Hrvatski Fokus
Religija

Izložba “Ecce homo”

Miro Čugura izlaže u povodu Uskrsa u Gradskoj knjižnici Kaštela

 

Slikar Miro Čugura iz Sinja 1. travnja 2021., u povodu Uskrsa, predstavlja se samostalnom izložbom ECCE HOMO (Evo Čovjeka!) u Gradskoj knjižnici Kaštela (Dom hrvatskih branitelja, Kaštel Sućurac) s nizom djela iz svoga bogatog opusa, u tehnici pastela u različitim formatima.

Pred nama je izbor iz sakralnog opusa ovoga vrijednoga i nadahnutoga umjetnika, djelo prepleteno motivima s kojima se druži kontinuirano. Istaknimo kako je ovom umjetniku  najdraži mir vlastitog atelijera, kontemplaciju u tišini. Velika je prednost umjetnika kada posve iskreno i bez ikakva ustezanja ili raznovrsnih promišljanja pristupa motivu i izvedbi jer naravno, najprije valja doživjeti susretanje s temom i svoj duboki dojam prenijeti na papir, ljudski, otvorenog srca i duše. Jedan od takvih je i Sinjanin Miro Čugura,autor zanimljivog i složenog opusa, posvećenog čovjeku ali i planinama koje ga okružuju ali iznad svega duhovnom životu čovjeka i nasljeđu.

Čugura voli boju, no odmjereno je koristi, njeguje fragilnu figuraciju, ponegdje naginjući i izrazito nefigurativnom izraz, kreira izvorni slikarski opus vrlo osobenim, specifičnim rukopisom. Njegov je opus posve samosvojan, temeljen na tradicionalnom, vrlo emotivan i naravno iznimno sugestivan. Izložba se može razgledati do početka svibnja 2021.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Sakralno ostvarenje hrvatskoga historicizma

HF

Fra Stjepan Čovo o stradaloj subraći

HF

Ilija Gromovnik. Prorok posljednjih vremena

HF

Majci

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...