Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Prešućena bunjevačka nagrada Neveni Mlinko

Nedavno preminuli Milovan Miković i nakon smrti trn u oku autoru Bunjevačkoga bluesa

 

Ovih dana nekako je „ispod radara“ prošla vijest da je profesorica srpskog jezika i književnosti Nevena Mlinko iz Subotice dobila nagradu „Dr. Ferenc Bodrogvári“. Odluku o dodjeli ove nagrade donijeli su Odbornici Skupštine Grada Subotice na svojoj 9. sjednici, održanoj 6. svibnja u velikoj vijećnici Gradske kuće i ona se dodjeljuje istaknutim kulturnim stvarateljima (ne starijim od 40 godina) u području književnosti, znanosti, likovne, glazbene, kazališne i filmske umjetnosti koji su svojim djelima i činjenjima pridonijeli razvoju kulturnog života Grada, ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inozemstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.

Čestitam profesorici srpskog jezika i književnosti Neveni Mlinko! Ali zašto njezina nagrada nije popraćena hvalospjevima, kojih je toliko mnogo za minorne ili čak izmišljene vrijednosti kada su u pitanju ovdašnji “bunjevački Hrvati” iz Subotice i okolice? Odgovor je samo još jedan pokazatelj bolesnog stanja u vrhu “hrvatske” (bunjevačke) zajednice: Nevena Mlinko se proslavila postavkom Avaških godina Milovana Mikovića, a ovdašnje “hrvatske” medije u svojim rukama drži Tomislav Žigmanov, koji nije bio u dobrim odnosima s pokojnim Mikovićem, te posebno zato što je istu nagradu dobio i on! Naime, Tomislav Žigmanov je dobitnik nagrade “Dr. Ferenc Bodrogvári“ 2003. godine za knjigu Bunjevački bluz!

Zavist i licemjerstvo su u ovom slučaju toliko veliki da ovu nagradu svoje suradnice nije spomenuo niti na svom twitter nalogu (gdje inače piše sve i svašta o svemu i svačemu)! Sve je tako kada su u pitanju ovdašnji “bunjevački Hrvati” (nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju u zemlji u kojoj živimo) i “predstavnik i predsjednik” svih Hrvata u Republici Srbiji!

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Ugledna književnica Pepita Turina

HF

Dereglija kod Hrtkovaca

HF

Održan 51. tjedan hrvatske knjige u Vancouveru

hrvatski-fokus

AC Ljubav

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više