Hrvatski Fokus

Vjerovao je da će naša Hrvatska pronaći spas od teških gospodarskih problema

 

U noći 25. na 26. ožujka 2021. u Rijeci iznenada je umro prof. dr. sc. Ivan Miloš. Prof. dr. sc. Ivan Miloš rodio se 30. travnja 1948. godine u selu Bajagiću pored Sinja. U Rijeci je završio Ekonomski fakultet 1979. godine gdje je, također na Ekonomskom fakultetu, magistrirao 1983. godine. Od 1966. do 1998. godine radio je u poduzeću “Luka” Rijeka gdje je obavljao različite poslove i radne zadatke, od tehnologa – organizatora prekrcaja na brodovima i rukovoditelja lučkih skladišta do direktora OUR-a „Rijeka“ te pomoćnika generalnog direktora za strateški razvoj. Doktorsku disertaciju, pod nazivom “Informacijski sustav u funkciji suvremene tehnologije prometa” obranio je na Fakultetu za pomorstvo i saobraćaj u Rijeci 1989. godine, te stekao doktorat tehničkih znanosti iz područja tehnologije prometa. Od 1966. do 1998. godine radio je u poduzeću “Luka” Rijeka gdje je obavljao različite poslove i radne zadatke, od tehnologa – organizatora prekrcaja na brodovima i rukovoditelja lučkih skladišta do direktora OUR-a „Rijeka“ te pomoćnika generalnog direktora za strateški razvoj. Od 1999. do 2003. godine obnašao je funkciju projektanta, osnivača i direktora “Splitsko-Dalmatinske slobodne zone” Split, koja je u većinskom vlasništvu Splitsko-dalmatinske županije. Godine 2003. pozvan je i izabran za profesora na Veleučilištu u Rijeci, gdje mu je došla ponuda od strateških partnera iz Europske unije da se izravno uključi u nove strateško-razvojne projekte EU-a čiju izradu financira Europska komisija sa nepovratnim financijskim sredstvima.

Vjerovao je da će naša Hrvatska pronaći spas od teških problema, a posebno se zalagao i isticao potencijal riječke luke…, “što je poznato svima koji to žele znati, pa se tu nije potrebno pozivati na legende nego je dovoljno istaknuti da Rijeka ima neograničeni gaz za prihvat svih brodova koji će ikada ploviti morima, da ima visinsku kotu oko 200 – 250 m/nv za nizinsku željezničku prugu u svome zaleđu“…

U operativnom smislu veliki i ključni doprinos dao je pokretanju Multimodalne platforme, a to znači brisanju nazivlja „luka nautičkog turizma“ u prostornoplanskoj dokumentaciji za kontejnerski terminal „Brajdica“ koji je donedavno imao status „luke nautičkog turizma – s opisom privremeni kontejnerski terminal Brajdica“, koji je trebao, nekako usput, poslužiti za neki mali promet kontejnera dok se izgradi matični kontejnerski terminal „Zagrebačko pristanište“. Međunarodnim projektom SETA (Suth East Transport Axis) nepobitno je dokazano i od Europske komisije prihvaćeno da se, između ostaloga, terminal „Brajdica“ pretvori u centar (bazu) intermodalnog prometnog sustava Jadran – Središnja Europa.

Bio je dugogodišnji je član i potpredsjednik „Hrvatskoga znanstvenog društva za promet“ (HDZP) Zagreb, član uređivačkog odbora znanstvenog časopisa „Suvremeni promet“, Član savjeta za pomorstvo HAZU, a od 14. ožujka 2009. godine bio je redoviti član je i Hrvatske akademije tehničkih znanosti. Bio je čitav niz godina predsjednik NO HŽ Infrastrukture gdje je svojim zalaganjem dao nemjerljiv doprinos ugradnji nizinske pruge u poslovne planove HŽI. Kakvu je željeznicu vizionarski poticao možete pogledati u našem videu na: https://youtu.be/DPHIUvWOXHw Podaj mu Gospodine da te gleda licem u lice sada i u vijeke vjekova.

Profesionalne aktivnosti

Vođenje znanstvenih i/ili stručni projekata (Naziv, naručitelj i godina isporuke):

  • INTERIM, naručitelj Europska Unija, isporučen 2007.g.
  • SETA, naručitelj Europska Unija, isporučen 2013.
  • Projektiranje, aplikacija i razvoj slobodnih zona na području SFRJ i Republike Hrvatske

Područja od znanstvenog i stručnog interesa:

  • Razvoj međunarodnog javnog prometa
  • Projektiranje, aplikacija i razvoj slobodnih i poslovnih zona
  • Međunarodna ekonomija

Članstvo u znanstvenim ili stručnim asocijacijama (udrugama ili sl.):

  • HZDP Hrvatsko znanstveno društvo za promet Zagreb
  • Član i predsjednik Udruge slobodnih zona
  • SET (Senior ekspertni tim) u HGK županijska komora Rijeka

Nagrade i priznanja:

  • Javno priznanje za osobite zasluge na unapređenju prometnih znanosti i razvitka HZDP-a
  • Priznanje za poseban doprinos radu i razvoju Luke Rijeka

Bibliografija:

  • Svi radovi objavljeni su u znanstvenim publikacijama.

Pavao Blažević

Povezane objave

Bošnjačko oponašanje velikosrpske politike

HF

Pederski – najjači filmski lobi

HF

Šovinističke izjave Milorada Pupovca

HF

Titov robijaš br. 8986

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više