Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Znanstvenici i liječnici iz ‘Covid-etike’ uputili otvoreno pismo EMA-i

Zahtijevamo dokaze da je postojao hitni slučaj kada je EMA proizvođačima izdala uvjetno odobrenje za stavljanje sva tri cjepiva u promet

 

HITNO OTVORENO PISMO LIJEČNIKA I ZNANSTVENIKA EUROPSKOJ AGENCIJI ZA LIJEKOVE U SVEZI SIGURNOSTI CJEPIVA PROTIV COVID-19

Znanstvenici i liječnici okupljeni u grupu pod nazivom „COVID ETIKA“ 10. 3. 2021. objavili su u javnosti otvoreno pismo u kojem pozivaju EMA-u da hitno odgovori na postavljena pitanja u svezi sigurnosti cjepiva protiv COVID-19 ili da povuče uvjetno odobrenje. U pismu se navode ozbiljne posljedice cjepiva protiv COVID-19 zbog primjene nove tehnologije (mRNK cjepivo), upozorava se na moguće autoimune reakcije, poremećaje u koagulaciji krvi, udare (moždani ili srčani, op.a.) i unutarnja krvarenja, uključujući i „krvarenja u mozgu, leđnoj / kralježničnoj moždini i srcu. …“

Skupina znanstvenika i liječnika za „COVID ETIKU“ 28. veljače 2021. uputila je urgentno otvoreno pismo izvršnom direktoru Europske agencije za lijekove (European Medicines Agency, EMA):

Poštovana gospodo/dame,

Hitno, za osobnu pažnju:

Emer COOK, izvršni direktor Europske agencije za lijekove

Kao liječnici i znanstvenici načelno podržavamo primjenu novih medicinskih intervencija koje se razvijaju i primijenjuju na odgovarajući način, dobivši informirani pristanak pacijenta. Ovo stajalište na isti način obuhvaća cjepiva kao i terapeutike.

Primjećujemo da je zabilježen široki spektar nuspojava (negativnih učinaka) nakon cijepljenja prethodno zdravih i mlađih pojedinaca cjepivima protiv COVID-19 na genskoj osnovi. Štoviše, brojna izvješća medija iz cijelog svijeta govore o domovima za njegu i skrb koji su pogođeni COVID-om 19 nekoliko dana nakon cijepljenja svojih štićenika. Iako prepoznajemo da su se ove pojave, svaka od njih zasebno, mogle dogoditi kao nesretne slučajnosti, zabrinjava nas što je bilo i što se nastavlja neodgovarajuće ispitivanje mogućih uzroka bolesti ili smrti u ovim okolnostima, a osobito u odsutnosti ‘post-mortem’ pregleda (autospije, op.a.).

Posebno se pitamo jesu li glavna pitanja u svezi sigurnosti cjepiva riješena na odgovarajući način prije nego što ih je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA).

S obzirom na hitnost slučaja, ovim putem tražimo da nam EMA odgovori na slijedeća pitanja:

  1. Nakon intramuskularne injekcije mora se očekivati da će cjepiva na genskoj osnovi (mRNK) doći do krvotoka i širiti se tijelom [1]. Zahtijevamo dokaze da je ta mogućnost isključena u sva tri cjepiva u predkliničkim ispitivanjima na životinjama prije nego što je EMA izdala odobrenje za cijepljenje ljudi.
  2. Ako takvi dokazi nisu dostupni, mora se očekivati da će cjepiva ostati ‘zarobljena’ u cirkulaciji i da će ih endotelne stanice apsorbirati. Postoji razlog za pretpostavku da će se to posebno dogoditi na mjestima usporenog protoka krvi, tj. u malim krvnim žilama i kapilarama [2]. Zahtijevamo dokaze da je ta vjerojatnost isključena u predkliničkim ispitivanjima na životinjskim modelima i to kod sva tri cjepiva prije nego što ih je EMA odobrila za primjenu na ljudima.
  3. Ako takvi dokazi nisu dostupni, mora se očekivati da će se tijekom ekspresije nukleinskih kiselina iz cjepiva, peptidi ‘razvijeni’ iz vršnih proteina koronavirusa prikazati putem MHC I – puta na tzv. luminalnoj površini stanica. Mnoge zdrave osobe imaju CD8-limfocite koji mogu prepoznati takve peptide, što je možda posljedica prethodne infekcije COVID-om 19 ali i križnih reakcija s drugim tipovima koronavirusa [3; 4] [5]. Moramo pretpostaviti da će ovi limfociti napadati odgovarajuće stanice. Zahtijevamo dokaze da je ta vjerojatnost isključena u predkliničkim ispitivanjima na životinjskim modelima kod sva tri cjepiva prije nego što ih je EMA odobrila za primjenu na ljudima.
  4. Ako takvi dokazi nisu dostupni, mora se očekivati da će doći do oštećenja endotela s naknadnim pokretanjem koagulacije (grušanja) krvi aktiviranjem trombocita na bezbrojnim mjestima u tijelu. Zahtijevamo dokaze da je ta vjerojatnost isključena u predkliničkim ispitivanjima na životinjskim modelima kod sva tri cjepiva prije nego što ih je EMA odobrila za primjenu na ljudima.
  5. Ako takvi dokazi nisu dostupni, mora se očekivati da će to prouzročiti pad broja trombocita, pojavu D-dimera u krvi i bezbrojne ishemijske lezije (oštećenja) u cijelom tijelu, uključujući mozak, leđnu moždinu i srce. Poremećaji krvarenja mogu se pojaviti nakon ove nove vrste DIK-sindroma, uključujući, između ostalih mogućnosti, i obilna krvarenja i hemoragijski moždani udar. Zahtijevamo dokaze da su sve te mogućnosti isključene u predkliničkim ispitivanjima na životinjskim modelima kod sva tri cjepiva prije nego što ih je EMA odobrila za primjenu na ljudima.
  6. Vršni protein (iz ‘krune’ virusa, op.a.) koronavirusa SARS-CoV-2 veže se na ACE2 receptor na trombocitima, što izaziva njihovo aktiviranje [6]. Trombocitopenija je zabilježena u teškim slučajevima infekcije virusom SARS-CoV-2 [7]. Trombocitopenija je također zabilježena kod cijepljenih osoba [8]. Zahtijevamo dokaze da je potencijalna opasnost od aktiviranja trombocita koja bi također mogla dovesti do diseminirane intravaskularne koagulacije (DIK) isključena kod sva tri cjepiva prije nego što ih je EMA odobrila za primjenu na ljudima.
  7. Širenje SARS-CoV-2 svijetom stvorilo je pandemiju bolesti povezanu s mnogim smrtnim slučajevima. Međutim, do trenutka razmatranja zahtjeva za odobrenje cjepiva, zdravstveni sustavi većine zemalja više nisu bili pod neposrednom prijetnjom preopterećenja jer je veći dio svijeta već bio zaražen, a najgora epidemija već je jenjala. Stoga zahtijevamo konačne dokaze da je stvarni hitni slučaj postojao u vrijeme kada je EMA proizvođačima izdala uvjetno odobrenje za stavljanje sva tri cjepiva u promet, kako bi se time opravdalo njihovo odobrenje za uporabu od strane EMA-e, navodno zbog takve velike hitnosti.

Ukoliko svi ovi dokazi ne budu dostupni, zahtijevamo da se povuče odobrenje za uporabu cjepiva na genskoj osnovi sve dok EMA ne bude pravilno riješila sva naprijed navedena pitanja.

Postoje ozbiljne zabrinutosti, uključujući, ali ne i ograničavajući se na naprijed navedeno, da je odobrenje cjepiva protiv COVID-19 od strane Europske agencije za lijekove / EMA-e bilo prerano i bezobzirno, te da je primjena cjepiva predstavljala i još uvijek predstavlja „humani eksperiment“ (tj. pokus na ljudima, op.a.), što je bilo i još uvijek jest kršenje Nürnberskog zakona.

S obzirom na hitnost situacije, tražimo da odgovorite na ovu e-poštu u roku od sedam dana i da suštinski riješite sve naše nedoumice. Ako odlučite ne udovoljiti ovom razumnom zahtjevu, objavit ćemo ovo pismo u javnosti.

Ova e-pošta proslijeđena je i na adresu:

Charles Michel, predsjednik Vijeća Europe

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije

Literatura: 1. – 8. – dostupna u izvornom dokumentu otvorenog pisma.

Hitno otvoreno pismo EMA-i potpisali su:

  1. Prof. Sucharit Bhakdi, profesor emeritus medicinske mikrobiologije i imunologije;
  2. Dr. Marco Chiesa, University College London (UK i Italija)
  3. Dr. Stephen Frost, specijalist radiološke dijagnostike, Stockholm, Švedska
  4. Dr. Margareta Griesz-Brisson, konzultantica neurologije i neurofiziologije, London Neurology and Pain Clinic (liječnica i znanstvenica);
  5. Prof. Martin Haditsch, austrijski liječnik i specijalist za higijenu i mikrobiologiju; specijalist mikrobiologije, virologije, epidemiologije/infektivnih bolesti, itd.
  6. Prof. Stefan Hockertz, profesor toksikologije i farmakologije; specijalist imunologije i imunotoksikologije (njemački znanstvenik);
  7. Dr. Lisa Johnson (Ph.D.), klinička psihologinja i stručnjakinja za psihologiju ponašanja; između ostalog i stručnjakinja za kolektivno nasilje i propagandu straha (Australija)
  8. Prof. Ulrike Kämmerer (Ph.D.), izvanredna profesorica eksperimentalne reproduktivne imunologije i biologije tumora (University Hospital of Würzburg, Njemačka); školovana molekularna virologinja i imunologinja, aktivna u laboratorijskim znanstvenim istraživanjima molekularne i stanične biologije;
  9. Prof. Michael Palmer, liječnik i znanstvenik, izvanredni profesor na University of Waterloo, Ontario, Kanada;
  10. Prof. Karina Reiss, Ph.D., profesorica biokemije (Christian Albrecht University of Kiel, Njemačka);
  11. Prof. Andreas Sönnichsen, profesor opće prakse i obiteljske medicine Sveučilišta u Beču (Medical Univesity of Vienna, Austrija);ž
  12. Dr. Michaek Yeadon, znanstvenik i neovisni konzultant, bivši potpredsjednik Pfizer Global R&D itd. (Ujedinjeno Kraljevsto).
    IZVOR:

Doctors for COVID Ethics:

„Urgent open letter from doctors and scientists to the European Medicines Agency regarding COVID-19 vaccine safety concerns“, 28. 2. 2021. i

„Press Release: Urgent open letter to EMA from doctors & scientists regarding vaccine safety concerns“, 10. 3. 2021.; https://doctors4covidethics.medium.com

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Umro fra Bazilije Pandžić

HF

Uspješno realizirano svih 25 projekata

hrvatski-fokus

Gongovim bičem po suverenitetu hrvatskoga naroda

HF

Iz kurikularne reforme nije moguće izbaciti politiku

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više