Hrvatski Fokus
Znanost

Tisuće izvješća žena o poremećajima reproduktivnog zdravlja

Ozbiljni poremećaji cijepljenih žena u menstrualnom ciklusu, uz spontane pobačaje, rođenje mrtvorođenčeta…

 

Dr. Kate Clancy, izvanredna profesorica na Sveučilištu Illinois (University of Illinois) u veljači 2021. na Twitteru je izvještavala o ženama koje obilno krvare nakon cijepljenja cjepivom protiv COVID-19. Ministarstvo zdravstva u Izraelu također je sredinom veljače 2021. izvijestilo o pojavi obilnog menstrualnog krvarenja nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom protiv COVID-19. Dr. Naomi Wolf, američka autorica i novinarka na Twitteru je 20. 4. 2021. napisala sljedeće: „Jesu li žene ‘poludjele’ od zabrinutosti zbog neregularnog krvarenja i to kada se nađu u blizini žena cijepljenih protiv COVID-19 koje su također suočene sa slabim ili obilnim krvarenjem ‘u krivo vrijeme’?“ Što se to događa i je li to uopće moguće? Odgovor nimalo nije jednostavan, ali objašnjenje bi mogli naći u jednoj medicinsko-znanstvenoj hipotezi koja je objavljena u siječnju 2021.: „Passive inhaled mRNK vaccination for SARS-CoV-2“ u kojem se objašnjava mogućnost pasivnog prijenosa mRNK cjepiva putem disanja.

Dr. Naomi Wolf izvještava o ženama koje su se cijepile protiv COVID-19 i nakon toga pate zbog ozbiljnog poremećaja u menstrualnom ciklusu i drugih povezanih problema. Međutim, ono što je posebno zaokupilo pažnju i izazvalo zabrinutost dr. Wolf je činjenica da od istih problema pate žene koje nisu cijepljene ali su bile u kontaktu s cijepljenom ženskom osobom. I dok su mediji i javnost zaokupljeni problemom pojave krvnih ugrušaka, tromboembolije, kao jedne od nuspojava cjepiva protiv COVID-19, u Ujedinjenom Kraljevstvu bilježi se još jedan neobičan, zabrinjavajući fenomen koji se javlja kod cijepljenih žena bez obzira na njihovu dob. Iz cijelog svijeta javljaju se žene koje izvještavaju o poremećaju menstrualnog ciklusa nakon cijepljenja protiv COVID-19 kao i o pojavi drugih zdravstvenih problema vezanih uz reproduktivno zdravlje.

„YellowCard,“ sustav britanske Vlade za praćenje nuspojava cjepiva sakupio je više od 2.200 izvještaja o poremećajima reproduktivnog (spolnog) sustava nakon cijepljenja: između ostalog navodi se obilno i teško menstrualno krvarenje ili izostanak ili kašnjenje mjesečnice, vaginalno krvarenje, spontani pobačaji i rođenje mrtvorođenčeta.  

„YellowCard“ tako navodi 2.233 „poremećaja reproduktivnog sustava, uključujući i poremećaje vezane uz dojke,“ i to nakon cjepiva AstraZenece i Pfizera.   

Nadalje, „YellowCard“ navodi izvješća o 1.465 ‘cijepnih reakcija’ koje uključuju reproduktivni sustav te 19 spontanih pobačaja, 5 preuranjenih poroda i dva slučaja mrtvorođenčadi koji su povezani s cjepivom AstraZenece (podatci se odnose do 5. travnja 2021.). Zbog nastojanja što bolje informiranosti ženskog dijela javnosti dajem slijedeće objavljene podatke sustava „YellowCard“: 255 slučajeva abnormalnog krvarenja iz maternice; 242 izvješća o neuobičajenoj boli u dojkama uz otekline; 182 žene suočene s gubitkom ili kašnjenjem menstrualnog krvarenja;

175 slučajeva teškog, obilnog menstrualnog krvarenja; 165 slučajeva vaginalnog krvarenja; 55 izvješća o pojavi oteklina, lezija, crvenila ili ulceracija u genitalnom području; 19 slučajeva krvarenja u postmenopauzi te 12 slučaja o prijevremenoj ili „umjetnoj“ menopauzi.

Britanski sustav „YellowCard“ također izvještava i o 768 prijavljenih nuspojava koje se odnose na poremećaje reproduktivnog sustava i dojki nakon cijepljenja cjepivom kompanije Pfizer/BioNTech, zatim 42 slučaja spontanih pobačaja, pet preuranjenih poroda i dva mrtvorođenčeta (nakon uredne trudnoće). Navedeni poremećaji uključuju: 265 izvješća o promjenama u dojkama, uključujući 22 slučaja karcinoma dojke i 177 slučaja o boli u dojkama; 134 slučaja nepravilnog menstrualnog krvarenja; 127 izvješća o gubitku ili slabom menstrualnom krvarenju; 92 slučaja obilnog krvarenja; 73 slučaja vaginalnog krvarenja; 5 slučaja krvarenja u postmenopauzi i 5 slučaja prijevremene ili „umjetne“ menopauze.

Reproduktivni poremećaji kod muških osoba nešto su rjeđi, ali britanski „YellowCard“ navodi slijedeće podatke nakon cijepljenja cjepivom AstraZenece: 63 slučaja erektilne disfunkcije, 50 slučaja boli u testesima, 11 slučaja boli u skrotumu uz pojavu otekline te 3 slučaja o pojavi hematospermije (krv u spermi).

„YellowCard“ također izvještava i o nuspojavama nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom: 22 slučaja pojave boli u testesima i skrotumu i 21 slučaj spolne disfunkcije. Međutim, „YellowCard“ ne otkriva nikakve pojedinosti o navedenim slučajevima zabilježenih štetnih nuspojava nakon cijepljenja protiv COVID-19. No, žene koje su doživjele i suočene su s ozbiljnijim nuspojavama koje se odnose na reproduktivni sustav SAME objavljuju na mrežnim stranicama, blogovima i dr. svoja bolna i neugodna iskustva te se također javljaju i medicinskim stručnjacima koji izvještavaju o takvim slučajevima.

Američki sustav „VAERS“ koji izvještava o reakcijama i nuspojavama na cjepiva protiv COVID-19 također iznosi slične reproduktivne komplikacije kod žena nakon cijepljenja – bilo cjepivom Moderne ili Pfizera. Tako je mlada žena iz Pennsylvanije u dobi od 25 godina primila obje doze Moderninog cjepiva i nakon toga izgubila menstruaciju. Druga žena iz Georgije u dobi od 51 godine primila je prvu dozu Pfizerovog cjepiva u siječnju 2021. te se tri dana nakon cijepljenja pojavile petehije u području skočnih zglobova koje su se postepeno proširile do koljena. Pet dana nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom, žena je hospitalizirana zbog vaginalnog krvarenja i anemije; liječnici su postavili dijagnozu: diseminirana intravaskularna koagulacija (DIC) – oblik poremećaja u grušanju krvi koji je prouzročio pogoršanje funkcije jetre, bolne otekline na nogama i pojavu purpurnih mrlja. Nažalost, nesretna žena preminula je 11. 2. 2021. (VAERS ID 1032163-1).

Nadalje, „VAERS“ navodi i slučaj žene iz Teksasa u dobi od 48 godina koja je u siječnju 2021. primila prvu dozu cjepiva protiv COVID-19 od Moderne i nakon 13 dana je hospitalizirana zbog teškog vaginalnog krvarenja i kritično smanjenog broja krvnih pločica ili trombocita (VAERS ID 0958885-1). „VAERS“ također uključuje izvješće o 26 slučajeva spontanih pobačaja ili drugih slučajeva koji uključuju smrt ploda nakon cijepljenja protiv COVID-19. Liječnica iz Kalifornije u dobi od 40 godina bila je 18 tjedana trudna kada je primila prvu dozu Pfizerovog cjepiva – bila je to njezina druga trudnoća koja je bila uredna sve do dana cijepljenja (ultrazvučni pregled učinjen je istog dana kada se cijepila). Nažalost, nakon cijepljenja pojavilo se obilno vaginalno krvarenje i dijete je mrtvorođeno u 18 tjednu trudnoće. „VAERS“ također navodi i slučaj mlade žene u dobi od 24 godine koja je iznenada počela krvariti dva tjedna nakon primljene prve doze Pfizerovog cjepiva u veljači.

No, na zaprepaštenje liječnika i drugih medicinskih stručnjaka koji upozoravaju i izvještavaju o štetnim nuspojavama cjepiva protiv COVID-19, sada se javljaju i žene koje nisu cijepljene ali su se i kod njih pojavili poremećaji menstrualnog ciklusa i spontani pobačaji nakon što su bile u fizičkoj blizini ‘svježe’ cijepljenih osoba protiv COVID-19: tisuće žena, uključujući i medicinske sestre, iz cijelog svijeta potvrđuju ovaj podatak objavljen na Instagramu. Pojavila se teorija da se tzv. vršni protein koronavirusa SARS-CoV-2 koji se nalazi u mRNK cjepivima može širiti i uzrokovati bolest kod ne cijepljenih žena. U ovom trenutku znanstvenog objašnjenja nema, a svaka znanstvena rasprava je onemogućena.

Dok jedni zdravstveni stručnjaci nuspojave objašnjavaju reakcijom na cjepivo smatrajući da je snažna reakcija na cjepivo protiv COVID-19 pokazatelj dobre funkcije imunog sustava, drugi stručnjaci su vrlo oprezni i uvjereni su da snažna reakcija organizma na cjepivo zapravo ukazuje na vrlo vjerojatnu ozbiljnu nuspojavu ili „cijepnu ozljedu“ čije posljedice se mogu pojaviti za nekoliko tjedana, mjeseci ili čak godina.

Izvor:

  1. Celeste McGovern: „Thousands of reports of menstrual irregularities, reproductive dysfunction following COVID vaccines,“ LifeSiteNews, 19. 4. 2021.;
  2. Wee Song Yeo & Qin Xiang Ng: „Passive inhaled mRNA vaccination for SARS-CoV-2,“ MedHypotheses, 2021 Jan; 146: 110417; www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7685031/
  3. Michael Y.T.Chow, Yingshan Qiu & Jenny K.W.Lam: „Inhaled RNA Therapy: From Promise to Reality,“ Trends Pharmacol. Sci. 2020 Oct; 14(10): 715-729
  4. NewsWars: „DISTURBING: Unvaccinated Women Claim Unusual Menstrual Cycles & Miscarriages After Being Near Recently Vaccinated Individuals,“ 15. 4. 2021.; www.newswars.com

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

U korak s drugim svjetskim sveučilištima

HF

Riba – divlja ili iz uzgoja?

HF

Signal u nekoliko dana postao najpopularnija aplikacija na svijetu

hrvatski-fokus

Potreba za besplatnim udžbenicima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više