Hrvatski Fokus
Kultura

Apstrakcije Ranka Ajdinovića

Gibanje raznovrsnih oblika

 

Akademski slikar iz Karlovca Ranko Ajdinović odani je sljedbenik nefigurativnog slikarstva, autor je niza ciklusa s apstraktnim motivima (različitih naziva), koje je slikar vrlo uspješno predstavljao na nizu samostalnih izložbi. Akril u kombinaciji sa uljnim pastelom, olovkom, ugljenom, kolažom, temelj je novoga niza kojeg je slikar jednostavno nazvao Apstrakcije, uglavnom na srednjem formatu platna, raznih oblika od kvadrata i pravokutnika do ovala.

Odnosi obojanih ploha su svakako izraziti, osjeća se prisutnost znatno više energije pa i pojedine boje su snažnije, uočljivije, dominantnije. To gibanje raznovrsnih oblika produkt je uočljive i opipljive uznemirenosti koja struji prostorom slike, ubrzano mijenjajući ritam, brzinu kretanju ali i pravce protjecanja. Koloristički su slike iznimno zanimljive jer često boje nagoviještavaju naizgled prikriveni labirint koji se ipak može naslutiti ispod slojeva boje. Kombinirajući različite slikarske mogućnosti Ajdinović kreira vrlo zasebni autorski likovni svijet s mnogo maštovito izvedenih slikarskih rješenja,vrlo nadahnuto. Nefigurativni opus Ranka Ajdinović, autorski vrlo odlučan, ozbiljan je, stvarni doprinos ovoga umjetnika aktualnoj likovnoj produkciji. Njegove slike mogli bi nazvati i dnevnikom sustavnog istraživanja umjetnika u potrazi za vlastitom izvrsnošću.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Kolorizam Ranka Ajdinovića

hrvatski-fokus

Podrška ukrajinskim glazbenicima, udrugama i kulturnom sektoru

hrvatski-fokus

Zakletva nije uvijek prisega

HF

Urar Febo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više