Hrvatski Fokus
Kultura

Bijela zima među proljećima

Travanj mi je doba najmilije

 

Možda tako uvijek mora biti da proljeće bijela zima kiti pa i ova sada zabijelila mnoštvo je livada. Travanj još je kroz snove nam prošao i svatko zaželje na livadi zeleno veselje: zelen trave i rumeno cvijeće, bijele janje i šarene sanje, i leptire što se množe, šire. Travanj mi je doba najmilije, doba smijeha, bez teškoga grijeha, vrijeme svako za opjevat lako, sunca dosta i neba vedrina a u srcu: samo Domovina!

Bijela zima – Zimoljeća rima, kako došla, tako nam i prošla. Ne ostade ni travčice mlade a da pokrov od snijega ne imade. Na Zemlji planetu i po cijelom svijetu možda tako uvijek mora biti: mjesto sunca zrake da se zlate, oblaci se cijelim nebom jate. A hladnoća biva svima zloća pa gorčine ima i međ’ cvjetovima. I čini se tako da livadi nije zelenjet se lako pa ni pjesme nema uvertiru da za ljeto sprema. Ne, nije novina bijela zima među proljećima. Zaboravu samo zahvaliti treba da sporo kasamo za putanjom i Zemlje, i Neba. Bilo ljeto il’ bilo proljeće, čak i da je bijelo zimoljeće, srce moje žalostiti ne će. Nek se nada, nek se pjesma poje pa nestati ne će niti sanje moje, da proljeća više se ne broje, već se njima divi sve dok vjerom u njih traje se – i živi.

Malkica Dugeč  18. 4. 2021.

Povezane objave

Od slikarstva do jazza

HF

Umjetnost je otvoreni put, put novoga i nepoznatoga

hrvatski-fokus

Sljezove boje Brankove duše

HF

Akvarel u apstrakciji Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više