Hrvatski Fokus
Kultura

Cvjetni motivi Josipa Trostmanna

Posvećeni ljepoti i njezinoj čudesnoj jednostavnosti

 

Akademski slikar iz Dubrovnika, Josip Pino Trostmann pripada najužem, malobrojnom krugu ponajboljih aktualnih hrvatskih likovnih umjetnika, autor je kompleksnog i zadivljujućeg opusa, izlagač na brojnim samostalnim izložbama s iznimnim odjekom i dalje, kontinuirano, predano, svesrdno slika u svom atelijeru, uporno, sustavno odvagujući svaki potez kistom u odmjeravanju s motivom, neprekidno težeći,svaki puta, visokom artističkom dosegu. Jedan od niza motiva s kojim se rado susreće jest i cvijeće, cvjetni motiv, nekoliko uvezanih cvjetova, skladno raspoređenih ili se oni, onako raznoliki i oblikom i bojom, pak propinju u različitim pravcima čineći i dalje isti buket, izvirujući ili izničući iz bijelo plave vaze za koju rado pretpostavljam da je možda kineskog podrijetla i svakako krije izazovne ali i privlačne tajne s istoka urezane u njezino tkivo ili je u središtu slike obična staklena posuda koja je za ovu prigodu poslužila kao vaza uzdižući roj cvjetova uvis, osobno se previše ne ističući. Svakako mora se istaknuti osebujni kolor prepun vitaliteta, iz te jednostavne ljepote biljaka izbija silna energija koja se vrtloži u cjelokupnom volumenu slike.

Trostmann je izgradio u svom bogatom i nadahnutom opusu zasebni koloristički svijet, prepoznatljivog jakog dojma. Niz novih ulja Josipa Trostmanna posvećenih fragilnom i profinjenom motivu cvijeta,nakupine cvjetova,uredno ili slučajno posloženih u cjelinu i položenih u vazu ili staklenku skladno se uklapa u slikarski opus ovoga umjetnika. Novi ciklus cvjetnih motiva posvećen je ljepoti i njezinoj čudesnoj jednostavnosti.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Predstavljena zbirka pjesama akademika Drage Štambuka na azerbejdžanski jezik

hrvatski-fokus

Svaki je motiv dostupan i u datom trenutku zanimljiv

HF

Ptica bez glave i repa

HF

Hrvatsko-bugarske kulturne veze

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više