Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Nova manipulacija s Covidom-19

Cjepiva kasne, pritisci na siromašne države rastu

 

Čelnici zemalja članica grupe G20 obvezat će se po prvi puta u potpunosti financirati s oko 20 milijardi dolara shemu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja namjerava distribuirati cjepiva i lijekove protiv covida-19 siromašnim zemljama, stoji u nacrtu zaključaka skupa. U dokumentu, koji je podložan promjenama do globalnog zdravstvenog samita u Rimu 21. svibnja, također stoji da su vođe 20 najvećih svjetskih ekonomija predani jačanju proizvodnih kapaciteta za tehnologije koje se rabe protiv covida-19, ali se ne spominje ukidanje patenta na cjepivo, što je u srijedu podržao američki predsjednik Joe Biden.

Vođe skupine G20 po prvi će se puta eksplicitno obvezati “pravedno i potpuno financirati strategiju Acess to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A)”, odnosno shemu WHO-a, po kojoj bi cjepiva, lijekovi i testovi postali dostupni siromašnim zemljama. Shema ACT-A pokrenuta je u travnju 2020., ali je do sada nedovoljno financirana. WHO je tražio 34 milijarde dolara za inicijativu, a trenutno nedostaje 19 milijardi. O nacrtu će se raspravljati na sastanku diplomata i stručnjaka koji pripremaju samit G20. Čelnici se, stoji u nacrtu, također obvezuju na “globalno dijeljenje viškova doza cjepiva”, ali nije jasno hoće li viškovi cjepiva biti podijeljeni siromašnim zemljama bilateralnim dogovorima, posredstvom globalne inicijative COVAX ili putem regionalnih inicijativa, poput mehanizma EU-a. (h.f.)

Povezani članci

Nafta kao političko i ekonomsko oružje

HF

Putin objavio veliki naftni rat

HF

Ne možete pobijediti nacionalizam

HF

Nasilje je europskim političkim elitama u krvi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...