Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus sakralnih motiva Duška Šibla

Ciklus Heretik s likom Isusa Krista

 

Uz svakodnevnu slikarsku aktivnost u realizacijama brojnih ciklusa, najčešće figura u pokretu ili krajobraza, u akrilu i ulju na platnu, akademski slikar Duško Šibl, neumorni putnik i stanovnik niza gradova, od Zagreba, preko Dubrovnika i Opatije do Londona, realizirao je i vrlo dojmljivi ciklus  u akrilu s temom Kristove muke i Raspeća u prepoznatljivoj snažnoj slikarskoj gesti, uz značajnu nazočnost kolora, zajedničkog naslova Heretik. Tijelo Kristovo se izvija, trpi u okružju izrazito crvenog i plavog volumena, trenuci patnje i kraj. Trenutke bola i muke na križu Isusa Krista, slikar je prikazao vrlo osjećajno, promatrač se može uživjeti u muku, osjetiti je kao svoju, vlastitu bol.

Plameno crvenilo kolora naznačuje sudbinske događaje koji mijenjaju svijet i čovjeka. Vrlo lijep i emotivan ciklus akrila na manjim formatima platna akademskog slikara Duška Šibla vrijedan je doprinos aktualnoj produkciji hrvatskog slikarstva sakralnih tema. Ciklus Heretik s likom Isusa Krista u njegovim trenucima trpljenja i smrti na križu, Duška Šibla logično se i skladno uklapa u autorovu produkciju i koloristički i crtački. Riječ je o vrlo snažnom i vrlo osobenom autorskom izrazu Duška Šibla.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Znamo čega se boje

HF

Ne održavaju se Marulićevi dani

HF

Jedinstvenost umjetničkog prostora Kreše Ivića

HF

Armenski slikar Grigor Handžjan

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...