

 

Uletjela nam ova korona, ko-vidi, za oslobađanje od viška pameti i frustracija. Propisivanjem zabrana za svih, većini su date mogućnosti određivanja, i ocjenjivanja mjere u postupanjima drugih, pa i onih koji su ih propisali. Naravno, ta je sloboda u razini njorganja i hlađenja jezika, tek eventualno prokazivanja. Nadobudni nositelji prava na dragovoljno cijepljenje svih bi nas boli, i prije nego to sami naprave, kako bi bili sigurni u efekte, što su i ovakvi i onakvi, ali sa sigurnošću se ne zna kakvi. A radnici, seljaci, umirovljenici, glumci, pjevači, pa i gradonačelnici odlaze u nebo od nje, i posljedica joj, što izravno, što posredno. Ni cijepiti se nije uvijek bezopasno.

Turizam nam je bio gotovo jedini spas iz kolapsa u kojemu se našao Grad, ali ne lezi vraže, eto ti, baš navalila zaraza s juga na jugu, i izgleda da će tu držati nogu na vratima, kako se naglo ne bi otvorila prosperitetu… sve do sezone. Jer ona nam treba biti složena, tako, kako bi je dočekali na drž ne daj. Kažu u mediju da se građani protive otvaranju terasa, a ugostitelji su za, a kako se sve pozitivno u negativno izmiješalo, učini mi se da je baš obrnuto. Pogotovo bez ekonomske računice. Subjektivan i željan druženja volio bi u Gradu sjest s nekim, pojest pizzu, ili popit piće mada na sebe morao okačiti natpis kako nisam cijepljen, umjesto sretnika s novom Covid putovnicom, kojom će biti nagrađeni, htjeli ne htjeli, budu li željeli jesti kruh iz globalističkog “otvorenog“ novosvjetskog kazana. Njima neka svi prilaze a meni koga je volja. Kako se usuđujem ovakve drskosti iznositi, nakon kojih bi me dežurni nositelji prava na cijepljenje odmah probušili iglom prioritetno vodeći tuđu brigu. Cijepite se i zaštitite sebe, a one koji zaziru, ili s cjepivima imaju nedobra iskustva, prepustite njihovoj osobnoj odluci, i zaboravite sigurni?…

Mantra ne cijepite se zbog sebe nego zbog drugih, mislite na druge tako što ćete sugerirati cijepljenje njih, i “milom“ i silom. Tko je tu budala, a tko je napravio veliku zaradu, kojom će nas sutra ucjenjivati i “spašavati“, ako bude spreman i voljan pružiti raji “svoju“ nagomilanu milostinju. Imat će je tko dijeliti. Rasporedili su se slobodni graditelji, i dobro su popunjeni u svakom pogledu. Gdje ih tražiti dolje u nas, pa među Rotarijancima nam je Ministar zdravstva minimum, tamo mogu samo milosni probranci i korisni im znanci, ali i rodijaci. Bore se oni za svoje kolege u struci i specijalizaciji, a nepokornima samo stave  “Index“ na vrat. Ali, u taman. jer zaboravljaju da je njihova uistinu jaka mreža i te kako šuplja, a lako se i pokida na “slabim“ karikama, koje se probude jake i otrgnu. Uskoci to znaju, pače su i osjetili, kako kliničari odrade posao. Ali, ne dirajte Dubrovnik!

U Dubrovniku medija i portala, kao u priči (i neka), a onda se i spomenuti konstruktori u to ubace i udri afere. Odgovorni za građane, i naravno, to ne valja, jer tko je vidio raditi i graditi u očekivanju propasti nade za spas od korone. I tako će trebati svake godine na bodenje isponova. Novi se sojevi roje, a stara cjepiva podmlađuju, iz krio sna odleđeni, bivaju odmah i pametnija, sposobna na sve. A sve je, naučno dokazano, nemoguće.

Odgovorni pak kasne s projektima. Ma odakle im drskost ne uraditi sve u Gradu do izbora, jer poslije njih, nakon što naprave  što je bilo moguće, treba ih mijenjati i pružiti priliku, ako ne nikome a onda Andru od mikroasfalta, Golfograda, Revelina, žičare, Lazareta, prostornih planova itd. Evo uz sakupljače zasluga, i on izranja iz brze ceste, autoputom spasa, uobičajeno zanemarujući aktiviste, koji su jedini omogućili skupljanje poena i onima što su spavali dok se Grad budio, i ujedinio deklaracijom opet (ovaj put bez promuklog glasa), jednoglasni za spas Omble.

Ma nije baš građanstvo nam mona. Svi se već i te kako razumijemo u novostaru politiku. Neki kažu, kako je prioritet da nas čuvaju i pomažu policajci, vatrogasci, GSS, liječnici i medicinsko osoblje, i da bi oni trebali, po svojoj volji, s obzirom na izloženost, imati prednost prilikom cijepljenja, ali na psihopate, koje uvode svoja mjerila smo zaboravili. Koga bi oni to prioritetno cijepili, i kojim djelatnicima i odgovornim osobama omogućili da nas štite i pomažu, sami osiguraju od mogućnosti biti pozitivni, ne treba puno nagađati. Pogled na njihovu političku prošlost i stavove, koji su, pod naletima ambicija, mijenjani kao kaputi, sve bi nam rekao. Dolaze izbori, samo što nisu, a vi sugrađani znam da ćete teško biti zavedeni praznim pričama, nego se djelima ravnati pamteći dobre i slabe poteze starim igračima, i pružajući priliku novim, u našoj sredini, dokazanim snagama. Onima, koji su i do sad pokazali da znaju, kako se i “u rukavicama“ bori Grad u Srcu.

Marko Mujan

Povezane objave

Kad nenormalno postane normalno

HF

Ne dajte se šutnjom i voljenjem

HF

Gojko Nikoliš i srbijanska agresija

HF

AFORIZMI – Zvijezde na nebu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više