Hrvatski Fokus
Gledišta

Ćirilični plakat za izložbu crteža Ružice Žigmanov u Novom Sadu

192 crteža za 60 dana!

 

Takozvani Dnevnik RTV2 na hrvatskom jeziku stalno nas iznenađuje divnim vijestima (kako to kažu i za takozvanu „Hrvatsku riječ“) „iz života ovdašnjih Hrvata“! A ovdašnjih Hrvata ima 57.900, od Subotice do Niša, ali ovi „hrvatski“ mediji pretežno nas izveštavaju o životu Bunjevaca iz Subotice i okolice! Naravno, onih Bunjevaca koji kažu (za sada) da su i Bunjevci i Hrvati, pripadnici u isto vrijeme dvaju naroda u državi u kojoj živimo!

No, Bunjevaca nehrvata, onih Bunjevaca koji kažu da s Hrvatima nemaju nikakve veze, (za sada) po popisu ovdje ima 16.706, dok se broj Bunjevaca dahrvata ne zna. Malo ih je, ali su se uvukli u sve pore života ovdašnih 57.900 Hrvata, pokupili im sav novac i sjede im na grbači još od vrenema Petra Kuntića, koji je 30 godina izigravao Bunjevca dahrvata i vodio sve ovdašnje Hrvate (i DSHV) u propast, a odnedavno je, samo za jedan sat emisije o njegovom salašu na RTS1, postao čisti Bunjevac nehrvat!

Tako nas jučerašnji Dnevnik (17. travnja 2021.) na hrvatskom jeziku ponovo iscrpno podsjeća na veličanstvenu sedmodnevnu izložbu crteža Ružice Žigmanov iz Subotice, a u gradu europske kulture Novom Sadu.

Bilo bi to lijepo da Ružica Žigmanov nije 192 crteža izložena na ovoj izložbi napravila za samo dva mjeseca (a sve je počelo „slučajno krajem prošle godine od par kapljica crne boje“), da taj njen rad nije budno pratio jedini hrvatski dizajner u Srbiji i biznispartner etnobiznismena Tomislava Žignamova i da Ružica nije supruga tog Tomislava Žigmanova, inače naslijednika Petra Kuntića!!! No, kako bilo da bilo, Ružica je sada slavnija od svog supruga! 

A to što je izložba plakatirana i propagirana na ćirilici i što sve vrijeme nisu izgovorene niti napisane riječi „hrvatski“, „hrvatska“, „hrvatsko“…, i što je organizator izložbe Zaklada „Ban Josip Jelačić“ iz Petrovaradina, koju je osnovalo Hrvatsko nacioalno vijeće, je svojevrsna sramota i skandal za sve Hrvate u Republici Srbiji! Naime, Zaklada „Ban Josip Jelačić“ je od Republike Srbije dobila 100.000 eura za uređenje rodne kuće bana Jelačića, pa se može početi i s Ružicom! I to nije sve u istom Dnevniku! Obaviješteni smo da HUK „Lajčo Budanović“ iz Male Bosne, osnovan 2002. godine, ne radi od 2007. godine!!! Društvo je registrirano, ima Statut i nalazi se na spisku hrvatskih udruga na portalu Zavoda za kulturu vojvođnskih Hrvata (kojem je ravnatelj slučajno već spomenuti suprug Ružice Žigmanov), ali tek jučer saznajeno da zadnjih 14 godina „Lajčo“ ništa ne radi! Tako nam se sa portala Zavoda godinama plasira još jedna od bezbrojnih magli kada su u pitanju Bunjevački dahrvati:

– da „Lajčo“ ima 40 članova (koji 14 godina ništa ne rade, što ne znači da ipak nisu dobijali nekakav novac),

– da „Lajčo“ ima tamburašku sekciju (ali 14 godina nitko ne svira),

– da „Lajčo“ ima folklornu sekciju (ali 14 godina nitko ne igra),

– da „Lajčo“ ima etno sekciju (koja 14 godina ne skuplja starine, jer očito od skupljanja starina nisu mogli živjeti) i

– da „Lajčo“ ima dvije manifestacije lokalnog značaja (koje se 14 godina ne održavaju)!

No, najnoviji saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća, kojeg je, kompletno s predsjednicom Jasnom Vojnić, ustoličio suprug Ružive Žignanov, nije mogao više trpjeti takvo stanje u Maloj Bosni, posebno sada kada su sebi podigli plaće, i u Malu Bosnu su se zaputili (9,4 km od Subotice!) Lazar Cvijin predsjednik Izvršnog odbora HNV-a, predsjednik HKC „Bunjevačko kolo“, dopredsjednik KD „Ivan Antunović“ i još štošta, i Vojislav Temunović, član Izvršnog odbora HNV-a, slobodni umjetnik – instrumentalista na tamburi, iznenada zadužen za kulturu 57.900 Hrvata u Srbiji poslije smjenjenog neposlušnog Darka Sarića Lukendića.

Lazar i Vojislav, obojica Bunjevci dahrvati (po imenima bi mogli biti i nešto sasvim drugo), saslušali su fiktivnog predsjednika „Lajča“, koji se preziva, gle čuda, Dulić. Valjda je (bar za sada) i on Bunjevac dahrvat, a možda je najavio nekakva prelijetanja, koja će kod ovdašnjih (vojvođanskih) Bunjevaca uskoro biti masovna (po ugledu na svog Petra), pa su zato Laza i Voja došli malo „podmazati“.

Voja, inače sluhist, posebno za bunjevačke riči, pretvorio se u uho (na slici u gornjem lijevom kutu je njegovo uho) i Laza se složio s njim da HNV sada ima novaca (daje im šakom i kapom i Beograd i Zagreb) te da će već nešto izmisliti, kako je rekao Voja, „da bi se ponovo sviralo i igralo“ (a zna se što bi se sviralo i što bi se igralo, vidi se to i na amblemu udruge)! Makar i na lokalnoj razini.

Poenta je u tome da još jedna bunjevačka udruga na lokalnoj razini u donjotavankutskom trokutu (Subotica i okolica) može uzimati novac koji pripada svim Hrvatima u Republici Srbiji, jer i takva kakva je, tim novcem, te preko „hrvatskih“ medija prevazići će lako u značaju mnoge srijemske i druge hrvatske udruge u Srbiji. Što će biti, koliko treba novca i da li će išta biti vidjet ćemo, jer ima i jedan veliki problem u Maloj Bosni, selu ispod tisuću stanovnika. Tamo postoji UG „Bunjevačka vila“, kulturno društvo Bunjevaca nehrvata, a oni su sada ovdje „u modi“. A znate li koliko je ugašeno hrvatskih udruga u Srijemu i kako žive Hrvati u Nišu?! No, daleko su Srijem i Niš od Male Bosne.

Miroslav Cakić, Novi Sad

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Ovog gada ne mogu podnositi

hrvatski-fokus

Izostala diplomatska nota

HF

Trebalo je imati samo malo poštovanja prema Hajduku, Splitu, Dalmaciji, tj. Hrvatskoj

HF

Lažan bunjevački (do)prinos

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više