Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Tajni podaci CIA-e stigli do Moskve?

Glavni osumnjičeni je Dejan Vukšić, vršitelj dužnosti Agencije za nacionalnu sigurnost

 

Zapadni partneri iz obavještajne zajednice dobili su potvrdu da su imena i prezimena agenata CIA-e, čiji su identiteti mimo zakona i sigurnosnih protokola otkriveni u službenoj zabilješci Agencije za nacionalnu sigurnost koja je proslijeđena članovima Odbora za sigurnost, već poznata srpskoj Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA), a postoje osnovane sumnje da je klasificirana informacija dospjela i do Moskve, saznaje Pobjeda iz više diplomatskih izvora. Nakon medijskih navoda o curenju podataka, kao i tekstova Pobjede o špijunskim aktivnostima lažnog američkog diplomate Stevana Simijanovića i njegovim vezama sa crnogorskim dužnosnicima, partnerske zapadne službe tražile su hitni odgovor od kolega iz Podgorice – jesu li tajni podaci „napustili“ Crnu Goru. Prema saznanjima Pobjede, iz ANB-a je stranim kolegama priopćeno da nema pouzdanih informacija o tome tko je sve mogao raspolagati imenima i prezimenima agenata CIA-e, ali da postoje osnovana strahovanja da su tajni podaci sada poznati i službama izvan Crne Gore.

Izvor Pobjede, sa višedesetljetnim stažom u sektoru sigurnosti, ukazuje na činjenicu da u novom sazivu Odbora za sigurnost i obranu crnogorskog parlamenta ima osoba koje su bile pod posebnom pažnjom – ne samo domaće već i više zapadnih službi – zbog izrazite rusofilske i srpske profilacije.

– Ima, nažalost, i članova Odbora koji su osumnjičeni za direktno ili posredno sudjelovanje u nelegalnim međunarodnim tranzitima, čak i narkotika – kaže sugovornik našeg lista.

Međunarodni izvor Pobjede, dobro upoznat s protokolima i standardima obavještajne zajednice NATO-a, tvrdi da su klasificirani podaci nakon sjednice Odbora odmah proslijeđeni prema određenim krugovima u Beogradu i da su poslani za Moskvu.

– Nije riječ o podacima koji će uzdrmati SAD, jer Rusi dobro znaju situaciju na terenu Balkana, kao što službe prilično poznaju rasporede agenata svojih suparnika. Moskva je sada mogla samo da dobije „službenu“ potvrdu onoga što su znali i sigurno im ta informacija znači, možda kao neka vrsta satisfakcije jer su 2016. godine upravo zapadne službe raskrinkale djelatnosti dvojice agenata GRU koji su imali sudioništva u planiranju i pokušaju terorističkog ataka – ističe strani izvor Pobjede.

Za Crnu Goru je, po njegovoj ocjeni, veći problem što je međunarodnim skandalom kompromitiran državni sektor sigurnosti i to je glupa, nerazumljiva grješka i nepoštovanje procedure.

Vršitelj dužnosti Agencije za nacionalnu sigurnost Dejan Vukšić se povodom afere kompromitiranja tajnih podataka druge države nije javno oglašavao, čak ni nakon što je koordinator svih službi sigurnosti, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović priznao da je „Vukšić napravio propust“.

Sa prvim spinom i pokušajem prebacivanja krivice sa vrha ANB-a, krenulo se s najvišeg mjesta u izvršnoj vlasti. Premijer Zdravko Krivokapić u nedjelju je indirektno prst uperio prema članovima Odbora tvrdnjom da su oni odali državne tajne. Kazao je da direktor ANB-a nije otkrio podatke od NATO-a, već da se radi o „internom dokumentu Agencije“, a onda pozvao tužiteljstvo da – podnese kaznenu prijavu protiv zastupnika „koji su nedostojni funkcije i koji su javnosti odali tajne podatke“. Pokušaj spina je ipak kratko trajao jer je inicijator parlamentarnog saslušanja Abazovića, član Odbora za sigurnost, zastupnik Raško Konjević uvjerljivo demantirao premijerove tvrdnje, direktno ga optužujući da iznosi neistine.

Dokumente kojima Pobjeda raspolaže potvrđuju priču Konjevića i direktno pokazuju da jedina osoba koja se može kriviti za pojavljivanje službene zabilješke je – vršitelj dužnosti ANB-a Dejan Vukšić. Prvi čovjek ANB-a obavijestio je Konjevića 3. ožujka da može, kao član Odbora za sigurnost, ostvariti uvid u tražene podatke.

– Povodom Vašeg zahtjeva od 15. 2. 2021. godine, obavještavam Vas da će po istom biti postupljeno omogućavanjem uvida u tražene podatke, dana 8. 3. 2021. godine u 10 sati, u prostorijama Agencije za nacionalnu sigurnost – kaže se u kratkom obavještenju koje potpisuje v.d. direktora Vukšić.

Iz samog dopisa Konjeviću mogu se uočiti striktne procedure koje su odavno uvedene unutar Agencije za nacionalnu sigurnost: član Odbora može pogledati samo informacije koju mu ANB omogući, sukladno zakonu.

Pritom, dokumente koji su označeni kao tajni podaci ne mogu uopće da se iznose iz zgrade Agencije, a svima je, čak i službenicima ANB-a, zabranjeno unošenje mobilnih telefona kako ne bi mogli slikati ili slati tajne dokumente.

Sukladno internoj proceduri ANB-a, ali i prema Zakonu o tajnosti podataka, čak ni predsjedniku ili članovima skupštinskog Odbora za sigurnost nije dozvoljen pristup tajnim podacima druge države. Tu privilegiju imaju samo tri predsjednika: države, parlamenta i Vlade. Isto pravilo važi i za neke druge klasificirane informacije i zlatno pravilo je da prvi čovjek ANB-a ima ingerencije da sve tajne podatke dostavlja samo trojici predsjednika.

Prema dopisu koji je Pobjeda citirala, jasno se može zaključiti da je Vukšić bio upoznat s procedurama i mjerama zaštite tajnih podataka, a prema našim saznanjima – prvi čovjek ANB-a je bio upozoren dan pred sjednicu Odbora da mora „zamračiti“ ili ukloniti imena i prezimena agenata CIA-e.

Izvjesno je, također, da je sporna službena zabilješka, koja se pojavila pred članovima Odbora za sigurnost bila prethodno provjerena i potpisao ju je – Dejan Vukšić.

Ne treba baš biti temeljni istraživač da se dođe do zaključka: ključna odgovornost za međunarodni skandal odavanja tajnih podataka može se adresirati samo na vršitelja dužnosti direktora Agencije za nacionalnu sigurnost.

Mnogo je teže odgonetnuti: zašto je iskusni pravnik napravio takvu grješku? Možda mu je politička pripadnost suzila vidike. Vršitelj dužnosti direktora Agencije prije stupanja na dužnost nije bio prepoznat kao gorljivi zastupnik crnogorskog vezivanja za Zapad i NATO. Naprotiv: pristalica je suprotstavljene političke opcije i zato je postao nositelj liste „Za budućnost Kotora“ u kojoj je ključni politički faktor Demokratski front koji bi Crnu Goru vezao za Srbiju i Rusiju. Istovremeno, Vukšić je bio i ostao čvrsto vezan za srpsku pravoslavnu crkvu koja je presudno utjecala da, nakon 30. kolovoza, bude izabran za predsjednika Skupštine Kotora.

Je li imao plan da, nizom ekspresnih smjena u ANB-u i postavljanjem sebi lojalnih ljudi, najavama velikih afera i kompromitacijom suradnje s NATO-om svjesno uruši sistem civilne sigurnosti? To su teške optužbe koje se sve češće mogu čuti, ali za koje nema ni indicija, još manje opipljivih dokaza, a teško je očekivati da će očevid Višeg državnog tužiteljstva dovesti do nekih spektakularnih otkrića. Činjenica je, međutim, da je posljednjim međunarodnim skandalom Agencija za nacionalnu sigurnost teško kompromitirana: od obnove nezavisnosti nije se dogodilo da domaća tajna služba tako otvoreno, bezobzirno, zlouporabi imena i prezimena stranih agenata, ali i povjerenje zapadnih partnera. Koji god bili motivi ili razlozi, posljedice skandalozno pogrješnog poteza prvenstveno će snositi Dejan Vukšić.

https://www.aktuelno.me/crna-gora/tajni-podaci-cia-stigli-do-moskve/

Povezane objave

SAD mijenja pristup sporovima u Južnokineskom moru

HF

Kriza američke moći: Kako Europljani vide Bidenovu Ameriku

hrvatski-fokus

Virus Corona i globalni udar antiglobalizacije

HF

Atiq Ahmed: Bivši indijski zastupnik i brat ubijen uživo na TV-u

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više