Hrvatski Fokus
Znanost

Fluorinacija

 Fluoriranje vode je predmet zabrinutosti

 

Dr. Richard Hoe Lawrence Day (New York, 28. III. 1905. – Westbrook, Connecticut, 15. VI. 1989.) rodio se 28. ožujka 1905. u New Yorku u Sjedinjenim Državama Amerike kada je njegov otac William Scofield Day imao 41, a majka Emily Hoe Lawrence 37 godina. Živio je na Summitu, Union, New Jersey, Sjedinjene Države oko 10 godina i The Bronx, New York City, New York, Sjedinjene Države 1940. Umro je 15. lipnja 1989. u Westbrooku, Middlesex, Connecticut, Sjedinjene Države, u dobi od 84 godine, i pokopan je u Bronxu, Bronx, New York, Sjedinjene Države.

U prosincu 2012. znanstvenici s Instituta Veille Sanitaire, St Maurice, Francuska, otkrili su da je broj spermija kod muškaraca u svijetu u naglom padu. Istraživanje provedeno u sedamnaest godina pokazalo je da se broj spermija smanjio za trećinu, a znanstvenik je predvidio da će se smanjenje broja spermija nastaviti. Razloge za pad broja muške sperme nismo pronašli.

Fluoriranje vode je predmet zabrinutosti. Znanstvene tvrdnje da fluor u vodi za piće može uzrokovati neplodnost dokazane su u nekoliko studija. Međutim, ‘Svjetska zdravstvena organizacija’ smatra omjer 1,5 mg / L fluorida u vodi za piće sigurnom dozom s ograničenim štetnim učincima. Možda je zabrinjavajuće što uopće postoje učinci kad uzmemo u obzir milijune ljudi koji su izloženi fluoriranoj vodi – s tim da je svaka osoba različita u dobi, zdravlju i tako dalje.

Razlog zbog kojeg vlade daju stavljanje fluora u opskrbu vodom je smanjenje karijesa. U SAD-u, gdje se oko 65% stanovništva dozira fluoriranjem vodoopskrbe, najgore se kvarenje javlja u siromašnim područjima koja su desetljećima fluorirana. To bi moglo biti zato što se vjeruje da bi fluor bio najučinkovitiji, a trebao bi se nanositi izravno na zube, a ne kroz opskrbu vodom. Kad je zaustavljeno fluoriranje u područjima Finske, Istočne Njemačke, Kube i Kanade, propadanje zuba očito se smanjilo.

Fluorid je otrovna kemikalija, a pokazalo se da uzrokuje genetska oštećenja u malim dozama, a povezan je sa smrću dječjeg krevetića, Alzheimerovom bolesti i ekcemom. Fluor također uzrokuje raspadanje kolagena, što je važan dio strukture kostiju, mišića i kože. Flourid je također povezan s nedovoljno aktivnim štitnjačama, a jednom je bio propisan za depresiju aktivnosti štitnjače.

Mnoge su zemlje (posebno u Europi) zabranile upotrebu fluorida u zalihama vode zbog zdravstvenih rizika. Mosaic (glavni proizvođač mineralnog gnojiva) glavni je dobavljač proizvoda za fluoriranje za svjetsko tržište fluoriranja vode. Mozaik su formirali Cargill Inc. i IMC Global Inc. (IMC Global Inc. je u vlasništvu Cargill Inc.). Možda se sjećate da smo se ranije dotakli Cargillove povezanosti s Monsantom i GMO industrijom.

Poredak istine, https://drrichardday.wordpress.com/2014/01/09/fluorination/

Povezani članci

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (40)

HF

Trebaju li nam ekonomski fakulteti?

HF

Deklaracija protiv agrobiznisa

HF

Znate li što jedete?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...