Hrvatski Fokus
Feljtoni

Tko je bio William Zimdin (2)

I dalje je nejasno tko je bio i sa čime se sve bavio…

 

William Zimdin je u dobrim odnosima s dubrovačkim brodarom i masonom Božom Bancem, ali lokalna javnost sprječava privatizaciju plaže Banje. Naime u suradnji sa Tomom Glavićem i Pašićevim zetom dr. Stefijem Račićem iz Cavtata Zimdin je htio privatizirati kupalište Banje čemu se lokalna zajednica oduprijela. (JADRANSKI DNEVNIK, 5. 12. 1934.). Utok građana Dubrovnika protiv gradnje terase hotela Excelsior obuhvatio je sve staleže, pa i razne narodnosti i vjeroispovijesti. Dubrovnik naime ima stjenovitu obalu i koncesionar bi ljudima onemogućio normalan ljetni odmor, te djeci zdravu zabavu. Brodovlasnik Banac je nagovorio većinu općinara da izađu u susret Zimdinu, iako je i taj mali komad obale koji postoji većinom privatiziran.

“Borba velikoga kapitala ugrozila je grad i građane. Imamo nekoliko primjera; naše najljepše kupalište Sumratin u Lapadu vlasništvo je Srpske Banke, velika plaža u Kuparima vlasnost je češkog hotelijerskog društva, Srebreno djelomično u rukama Čeha i drugih privatnika, a jedino koje posjeduje općina to je gradsko kupalište na Pločama, ali eto i to treba da pane žrtvom špekulacije i utrkom za gradnjama i novogradnjama, inatima i konkurencijama.” Taj članak Novog doba od 11. 11. 1937. kaže da “utok” vode odvjetnici Vicko Grbić i Mato Jakšić. Osobito to nosi čast Matu Jakšiću, jer ide protiv interesa Zimdina koji je također mason! Dalje se navodi da bi svodom terase bili bez sunca, komoditeta, zraka, ali bi dobili vlagu u kojoj bi se kotili komarci.

Vijest u estonskim novinama od 25. svibnja 1924. da Zimdin prodaje radio aparate i telefone. Jadranski dnevnik broj 20. od 13. 4. 1934. donosi članak “U tragu ubojice Kut(j)epova. Ubojstva suca Princea u vlaku za Dijon vezuje se uz osobu Simona Simonoviča, sina Arona Simonoviča koji je bio Rasputinov “ađutant” i njemački špijun. (Aron Simonovič nabavljao je dragulje za carski dvor, ali i “pokrivao” dugove plemića T.T.)  Dva sina Arona Simonoviča su falsificirala “červonke” u Berlinu i u Budimpešti. Ušao im je u trag Vladin agent Benuaz (Benoise?), ali su ga potkupili. Sada se smatra Simona Simonoviča ubojicom ili otimačem poznatog ruskog carskog general Kutepova (otet, tijelo mu nikada nije pronađeno), te da je Simon pripada zoglasnoj sovjetskoj “čeki”. (tajna sovjetska policija, črezvičajnaja komissija, T.T.) Kutepov je ušao falsifikatorima u trag, a još je jači razlog pitanje carskoga blaga koje je bio deponirano u Japanu, pa dato Kutepovu. (koji je planirao antikomunističku borbu) Sumnjam da bi Japan dao zlato, to potvrđuje i ova pozenica https://www.logicno.com/vijesti/japanci-zaboravili-na-55-tona-ukradenog-ruskog-carskog-zlata.html

Uus esti od 17. prosinca 1937. donosi vijest o susretu svjetskoga prvaka Aljehina i estonskoga velemajstora Keesa u Zimdinovu hotelu Panhans u Seemeringu. Čekaju se i Euwe i Capablanca. Kasnije je stvar propala jer je meč Aljehina i Euwea bio u isto doba. “Na ovogodišnjem šahovskom događaju u organizaciji W. Zimdina sudjelovat će bivši svjetski prvak Capablanca (Kuba), koji trenutno živi u Bruxellesu, Botvinik (Rusija), bivši svjetski prvak dr. Lasker (Njemačka), trenutno živi u Moskvi!… Zašto se revanš Euwe Aljehin mora održati istovremeno s austrijskim velikim turnirom u listopadu 1937.?”

Uz Zimdina spominju se i Aron Simonovič i Isaac Lewin, ali ne mogu ih pronaći u opširnom tekstu na internetu. Nakon 1938. Zimdin seli u SAD, a nacisti zapljenjuju njegovo vlasništvo. Tito je vilu Regenhart i Vilu Šeherezadu isplatio 1948. i 1964. Zimdinovima. Šeherezada je u socijalizmu bila neko vrijeme kockarnica i striptiz bar, pa su tu doveli Richarda Burtona i Elizabeth Taylor ali zapravo je nisu znali pametno upotrijebiti. Bio je i prijedlog iza rata da tamo bude sjedište Partije, ali i zbog znakova na Vili i zbog asocijacija na trulu buržoaziju to je bio glup prijedlog.

Godine 1948. Zimdin sa Denisom (Dezso) Karcsagom osniva Direct Relief Internationakl (DRI) koji pomaže siromasima širom svijeta, izbjeglicama i žrtvama tiranije. Zimdin ostavlja oporučno milijun dolara za pomoć izbjeglicama, te milijun ostavlja rođacima i poslovnim partnerima. Umire 4. ožujka 1951. Tko je zapravo bio William Zimdin i čime se bavio meni ipak ostaje još nejasnije nego je to bilo prije listanja velike količine digitaliziranih novina!

(Svršetak)

Teo Trostmann

Povezane objave

PRIJE 23 GODINE – Žal za Jugoslavijom (2)

HF

Zašto tehnologija favorizira tiraniju (4)

hrvatski-fokus

Starešinino seciranje Balkana (1)

hrvatski-fokus

BOKA – Ne postoji crnogorski barok (5)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više