Hrvatski Fokus
Feljtoni

Ljudi iz sjene (2)

Agrokor su zajedno oteli Rusi i Ameri, a Plenković im je pomogao

 

Kako je Rusima radi svojih strateških interesa trebao utjecaj u zemljama južne Europe, u tom prostoru je bila Hrvatska ali onda i Agrokor. Kako bi taj cilj realizirali, Rusi su iskoristili svoj tadašnji utjecaj i osigurali svojim vezama podršku (tadašnje) američke administracije i pojedinaca iz Komisije EU-a.

U nastavku prezentiram dokaze da je administracija Rusije u zajednici sa ruskim investitorima VTB Bankom i Sberbankom, bila aktivno uključena u podršci Plenkoviću za neprijateljsko preuzimanje privatnoga društva Agrokor u RH. Nakon što su je Rusi svojim vezama izlobirali, uključila se je i američka administracija s fondom Knighthead, koji ima jedno sjedište u Americi, ostala mu se nalaze u Luksemburgu, Europi, Hong Kongu itd.

Zbog čega su se neke osobe iz Komisije EU-a uključile u tu podršku ruskim investitorima da preuzmu politički i ekonomski utjecaj u Hrvatskoj i regiji? Postoji osnovana sumnja da je to rezultat snažne lobističke aktivnosti ruskih investitora i njihovih partnera, ali moguće i iz razloga što su članovi Komisije EU-a dobili netočne lažne informacije o Agrokoru.

Dana 10. 2. 2017. veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov je prva osoba koja je na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu napala najveću hrvatsku i regionalnu kompaniju Agrokor. Tom prilikom je kazao da iz razloga poslovnih problema kompanije ruske banke više ne će financirati Agrokor. Veleposlanik Ruske Federacije je ovo izjavio na osnovi neutemeljenih informacija, a sve u cilju širenja lažne panike na tržištu, time nanoseći veliku štetu Agrokoru (npr. srušio je vrijednost na burzama). Nakon četiri godine posjedujemo dokaze da je svojom izjavom veleposlanik Ruske Federacije ustvari napravio prvi korak u neprijateljskom preuzimanju Agrokora, pokrenuo ofenzivu za kampanju za neprijateljsko preuzimanje Agrokora.

Dana 18. 10. 2017. predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, putuje u posjet predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu u Sočiju. Sastanku prisustvuje i Herman Gref iz Sberbanke. Tom prilikom predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, izjavljuje da su ruske banke pomogle Agrokoru.

Dana 18. 4. 2018. izjava za medije ambasadora Ruske Federacije veleposlanika Azimova, kojom potvrđuje da se predsjednik Ruske Federacije osobno založio za rješavanje problema između Sberbanke i Agrokora.

Dana 4. 9. 2020. od veleposlanika Ruske Federacije Azimova u ekskluzivnom intervjuu za RTL dobivamo „krunski dokaz“ o organiziranome, planiranome neprijateljskome preuzimanju, otimanju privatne imovine Agrokora d.d. iz RH od strane ruskih investitora, a u suradnji s politikom (čitaj: Plenkovićem). Tom prilikom je veleposlanik Ruske Federacije Azimov kazao: „Moja zadaća kao veleposlanika bila je da uz pomoć ruskih banaka izvučemo Agrokor iz krize.“ Isto tako podsjetio je da je on bio prvi koji je zaključio da je kompanija na rubu krize.

https://www.rtl.hr/…/ekskluzivno-ruski-veleposlanik-za…/

Dana 17. 11. 2017. tadašnja veleposlanica Amerike u RH Julieta Valls Noyes je izjavila u intervjuu hrvatskim novinama:

– Osobno sam ponosa što su američki investitori, koje zastupa fond Knighthead, dio sustavnog rješenja u velikoj krizi oko Agrokora, i sa drugim investitorima, uključujući Rusku VTB Bank te skupinu dobavljača, koji aktivno sudjeluju u planu spašavanja Agrokora.

https://www.24sata.hr/…/ponosni-smo-na-americki-fond…

Dana 3. 1. 2020. izlazi članak u medijima gdje se govori da je za kredit Deutshce Banke kompanijama Donalda Trampa dana garancija od strane VTB Banke. https://forensicnews.net/trump-deutsche-bank-loans…/

Dana 27. 1. 2021., kako prenosi britanski Daily Mail, Unger u svojoj knjizi tvrdi da su Trumpa Rusi nekoliko puta spašavali od bankrota “opranim” novcem. https://www.jutarnji.hr/…/rusi-su-trumpa-spasavali-od…

Dana 4. 7. 2018. član uprave Sberbank u Moskvi, Maksim Poljetajev potvrđuje da su se, vezano za nagodbu, već dogovorili s Amerikancima oko podjele Agrokora. https://www.nacional.hr/video-poletaev-mi-smo-se-s…/

Dana 26. 2. 2019. portal Medium objavljuje da je Bijela kuća priznala da je znala da su Trumpovi lobisti pomogli Rusima da pokore Balkan. https://medium.com/…/how-senior-trump-insiders… Siguran sam da nakon ovih dokaza ne treba komentar. Sada se iz dokaza vidi da su RAZLOG OTIMANJA AGROKORA: STRATEŠKI GEOPOLITIČKI INTERESI.

(Svršetak u sljedećem broju)

Ivica Todorić

Povezane objave

Rezolucija 1481 Europskoga parlamenta i njezino prešućivanje (1)

hrvatski-fokus

Pupovac i Habulin – stalni provokatori i proizvođači “ustaša” (3)

hrvatski-fokus

Zašto tehnologija favorizira tiraniju (5)

hrvatski-fokus

Hrvatska država i njezin opstanak (4)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više