Hrvatski Fokus
Povijest

“Prava Crvena Hrvatska” i pisma carskih rođaka

Brzojavka cara Vilima (Wilhelma) caru Nikolaju…

 

Dubrovačka “Prava Crvena Hrvatska” od 29. kolovoza 1914. donosi u svom podlistku zanimljivo dopisivanje njemačkoga cara Wilhelma i ruskoga cara Nikolaja iz njemačke “Bijele knjige”. Car Wilhelm (Dubrovčani pišu Vilim!) 28. srpnja piše: “Sa najvećim uznemirenjem čujem o dojmu što ga je austrougarski postupak izazvao u Tvojoj državi. Bezsavjesna agitacija koja se od godina ovamo tjera u Srbiji dovela je do gnjusnoga zločina, komu je pao žrtvom nadvojvoda Franjo Ferdinand. Onaj isti duh koji je učinio da su Srbi ubili vlastitog kralja i suprugu mu, vlada jošte i sad u zemlji. Bez dvojbe ćeš se i ti sa mnom slagati, da i nas dvojica, Ti i ja, isto tako kao svi suvereni imademo zajednički interes ostati kod svoga zahtjeva da zasluženi kazan(tj.kaznu, T.T) dobiju svi oni koji su moralno odgovorni za gnjusno umorstvo. U drugu ruku ne puštam nipošto s vida, kako je teško Tebi i Tvojoj vladi, protiviti se struji javnoga mnijenja, imajući na umu srdačno prijateljstvo, koje nas obojicu odavna čvrsto veže, hoću da upotrebim sav svoj upliv, ne bi li Austro-Ugarsku prinukao, da poradi oko otvorenoga i zadovoljavajućega sporazuma s Rusijom. Pouzdano se nadam da ćeš me poduprijeti u mom nastojanju, kako bi se odstranile sve poteškoće koje bi mogle jošte nastati.

Tvoj vrlo iskreni i odani rođak Vilim (tj. Wilhelm)

Brzojavka cara Nikolaja caru Wilhelmu (29. srpnja)

 “Radujem se što si se vratio u Njemačku. (Wilhelm je krstario u svojoj jahti u vrijeme umorstva austrijskoga nadvojvode, op., T.T.) U tom toli ozbiljnom času molim te usrdno da mi pomogneš. Sramotni rat naviješten je slaboj zemlji. Radi toga je u Rusiji strašno ogorčenje, koje i ja posvema dijelim (!,T.T.) Vidim već unapred da se neću moći dugo opirati pritisku što ga radi toga na mene vrše, te da ću biti prisiljen poprimiti mjere, koje vode k ratu.Da predusretnem nesreću, koja bi bila evropski rat, molim Te u ime našega staroga prijateljstva da učiniš sve moguće, čim bi mogao svoga saveznika uzdržati da ne ide predaleko.”

Nikolaj

Brzojavka cara Vilima (Wilhelma) caru Nikolaju 29. srpnja

“Tvoju sam brzojavku primio, te želim kao i Ti, da se mir uzdrži, no ja ne mogu kako sam ti u svojoj prvoj brzojavci rekao, postupak Austro-Ugarske smatrati sramotnim ratom. Austro-Ugarska znade iz iskustva da su obećanja Srbije ako stoje samo na papiru, posve nepouzdana. Po mom nazoru ima se postupak Austro-Ugarske smatrati pokusom, kako bi se dobila potpuna garancija da će se srpska obećanja i ostvariti.U tom me nazoru jača izjava austro-ugarskog kabineta, da Austro-Ugarska nema na umu nikakovih teritorijalnih osvajanja na račun Srbije. S toga mislim da je Rusiji posvema moguće ostati na očigled austro-ugarskog srpskog rata u ulozi motrioca, a da tim ne uvuče Evropu u najstrašniji rat, što ga je ikada doživjela. Ja mislim da je direktni sporazum među Tvojom vladom i Bečom moguć i poželjan, sporazum, koji nastoji moja vlada – kako sam Ti već brzojavio – unaprijediti svim silama. Dakako da bi vojničke mjere Rusije, koje bi Austro-Ugarska mogla smatrati grožnjama pospješile nesreću, koju nas dvojica hoćemo da zapriječimo. Potkopan bi bio i moj položaj kao posrednika, koju zadaću sam vrlo pripravno preuzeo, kad si se pozvao na moje prijateljstvo i pomoć.”

Vilim (tj. Wilhelm)

Brzojavka cara Vilima (Wilhelma) caru Nikolaju (30.srpnja)

“Moj poklisar (izaslanik, T.T.) imade nalog upozoriti Tvoju vladu na pogibelj i teške posljedice mobilizacije. Isto sam ti rekao u svojoj zadnjoj brzojavci. Austro – Ugarska mobilizovala je samo proti Srbiji, i to samo jedan dio svoje vojske. Ako Rusija mobilizuje proti Austro-Ugarskoj, kako to sad biva prema Tvom i Tvoje vlade saopćenju, otegoćuje (otežava, T.T.), ako ne onemogućuje uloga posrednika, koji si mi prijateljski povjerio, te koju sam na Tvoju izričitu molbu preuzeo. Sva težina odluke počiva na Tvojim ramenima; ona moraju nositi odgovornost za rat ili mir.”

Vilim (Wilhelm)

Car Nikolaj caru Vilimu(Wilhelmu), 30. srpnja

“Hvala Ti od sveg srca na hitrom odgovoru. Danas šaljem Tatiševa (vojnički zastupnik ruskoga cara, T.T.) s uputama. Vojničke mjere koje sad stupaju na snagu, zaključene su već prije pet dana i to s obrambenih razloga proti pripravama Austrije. Ufam se od sveg srca, da ove mjere neće nikako zlo djelovati na Tvoj položaj kao posrednika, koji ja vrlo visoko cijenim. Mi trebamo tvoj jak pritisak na Austriju da dođe do sporazumka s nama.”

Nikolaj

Car Nikolaj je djelovao poput “mjesečara”, car Franz Josef je bio starac, austrijski ministar vanjskih poslova Berchtold je postupao dosta samovoljno(?!), a šef vojske Hoetzendorf je kao svaki vojnik paprenoglavac (Biberkopf) jedva čekao akciju, tj. da Srbiju kazni. Vladari Europe bijahu aristokratski rođaci i Nikolajeva glupost i neodlučnost je uz intrige iz duboke pozadine stvorila uvjete za klanje među Europljanima i blagodati “komunizma” i “fašizma”, tj. političke crne i crvene šišmiše. Tko je ostvario korist sami zaključite!

Teo Trostmann

Povezane objave

Viribus Unitis – Titanik Jadrana

hrvatski-fokus

Vera Mutafčieva – bugarska velikanka

hrvatski-fokus

Paljetkovanja don Nedjeljka Subotića

hrvatski-fokus

Hrvatski general Hinko Alabanda

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više