Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba Barbare Matejčić i Ane Opalić

Izložba “Kad odrastem, bit ću bogatašica”, ili kako žive romska (ciganska) djeca

 

Audio-vizualna izložba „Kad odrastem bit ću bogatašica“ Ane Opalić i Barbare Matejčić otvorena je u utorak, 6. travnja 2021. u splitskom Salonu Galić. Izložba obuhvaća izbor fotografija Ane Opalić koje bilježe unutrašnjost romskih kuća i svjedoče o stambenim uvjetima romske djece. Fotografije su popraćene audio zapisima novinarke Barbare Matejčić i razgovorima s djecom iz romskih naselja koja govore o svojim željama, ciljevima, školskom iskustvu. Termin izložbe u Splitu se poklapa i sa Svjetskim danom Roma, koji se obilježava 8. travnja.

Materijali za izložbu prikupljeni su tijekom ljeta u različitim dijelovima Hrvatske. Vizualni dio izložbe čini niz fotografija iz romskih naselja koje prikazuju trošne stanove u kojima odrastaju tamošnja djeca. Iako se iz njih lako da iščitati teško siromaštvo koje obilježava živote ljudi koji u njima žive, fotografije su suptilne, na njima nema ljudi, ne udaraju agresivno na emocije posjetitelja izložbe. Matejčić nam govori kako je namjera bila odgovoriti na uobičajenu medijsku reprezentaciju romske djece, odnosno stereotipizirane prikaze bose i polugole djece koja po blatnjavim putovima pokazuju svoja simpatična, nasmiješena lica. Kamera je maknuta s dječjih lica i okrenuta prema prostoru u kojemu ta djeca žive iz dva razloga: kako bi se zaštitilo njihovo dostojanstvo s jedne strane, te kako bi se ukazalo na korelaciju između uvjeta stanovanja i obrazovnih mogućnosti s druge strane.

Doktorica, vojnik, učiteljica, pekarica, inspektor, Messi – odgovaraju romska djeca na pitanje što žele biti kada odrastu. Govore o svojim željama u vlažnim sobama bez radnog stola i polica s knjigama, u kućama bez tekuće vode, kupaonice i wc-a, ponegdje i bez struje, sjedeći na madracima prostrtim na zemljanim ili betonskim podovima na kojima spavaju s braćom i sestrama, na neasfaltiranim putovima pred svojim kućama u segregiranim naseljima, koja za kiša znaju biti toliko blatnjava i prepuna lokvi da im trebaju visoke gumene čizme kako bi išli u školu. A školu vole. U školi je bolje nego doma. I njihovi roditelji žele da se školuju, jer znaju da je obrazovanje put iz siromaštva u kojem su se rodili. No, oni im ne mogu pomoći sa školskom zadaćom, ne mogu im platiti instrukcije, kupiti pribor za školu, omogućiti mirno mjesto za učenje. Često im ne mogu priskrbiti ni dovoljno hrane kako bi siti išli u školu. Njihovi roditelji su siromašni zato što su neobrazovani, a neobrazovani su zato što su od rođenja siromašni.

Nastavnici u većinskim romskim školama znaju se žaliti da djeca ne ispunjavaju svoje obveze, da dolaze u školu bez bilježnica, bez riješenih zadaća. Kada bi posjetili domove svojih učenika, možda bi shvatili zašto je tomu tako. U nizu strukturalnih datosti koje utječu na obrazovanje romske djece ključno je siromaštvo, a posljedično i stanovanje na koje se ono neizostavno reflektira.

Audio-vizualnom izložbom „Kad odrastem, bit ću bogatašica“ zaustavljamo se u prostorima u kojima djeca žive i u kojima maštaju o budućnosti. Kako bi u takvim okolnostima ostvarili svoje želje, koje su iste kao i želje bilo koje druge djece, potrebno je da budu nadprosječno ustrajni, marljivi, nepokolebljivi. Mnogi od njih u tome neće uspjeti. Nejednakost u kojoj odrastaju nedostatak je stvarne slobode da ostvaruju svoje snove.

Ana Opalić rođena je 1972. godine u Dubrovniku. 1997. godine. Diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se fotografijom, videom i dokumentarnim filmom. Osnivačica je web portala Suvremena hrvatska fotografija (Redateljica je i snimateljica dva dokumentarna filma Još jednom (Ana Opalić i Noah Pintarić, 2014.) i Lijek, 2018. Koji su premijerno prikazani na Zagreb Dox i Dok Leipzig filmskim festivalima. Objavila je dvije knjige fotografija: Brsalje, 2017. i Dom, 2018. te u koautorstvu sa arhitektom Davidom Kabalinom knjigu Dubrovački karavanski put, 2019. Živi i radi u Zagrebu.

Barbara Matejčić slobodna je novinarka i spisateljica fokusirana na društvene teme i ljudska prava. Piše redovito za tiskane i internetske medije u Hrvatskoj i inozemstvu. Radijske dokumentarce je radila za Treći program Hrvatskoga radija. Surađuje s međunarodnim istraživačkim, medijskim i ljudsko-pravaškim organizacijama. Nagrađivana je za svoj rad te je dobitnica nekoliko europskih stipendija. Autorica je knjige Kako ste? (izdanje zaklade Heinrich Böll). Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Izložba se može pogledati do 23. travnja 2021.

Nives Matijević

Povezane objave

Apstraktni ciklus Damira Medvešeka

hrvatski-fokus

Europa za nas ima štrik

hrvatski-fokus

KAMENITA ULICA – Vili

HF

Moja zloćka mala

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više