Hrvatski Fokus

Održana završna večer natječaja domoljubne poezije

 

U prostorijama zagrebačke udruge „Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu“, u Novom Zagrebu, 28. svibnja, održana je završna večer natječaja domoljubne poezije “Posavino volim te kao majku”. Ideja je to Posavskog književnog kluba da okupi sve natjecatelje iz Hrvatske i BiH. Kako je na otvorenju kazao mr. sci Anto Pranjkić, prva manifestacija ove udruge, u završnoj večeri, događaj je postao svehrvatski jer se prijavilo šezdeset natjecatelja s domoljubnim pjesmama iz Hrvatske, BiH i inozemstva. Dvoje pjesnika došli su iz Kanade. U finalnom djelu izabrano je šest radova domoljubne poezije.

Ilija Guberac, predsjednik udruge Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu, kazao je kako se festival održava na dan Oružanih snaga RH, ali i tri desetljeća od progonstva Hrvata iz Bosanske Posavine, uz osvit hrvatske državnosti. Naglasio je kako vjera u Boga, čovjeka, obitelj i Domovinu odlikuju Posavljake. Ovo je udruga gdje ćemo pjevati, pisati i čuvati tradiciju Posavine, no ona je otvorena za sve, kazao je Guberac pozdravljajući nazočne pod korona mjerama.

Ideja o ovom festivalu potekla je od Peje Šimića iz Posavskog književnog kluba, kojemu je uručena posebna plaketa udruge. Nositelj mnogih književnih nagrada i priznanja izjavio je kako je mu ova plaketa draga jer je prva nagrada od njegovih Posavljaka. Nazočne su pozdravili i predstavnici vladinog Ureda za Hrvate izvan RH. Iako pod korona mjerama, nazočni su bili natjecatelji pristigli diljem RH i BiH.

Od šest plasiranih radova, stručni žiri je izabrao najbolju pjesmu. Pobjednik je Anita Martinac iz Mostara s pjesmom “Posavino majko”. Inače samo iz Hercegovine je pristiglo devetnaest radova za ovaj festival, a dosta radova je od ljudi koji nisu Posavljaci. Kao simbolika, nazočne je uz Paću i Baščovane zabavljao VIS “Gavrani”. U njemu su sestre Tamara i Jasmina Gavran, te njihov brat Mijat Gavran, povratnici iz Australije. Organizatorima je drago kako je prvi festival Posavljaka postao svehrvatski domoljubni skup.

Boris Ćavar

Povezane objave

Hrvati diljem svijeta dio su Hrvatskog Naroda

HF

Hrvatski Srbi odlikovali onoga tko vrijeđa Hrvate

HF

Borba oko mosta na Neretvi

HF

Je li Ivan Vrdoljak dolijao?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više