Hrvatski Fokus
Kultura

Kompleksni svijet simbola, tajanstvenih znakova i oznaka

Zoran Šimunović izlaže u Sinju

 

Osamnaestog ožujka ove godine u Galeriji Sikirica u Sinju, predstavlja se s novom samostalnom izložbom akademski slikar iz Osijeka, Zoran Šimunović, autor značajnog i zapaženog opusa opusa, vrlo specifičnog izraza, nakon izložbe u Zagrebu. Izložbu čine ulja na velikim formatima, od 3 x 3 metra, pa do nešto manjih, 180 x 150 i 150 x 150 cm, uz vrlo zanimljiv naslova ciklusa (kojima pripadaju), Je li astronautima potrebna umjetnost i Odrastanje?

Šimunovićev kompleksni svijet simbola, tajanstvenih znakova i oznaka, koji je prepleten unutarnjom povezanošću a posebno kada ih se gleda i doživljava i na ovoj izložbi stvaraju nesvakidašnji dojam. Slike govore sve, otkrivajući se bez suzdržavanja pred radoznalim gledateljima, uvlače nas u osobne dileme, u mahnita traženja izlaza, u kontinuirano i ustrajno istraživanje  misterioznih međusobnih odnosa znakova, naizgled jasnih i jednostavnih, koji su odjednom iskočili iz zaborava i evo ih, ispred nas,postoje i kao da se nikada nisu ni pomicali iz naših mikro svjetova.

Šimunović koristi vrlo snažan, rekli bi, dubinski kolor. Njegove su slike prekrivene s dva raznorodna a tako pripadajuća jedna drugom, dva sloja, tri sloja, znakovlja i raznovrsnih dominirajućih boja. Šimunovićeve slike valja pokušati odgonetnuti ili odgonetavati u trenutku suočenja s njima, potražiti analogije u vlastitom sjećanju i složiti mozaik. Šimunovićev opus već sada zauzima važno mjesto u suvremenoj likovnoj produkciji, dok njegove slike sve češće i sve više putuju u inozemne galerije.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Jutros točno u pet

HF

Sirenac

HF

Uglavnom kombiniram apstrakciju i figuraciju

HF

Povijest Društva hrvatskih književnika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više