Hrvatski Fokus

Održana završna večer natječaja domoljubne poezije

 

U prostorijama zagrebačke udruge „Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu“, u Novom Zagrebu, 28. svibnja, održana je završna večer natječaja domoljubne poezije “Posavino volim te kao majku”. Ideja je to Posavskog književnog kluba da okupi sve natjecatelje iz Hrvatske i BiH. Kako je na otvorenju kazao mr. sci Anto Pranjkić, prva manifestacija ove udruge, u završnoj večeri, događaj je postao svehrvatski jer se prijavilo šezdeset natjecatelja s domoljubnim pjesmama iz Hrvatske, BiH i inozemstva. Dvoje pjesnika došli su iz Kanade. U finalnom djelu izabrano je šest radova domoljubne poezije.

Ilija Guberac, predsjednik udruge Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu, kazao je kako se festival održava na dan Oružanih snaga RH, ali i tri desetljeća od progonstva Hrvata iz Bosanske Posavine, uz osvit hrvatske državnosti. Naglasio je kako vjera u Boga, čovjeka, obitelj i Domovinu odlikuju Posavljake. Ovo je udruga gdje ćemo pjevati, pisati i čuvati tradiciju Posavine, no ona je otvorena za sve, kazao je Guberac pozdravljajući nazočne pod korona mjerama.

Ideja o ovom festivalu potekla je od Peje Šimića iz Posavskog književnog kluba, kojemu je uručena posebna plaketa udruge. Nositelj mnogih književnih nagrada i priznanja izjavio je kako je mu ova plaketa draga jer je prva nagrada od njegovih Posavljaka. Nazočne su pozdravili i predstavnici vladinog Ureda za Hrvate izvan RH. Iako pod korona mjerama, nazočni su bili natjecatelji pristigli diljem RH i BiH.

Od šest plasiranih radova, stručni žiri je izabrao najbolju pjesmu. Pobjednik je Anita Martinac iz Mostara s pjesmom “Posavino majko”. Inače samo iz Hercegovine je pristiglo devetnaest radova za ovaj festival, a dosta radova je od ljudi koji nisu Posavljaci. Kao simbolika, nazočne je uz Paću i Baščovane zabavljao VIS “Gavrani”. U njemu su sestre Tamara i Jasmina Gavran, te njihov brat Mijat Gavran, povratnici iz Australije. Organizatorima je drago kako je prvi festival Posavljaka postao svehrvatski domoljubni skup.

Boris Ćavar

Povezani članci

SJAJNA VIJEST – Jokić donio najbolju odluku!

HF

Sramna promidžba Süddeutsche Zeitunga

HF

Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima

HF

Itekako da umjetnost ima budućnost

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...