Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus manjih formata Lukše Peke

Autor fascinantnog opusa krajolika u ulju

 

Istaknuti hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Dubrovnika, Lukša Peko, kontinuiranno slika u miru svoga atelijera  kreirajući novi ciklus  ulja na platnu i papiru, manjih  formata, najčešće 40 x 30 cm. Ključni element ovoga ciklusa jest motiv stvarno nestvarno mediteranskoga krajolika, predjeli uz obalu i modro more, uzvisine u neposrednoj blizini, rasuto drveće, crkvice nastale u davnim vremenima, pejzaž koji na pojedinim slikama podsjeća na labirint. Vrlo se snažno osjeća dojam kako na ovim slikama dominira tišina, potpuna prirodna tišina, uz rijetki zvuk lepeta krila ili cvrkuta ptica, ponekad zašumi vjetar, čuje se kako prodire kroz granje drveća,zvuk mora, sve je umireno ispod snažnog sunca, toplina se razliježe. To je prostor koji poznajemo, kroz koji prolazimo ili barem pored, pitajući se, koje ime svetaca nose ove bijele crkvice, može li se nekako dospjeti u taj volumen utišanog.

I dok razmišljamo o dojmljivom krajobrazu, uspoređujući ga sa svojim nepotpunim sjećanjima, gotovo smo zatečeni snažnim, razigranim, optimističnim kolorom koji prekriva svaki četvorni centimetar platna ili papira. Lukša Peko, autor je fascinantnog opusa krajolika u ulju, na srednjim i većim formatima,ali i drugih tematskih cjelina, izlagao je uspješno na brojnim samostalnim izložbama u domovini i inozemstvu.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Dolazak na ishodište

HF

Izložba židovskih umjetnika u Galeriji Kranjčar

hrvatski-fokus

Ugasi me, gorim

HF

Premijera predstave “Škrtac” J. B. P. Molièrea

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više