Hrvatski Fokus
Kultura

Europa za nas ima štrik

XIV. Gumbekovi dani od 14. do 29. svibnja 2021. 

 

Gumbekovi dani, ove godine četrnaesti po redu, posvećeni su jednom odnajvećih hrvatskih komičara, kabaretista i glumaca – Mladenu Crnobrnji Gumbeku. Ove su godine, zbog pandemije virusa Covid-19, prebačeni s ožujka na svibanj. XIV. Gumbekove dane svečano ćemo otvoriti u petak 14. svibnja premijerom naše nove predstave EUROPA ZA NAS IMA ŠTRIK Miroslava Krleže i Zlatka Viteza u režiji Zlatka Viteza, a svečano zatvaranje i dodjela nagrada XIV. Gumbekovih dana održat će se u subotu 29. svibnja. Festival ćemo zatvoriti reprizom nove predstave.  

EUROPA ZA NAS IMA ŠTRIK

Premijera: 14. 5. 2021.

Autor: Miroslav Krleža i Zlatko Vitez

Redatelj: Zlatko Vitez

Scenografija: Enes Hodžić

Producent: GD Histrion

Izvođač: Zlatko Vitez

Halucinantni galgenkabaret ”EUROPA ZA NAS IMA ŠTRIK” još je jedan od pokušaja da se kajkavski jezik pretočen u genijalne ”BALADE PETRICE KEREMPUHA”, Miroslava Krleže oživi na histrionskoj pozornici. Zlatko Vitezse gotovo cijeli svoj kazališni život bavi djelom Miroslava Krleže i kao glumac i kao redatelj i kao dramaturg. Po prvi puta Zlatko Vitez preuzima sve tri uloge na sebe i na sceni Histriona će nastupiti sam. Kada smo ga upitali: ”Zašto se na to odlučio?” Odgovorio je: ”Ne trebam posrednike između Krleže i sebe!” Osim ”BALADA PETRICE KEREMPUHA” u Krležinom galgenkabaretu čut ćemo i ”štiklece” iz ”Hrvatskog Boga Marsa”, ”DESET KRVAVIH GODINA”, ”KRALJEVA” i ”ZASTAVA”,  a sve će to Vitez začiniti svirajući violinu i tamburicu, tj. bisernicu. U godini kada obilježavamo četrdesetu obljetnicu od smrti Miroslava Krleže, nakon slavne predstave ”KRLEŽIJADA” (1993.), vjerujemo kako će i ovaj galgenkabaret dostojno podsjetiti na remek djela velikog pisca. Izuzetno nam je drago što će se ove godine u sklopu Gumbekovih dana, unatoč situaciji s pandemijom, odigrati čak 11 različitih predstava. Osim zagrebačkih kazališta – Teatar &TD, UO Canta i Teatra Exit i Kazališta Ulysses, na XIV. Gumbekovim danima gostovat će i Kerekesh Teatar iz Varaždina, Gradsko kazalište mladih iz Splita, HNK Varaždin, HNK Šibenik, Gradsko kazalište Virovitica, INK Pula i OLJK & AUK Osijek. Sve predstave će se održati u Histrionskom domu (Ilica 90) u 20 sati, osim predstave Teatra &TD koja će se održati u &TD-u.   

Anđelka Felja

Povezane objave

Kaleidoskop Ksenije Turčić

hrvatski-fokus

Moje slike nastaju svakodnevno

HF

Svjetska glazbena senzacija u Lisinskom

HF

Ciklus Interijeri Zorana Šimunovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više