Hrvatski Fokus
Društvo

U Africi nije sve crno

U Tanzaniji divovski štakori pomažu protiv minskih polja i tuberkuloze!

 

Željko Garmaz iz Trebinja, koji živi u Pločama i Sarajevu (rođ. 1967.) ratni je reporter, novinar, humanist, poznavatelj vina (ima odličan članke o proizvođačima vina) te nadasve dobar čovjek zaljubljen u Afriku! Svaka čast Željku, ali pravi heroj je supruga Maja koja se na medenom mjesecu morala penjati na 3.470 m visoki aktivni vulkan Nyiragongo, tamo proživjeti olujinu pod šatorom i biti mokra kao miš. (O miševima će još biti riječi.) Dirnulo me kada je kod brkatoga fratra i velikoga humanitarca fra Ivice Perića u Kiwumu (Ruanda) Maja priupitala gdje je frižider da spremi slavonski kulen. Fratar je rekao da će joj pokazati, narezao kobase i podijelio ih sa svojim crnim i bijelim ljudima. To je u spremište hrane u zemlji gdje su hladnjaci rijetki kao da su svemirske letjelice. Ljudski trbuh. Kod posjeta utočištu za čimpanze u Tacigomi inteligentne životinje su na putnike bacale velike kamenove.

Gorile su pak treći izvor prihoda Ruande jer “ludi bijelci” plaćaju 750 dolara dnevno samo da eventualno ugledaju gorile; liste čekanja  su po nekoliko mjeseci!

U blizini gorila morate biti tihi kao u crkvi i poniknuti pogled jer životinja teška 250 kg može vas naljućena baciti kao loptu. Jedan dominantni gorila se zove Titus. Kako je rođen 1974. lako je moguće da je netko od nesvrstanih prijatelja počastio pokojnoga Maršala SFRJ! Zanimljivo je da su Bill Gates i ekipa zdravo emotivni prema sudbini majmuna bili vrlo suzdržani u vrijeme nesretnih ratova u Ruandi, Kongu i Sierra Leoneu. Uz AIDS i malariju TBC je treći uzročnik smrti u Tanzaniji, iako je lijek za malariju vrlo jeftin time se SZO (WHO) uglavnom ne bavi. Prioritet im je “planiranje obitelji”. U Tanzaniji divovski štakori pomažu protiv minskih polja i tuberkuloze! Štakor u 10 minuta “analizira” više uzoraka pljuvačke nego laboratorijski tehničar u cijelom danu. Ove velike brze i jeftine životinje misle koristiti i kao “carinike”, te za pomoć unesrećenima u potresu. Uz AIDS i malariju TBC je treći uzročnik smrti u Tanzaniji.

Kako štakori uče? Tko su Kalenjini (nemaju veze s Rusima i Lenjinom) i zašto dominiraju u svjetskoj atletici? Kakve veze sa tim ima irski misionar O’Connel? Odgovor ćete naći u ovoj duhovitoj i pametnoj knjizi.

Garmaz pokazuje veliki interes i za kulinarstvo. Prženi skakavci okusa su škampa i u afričkoj obitelji prvi ih kuša domaćin. Bogata i nama neobična kuhinja uključuje čips od letećih mrava, etiopski kruh od nečega što sliči na bananu, manioku, divljač… Riba u umaku od vanilije me stvarno ne zanima, banane Afrikanci jedu kuhane! Dorian je vrsta vrlo ukusnoga voća koje smrdi. Oduševilo me grožđe sa ekvatora koje se uzgaja na visini od 2.000 m, te vino od ananasa i vino i pivo od banana!

U JAR-u je Richard Hilton svoje superiorno vino nazvao “Dalmatinac”. Zašto? Zato jer je u njemu mali postotak francuskoga viognera kojega je povijesno tamo (Rhona 281.) donio rimski car Prob, rodom iz Ilirika. Navodno je to vugava, što genetičari osporavaju. Nadam se da u Burundiju ne ćete upoznati Gustava, ali ne onoga iz crtića! Zanimljiv je i iscrpan dio knjige o afričkim političarima, tu se može doznati tako sočne detalje poput zašto je predsjednik Malavija Banda (lokalni Bandić) zabranio pjesmu Cecilija od Simona i Garfunkela. Osebujni Jahja Džameš je smatrao da se protiv homoseksualizma treba boriti kao protiv malarije, za njega je kratica LGBT Leprosy, Gonorrhea, Bacteria i TBC. Tarzanski stav, nema što. Fascinantno je i kako na godišnjem plesu kralj Svazija bira ženu! Čija imena su Suecka, Sinajko, Zbjegan, Elšatka, Jordanka? To su imena Hrvata rođenih u El Shattu za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Arapski jezik poznaje blizu 1000 naziva za devine pasmine i razne uzraste deve, jedino mu konkurira brojnost sinonima za mač. Afrika je živi muzej, kolijevka čovječanstva, rajski vrt, zemlja srdačnih i dobrih ljudi koji začas (kao i svi ljudi) postanu plijen vračeva i suludih demagoga. Grozno okrutan i dječje dobrodušan svijet u kojem se susreću napredna tehnika i jeziva bijeda, najbolji športaši i najjadniji invalidi koje je malo organiziranija vlast i malo humaniji SZO (WHO) lako mogao izliječiti (ne one od AIDS-a, već koji malariju i TBC). I Hrvati su u Africi ostavili dosta traga, i o tomu nešto donosi autor. Ima tu i brodova i vlakova! Svega životnoga. Preporučam djelo Željka Garmaza; knjiga je svježi mozaik koji se čita nadušak! 

Teo Trostmann

Povezane objave

Katalonska himna

HF

AFORIZMI – Zašto plus toga, a ne k tomu?

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Božićnjaković

HF

‘Ruksak (pun) kulture’

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više