Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Katoličke crkve u Beogradskoj nadbiskupiji

Program na srbijanskom RTV2 na hrvatskom jeziku sustavno ne spominje Hrvate, katolike i katoličke crkve diljem Srbije

 

Više od deset godina trebalo je reporterima redakcije Programa RTV2 na hrvatskom jeziku (glavna urednica je „Bunjevka dahrvatica“ iz Subotice) da posjeti katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu i da čujemo zanimljivu priču o njoj od beogradskog nadbiskupa gosp. Stanislava Hočevara, jer ti reporteri ne izbijaju iz donjotavankutskog trokuta (Subotica i okolica), donoseći beznačajne reportaže o životu Bunjevaca iz tog kuta države u kojoj živimo. Za sve to vrijeme od sedamnaest crkava (župa) Beogradske nadbiskupije reporteri redakcije Programa RTV2 na hrvatskom jeziku bili su jedino u crkvi Sv. Ante u Beogradu, a svaka od njih krije također izuzetno zanimljivu priču i, što je važno, broj Hrvata u tim župama.  

Ovo je iz razloga što su sve krovne institucije Hrvata u Srbiji koncentrirane u Subotici, a u kojima su u većini zaposleni plaćeni Bunjevci koji se izjašnjavaju u isto vrijeme i kao Hrvati. Kakvi su to Hrvati pokazao je najbolje Petar Kuntić, koji je bio tridesetak godina u vrhu rukovodstva ovdašnje hrvatske zajednice (čak godinama zastupnik Hrvata u Skupštini Republike Srbije), da bi se poslije dobre zarade od toga “biznisa” u jednosatnoj emisiji RTS1 o njegovom salašu predstavio javnosti kao Bunjevac nehrvat! U poslijednje vrijeme ovaj “hrvatski” rukovodeći krug se sveo na rođake, prijatelje, poltrone i ljigavce okupljene oko Tomislava Žignamova (također “Bunjevca dahrvata”), koji je eliminirao i sve svoje neistomišljenike i zaveo strahovladu među mediokritete koji su ostali oko njega.

Hrvatska zajednica u Srbiji mora voditi brigu o svakom čovjeku, ali umjesto toga imamo podjele po svim mogućim i nemogućim šavovima i međusobnu netrpeljivost zbog sujete i pohlepe rukovodećih ljudi. Oko priče o katoličkim crkvama i svemu drugom hrvatskom u Srbiji vezan je i apsurd da, kada je u pitanju kultura, ovdašnji Hrvati nemaju Zavod za kulturu jer postoji Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji ne pokriva cijelu Srbiju (kao ni sam Beograd sa velikim dijelom Vojvodine)! Ista stvar je i kada je u pitanju politika, jer politička stranka koja se nametnula svim Hrvatima u Srbiji nosi naziv Denokratski savez vojvođanskuh Hrvata i danas je u većini čine Bunjevci dahrvati (kao Kuntić i Žigmanov). I da apsurd bude veći, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i predsjednik političke stranke Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (kojem je već dvije godine istekao mandat na to rukovodeće mjesto, ali i svim drugim tijelima te stranke) je Tomislav Žigmanov!.

Ni njega ni njegovu stranku ne podržava većina od 57.900 Hrvata u Srbiji, a Žigmanova i ljude oko njega nisu nikada ni birali Hrvati, već Bunjevci i Srbi. Tako Žigmanova i njegove ljude Hrvati niti ne interesiraju, već jedino osobna korist. Opet je najbolji primjer za to Petar Kuntić, a uskro će se takvim pokazati i Tomislav Žigmanov. Zato Hrvati u Srbiji moraju osnovati novu političku stranku čiji program će privući sve ovdašnje Hrvate, moraju osnovati novo nacionalno vijeće sastavljeno od Hrvata iz cijele Srbije (ne samo Bunjevaca) i moraju osnovati Zavod za kulturu Hrvata u Srbiji (ne samo vojvođanskih i bunjevačkih Hrvata).

Miroslav Cakić

Povezane objave

Ante Tresić Pavičić: Preko Atlantika do Pacifika

HF

Nagrada Fondazione Piccoli

HF

Ususret iseljeničkom znanstvenom kongresu

HF

Dvadeseti jubilarni susret pjesnika HIL-a NY

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više