Hrvatski Fokus
Znanost

Problematika virusa u filmu Izbijanje iz 1995. godine

Schuler je zaražen kad mu se odijelo suzi i Keough se slučajno zalijepi kontaminiranom iglom

 

Ovaj je članak o igranom filmu iz 1995. Za telefilm iz 1995. zasnovan na romanu Robin Cook “Izbijanje”, vidi Virus (film iz 1995.). Izbijanje je američki film o medicinskoj katastrofi iz 1995. Godine koji je režirao Wolfgang Petersen, a zasnovan je na znanstvenojknjizi Richarda Prestona iz 1994. godine The Hot Zone. U filmu glume Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman i Donald Sutherland te suigrači Cuba Gooding Jr., Kevin Spacey i Patrick Dempsey. Film se fokusira na izbijanja izmišljena ebolavirus i Orthomyxoviridae nalik Motaba virusa, u Zairu, a kasnije u malom gradu u Kaliforniji. Primarno je smješten u Institutu za zarazne bolesti Sjedinjenih Država za medicinska istraživanja i Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti i izmišljenom gradu Cedar Creeku u Kaliforniji. Zavjera epidemiji pretpostavlja koliko bi daleko vojne i civilne agencije mogle obuzdati širenje smrtonosne, zarazne bolesti.

Film objavljen 10. ožujka 1995. imao je uspjeh na kino blagajnama i Spacey je za svoju izvedbu osvojio dvije nagrade. Stvarni napad virusa ebole dogodio se u Zairu kad je film pušten u prodaju. Najveća jedina prijetnja daljnjoj dominaciji čovjeka na planeti je virus.

Godine 1967., tijekom pobune Kisangani, u afričkoj džungli otkriven je virus nazvan Motaba, koji uzrokuje smrtonosnu groznicu. Kako bi virus zadržali u tajnosti, časnici američke vojske Donald McClintock i Billy Ford uništavaju kamp u kojem su zaraženi vojnici. Dvadeset i osam godina kasnije pukovnik Sam Daniels, virolog USAMRIID-a, poslan je da istraži epidemiju u Zairu. On i njegova posada – potpukovnik Casey Schuler i novi unovačeni bojnik Salt – prikupljaju informacije i vraćaju se u Sjedinjene Države. Ford, sada brigadni general i nadređeni Danielsov časnik, odbacuje strahove potonjeg da će se virus proširiti.

Bijelokos kapucin majmun koji je domaćin virusa, prokrijumčario je u zemlju. James “Jimbo” Scott, radnik u laboratoriju za ispitivanje životinja, zaražen je kad ukrade majmuna kako bi ga prodao na crno. Jimbo nije uspio prodati majmuna Rudyju Alvarezu (koji se također zarazi), vlasniku trgovine kućnim ljubimcima u obalnom kalifornijskom selu Cedar Creek. Nakon puštanja majmuna u šumu izvan obližnje zajednice Palisades, razvija simptome na letu za Boston i zarazi svoju djevojku Alice. Njihovu bolest istražuje dr. Roberta Keough, CDCznanstvenik i bivša supruga Daniels. Jimbo, Alice i Rudy umiru, ali Keough utvrđuje da nitko drugi u Bostonu nije zaražen.

Bolnički tehničar u Cedar Creeku zarazi se kada slučajno razbije bočicu s Rudyjevom krvlju. Virus brzo mutira u soj koji se može širiti poput gripe, prenoseći se zrakom i uzrokujući zarazu određenog broja ljudi u kinu. Daniels leti prema Cedar Creeku protiv Fordovih naredbi, pridružujući se Keoughovom timu sa Schulerom i Saltom. Dok započinju potragu za majmunom, vojska grad stavlja u karantenu i nameće vojno stanje . Schuler je zaražen kad mu se odijelo suzi i Keough se slučajno zalijepi kontaminiranom iglom dok ga liječi. Kad Ford pruži eksperimentalni serum koji liječi izvorni soj, Daniels shvati da su njegovi nadređeni bili svjesni virusa prije izbijanja. Daniels saznaje za operaciju Clean Sweep, plan za vojsku da sadrži virus bombardiranjem Cedar Creeka, spaljivanjem grada i njegovih stanovnika, navodno kako bi se spriječilo širenje Motabe do razmjera pandemije. Međutim, McClintock, sada general-major, planira koristiti operaciju kako bi prikrio postojanje mutiranog virusa kako bi izvorni soj mogao biti sačuvan za upotrebu kao biološko oružje .

Kako bi spriječio Danielsa da nađe lijek, McClintock mu naredi uhićenje zbog nošenja virusa. Daniels pobjegne prije nego što on i Salt lete helikopterom do broda na moru koji je prevozio majmuna. Daniels dobiva sliku majmuna i objavljuje je medijima; stanovnica Palisadesa, gospođa Jeffries, shvaća da se njezina kći Kate igrala s majmunom (kojeg je nazvala Betsy) i zove CDC. Daniels i Salt stižu u kuću Jeffriesa gdje Salt smiruje Betsy nakon što je Kate nagovori da se sakrije u šumi u blizini. Kad od Danielsa sazna za Betsyno zarobljavanje, Ford odgađa bombardiranje.

Na povratnom letu McClintock progoni Danielsa i Salta u drugom helikopteru. Sol ispaljuje dvije rakete u drveće da bi ga prevarila misleći da su se srušila. Kad se vrati u Cedar Creek, Salt miješa Betsyna protutijela s Fordovim serumom da stvori antiserum ; iako je Schuler umro, oni spašavaju Keougha. McClintock se vraća u bazu i nastavlja operaciju Clean Sweep, odbijajući slušati Forda. Daniels i Salt lete svojim helikopterom izravno na put bombardera koji se približava cilju. Uz Fordovu pomoć, Daniels nagovara letačku posadu bombardera da detonira bombu iznad vode i poštedi grad. Prije nego što McClintock može narediti novo bombardiranje, Ford ga razriješava zapovijedi i naređuje njegovo uhićenje. Daniels i Keough pomire se dok stanovnici Cedar Creeka budu izliječeni. Prizori u “Cedar Creeku” snimani su u Ferndaleu u Kaliforniji, gdje su tenkovi i helikopteri bili uobičajena karakteristika svakodnevnog života tijekom gotovo dva mjeseca snimanja. Ostala mjesta koja su korištena su Dugway Proving Ground i Kauai.

Producentica Lynda Obst izjavila je da je zbog produkcije Outbreak-a njezinu filmsku adaptaciju The Hot Zone napustio 20th Century Fox , unatoč tome što je, prema njezinim riječima, imao “bolji paket i… bolji scenarij”. Također je tvrdila da je redatelj Wolfgang Petersen pokušao namamiti Roberta Redforda, koji je već bio postavljen za njezin film, da bude dio Outbreaka, na temelju Redfordova poziva na nju. Obst bi na kraju imati svoju adaptaciju knjige, ali greenlit kao jedan miniserije od strane National Geographic, koji je premijerno u svibnju 2019. godine.

Izbijanje na vrhu američkom popisu blagajni svom prvom vikendu sa zaradom od 13,4 milijuna $, i proveo tri tjedna na broju jedan pred Tommy Boy‘ s release. Film koji je u zemlji zaradio 67,7 milijuna dolara, a u inozemstvu 122,2 milijuna dolara, [8] postigao je komercijalni uspjeh.

Kritičari su o epidemiji dobili kritike. Prema agregatoru recenzija Rotten Tomatoes, 59 % od 63 kritičara dalo je filmu pozitivnu ocjenu, s prosječnom ocjenom 5,8 od 10. Konsenzus kaže: “Frustrirajuće nejednaka drama katastrofa svih zvijezda, Outbreak u konačnici pokazuje se samo blago zaraznim i ostavlja malo trajnih nuspojava.” Za Metacritic, film ima ponderiranu prosječnu ocjenu 65 od 100 na temelju 20 kritičkih kritika, što ukazuje na “općenito povoljne kritike”. Publika koju je anketirao CinemaScore dala je filmu prosječnu ocjenu “A-” na skali od A do F. 

Roger Ebert iz Chicago Sun-Timesa dao joj je tri i pol od četiri zvijezde, nazvavši Outbreak ‘s premise “jednom od velikih strašnih priča našeg doba, pojma da su duboko u neistraženim kišnim šumama smrtonosne bolesti vrebaju i ako ikad pobjegnu iz džungle i uđu u ljudski krvotok, bit će nova pošast kakvu nikada nismo vidjeli.” Rita Kempley iz The Washington Posta također je uživala u radnji filma: “Izbijanje je apsolutna pojava zahvaljujući ponajprije bijesnom koračanju redatelja Wolfganga Petersena i velikoj brizi koju on postavlja oko postavljanja priče i njezine vjerojatnosti.” 

David Denby napisao je za njujorški časopis da, iako su uvodne scene bile dobro odrađene, “negdje u sredini… Izbijanje pada s litice” i postaje “hromo konvencionalno”. Janet Maslin iz New York Timesa također je smatrala da je tema filma uvjerljiva, ali da je tretman neučinkovit: “Plitkoća filma također pridonosi dojmu da nijedan problem nije previše trnovit da bi ga moglo riješiti filmsko junaštvo.”

Znanstvene slobode filma kritizirane su, posebno u usporedbi s filmom Zaraza iz 2011. godine. Nevjerojatnosti uključuju da virusu treba samo sat vremena, a ne dani da se razmnoži; sinteza lijeka koja traje manje od minute, a ne mnogo mjeseci; i injekcija lijeka koja daje trenutno poboljšanje. (h.f.)

Povezane objave

Što treba razmatrati prilikom recikliranja rashladne opreme?

hrvatski-fokus

Ništa osim puštanja magle…

HF

Klimatske promjene proizvode »samostalnu industriju«

HF

Stop lažnim recenzijama!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više