Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Kreće utrka za 5G mrežu u Hrvatskoj

Tonko Obuljen: Mislim da smo se jako dobro pripremili

 

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), na svom je Vijeću usvojila okvirni plan dražbe, što je prvi korak u procesu dodjele frekvencijskih pojaseva operatorima na kojima će se graditi 5G mreža. Na ime dozvola u proračun će se sliti oko 300 milijuna kuna. U javnu raspravu, odlučeno je idu tri plana za dodjelu frekvencijskog spektra na 700 MHz, 3,6 GHz te dodjela frekvencija u pojasu 26 GHz. Nakon javne rasprave koja će trajati do početka svibnja, HAKOM će razmotriti prijedloge i definirati konačno sve parametre te proces i uvjete dražbe.

Tada slijedi faza u kojoj se operativno priprema sama dražba, koja bi se trebala odviti putem posebnog softvera u više krugova, te se nadmetanje očekuje u lipnju, a konačno izdavanje dozvola za frekvencijske 5G pojaseve u srpnju. Prema trenutačnim planovima, svi oni koji budu izlicitirali svoje 5G frekvencijske blokove trebali bi u ovoj godini jednokratno uplatiti iznose za njih. Predviđena je mogućnost i da se otplati cijena u roku od deset godina, ali tada uz kamate odnosno po nešto višoj cijeni, piše Večernji list.

Frekvencijske blokove koje operatori budu kupili imat će pravo uživati 15 godina s mogućnošću produljenja na dodatnih 5 godina.Dakle, dodjeljuju se blokovi u tri frekvencijska pojasa, svaki od tih pojaseva ima zasebne obveze i uvjete za operatore. Primjerice, u pojasu od 700 MHz uvjeti će propisivati obveze koje bi ih mogle potaknuti da dijele mrežu i istovremeno je izgrade na područjima gdje nije komercijalno atraktivna njena gradnja. Dio obveza operatora odnosi se i na pokrivanje prometnica i željezničkih pravaca koji također nisu prihodovno najatraktivniji, no kako kažu u HAKOM-u, morali su balansirati uvjete ne bi li imali optimalan rezultat pokrivenosti 5G signalom.
Osim HT-a, A1 Hrvatska, Telemacha, trenutačnih telekom operatora koji postoje na hrvatskom tržištu i prema do sadašnjim izjava potpuno su spremni za gradnju 5G-a, na dražbu se mogu javiti svi ostali zainteresirani čije su tvrtke usklađene s općim propisima RH.

Očekuje se da će svi blokovi biti dodijeljeni u pojasevima od 700 MHz te 3,6 GHz dok je interes za pojas 26 GHz puno manji. Tu se radi djelomično o korištenju spektra koji je oslobođen prelaskom na DVT-2 sustav zemaljskog digitalne televizije. To je spektar na 700 MHz, dok pojas 3,6 GHz minimalno koristi, a 26 GHz još nije bio korišten za pristup internetu. Kada se dodijeli cijeli spektar, odnosno ako operatori i industrija iskažu dovoljan interes, ostat će još spektra, za buduće neke dodjele. Povodom ove odluke HAKOM-a, nazvali smo i predsjednika Vijeća Tonka Obuljena, s kojim smo u niz navrata razgovarali upravo o pripremanju dražbe za dodjelu spektra za 5G.

– Vjerujem da je okvir dražbe te uvjeti i obveze koje iz njega proizlaze proinvesticijski. Vodili smo se primjerima zemalja EU s tim da smo iz jednadžbe izbacili velike i bogate zemlje budući da se s njima ne možemo mjeriti ni konfiguracijom terena odnosno troškovima ni veličinom tržišta – kazuje nam Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a te dodaje: – istina je, kasnili smo zbog pandemije, no, stoga smo pažljivo pratili sve ostale zemlje koje su pokrenule dražbe i naučili na njihovim primjerima. Mislim da smo se jako dobro pripremili. Surađivali smo s operatorima. S obzirom na veličinu i značaj ove operacije imali smo i konzultante, te sam jako zadovoljan ovim prvim okvirnim planom dodjele frekvencija, odnosno svim dokumentima koje šaljemo u javnu raspravu – kaže Tonko Obuljen.

Telekom operatori koji posluju u Hrvatskoj, HT, A1 Hrvatska i Telemach vrlo su zainteresirani za dodjelu spektra. HT i A1 u posljednje vrijeme ubrzano testiraju mogućnosti mreža. HT je pokrio 34 grada komercijalnom mrežom ali na postojećim već dodijeljenim frekvencijama. Istovremeno testirali su i nove frekvencije kao i A1 na uz privremene dozvole. Operatori očekuju, kako i često ističu i da država sudjeluje u investicijama u 5G tehnologije, no za sada nema konkretnijih odgovora u tom smjeru. Javna rasprava pokazat će imaju li operatori nekih dodatnih prijedloga, a definitivna uvjeti dražbe bit će poznati u lipnju nakon što ih HAKOM analizira.

https://www.seebiz.eu/tehnologija/krece-utrka-za-5g-mrezu-u-hrvatskoj/254983

Povezane objave

POLJODJELSTVO – najboljih 25 svjetskih država proizvođača

hrvatski-fokus

GE Velika Ciglena

HF

Kako je to voziti električni bicikl?

HF

Razdjelnicima se trebaju baviti stručnjaci

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više